Cum se ”traficau” fotbaliștii în perioada comunismului! Influența lui Valentin Ceaușescu la transferul lui Adrian Negrău, rezervă la Steaua, în finala Cupei Campionilor din 1989
Se întâmpla în toamna lui 88. UTA se lupta pentru promovarea în Divizia A la fotbal cu Poli Timișoara, iar arădenii aveau nevoie de întăriri.
Astfel, o delegație în frunte cu Gh. Vaczi II, fost fotbalist, pe atunci vicepreședinte al ”Bătrânei Doamne”, a luat drumul Capitalei, pentru a-l transfera pe Nicolae Mitu, un atacant din Orăștie, care își efectua stagiul militar la Steaua București. Trupa din Ghencea l-a vrut la schimb pe Adrian Negrău, însă negocierile au luat o turnură spectaculoasă.
Transfer de Cupa Campionilor Europeni
Povestește Gyuri Vaczi, tăind aerul cu gesturi largi: ”… Am vrut să-l luăm pe Mitu, dar era să pierdem un alt jucător și să ne întoarcem cu mâna goală. Valentin Ceaușescu a trimis o telegramă la Arad doamnei prim-secretar Pugna, să-l trimită pe Negrău la Steaua. M-am dus cu dezlegarea lui în Capitală și m-am întâlnit cu antrenorii Ienei și Iordănescu, conducătorul Alexandrescu și cu Tică Dănilescu, secretarul clubului. Cu chiu cu vai i-am lămurit să-l mai lase pe Negrău la Arad, unde putea să joace și să aibă meciuri în picioare. Decât să stea pe tușă acolo, mai bine juca la UTA”. Anul următor, Negrău a ajuns la Steaua și a fost ”rezervă”, în finala Cupei Campionilor Europeni, pierdută, 0-4, în fața marelui AC Milan, unde legea o făceau Gullit și van Basten. Se întâmpla în 1989.
Votul lui Tata Puiu nu a contat
Cel care a avut drept de veto a fost fiul fostului dictator. „La un moment dat, a intrat în birou Valentin Ceaușescu, în blugi și cu părul lung. M-a luat la o măsuța, deoparte, și i-am explicat situația. Toți au fost de acord, mai puțin Iordănescu. La 3 contra 1, Ceaușescu a decis să-l lase pe Negrău la Arad și să-l trimită și pe Nicolae Mitu. De la Steaua a venit și Turcu în acea perioadă, care era împrumutat atunci la FC Olt Scornicești. Am plecat să luăm un jucător la schimb și am venit cu trei”, a rememorat Vaczi, în cartea ”Un sfert de veac alături de prima iubire, UTA” – vol. 1.
Negrău a semnat și cu Dinamo, și cu Steaua, în același timp!
Interesant este că atacantul care la Steaua a evoluat fundaș stânga a semnat, după cum mărturisește, cu Dinamo, cu doar câteva zile înainte.
”În 88, părinții mei aveau depuse actele să plece în străinătate. Înainte de meciul cu Poli, din tur, am fost chemat la Miliție și mi s-a spus că trebuie să semnez cu Dinamo, altfel s-ar putea să am probleme. Nu se putea pleca atunci din țară și mă aveau la mână. Am fost dorit la Dinamo de antrenorul Mircea Lucescu, după un amical în care am jucat bine. După ce am semnat, urma să mai rămân o perioadă la UTA, unde aș fi avut meciuri în picioare. Însă, după o săptămână, Indrieș cu Vaczi, conducătorii noștri, au fost la București și mi-au spus că trebuie să mă prezint la Steaua. Am comis o ilegalitate, deoarece am semnat și cu Dinamo, și cu Steaua. Aici era Valentin Ceaușescu și nimeni nu se putea pune cu Steaua, era un club prea puternic”, a declarat Negrău, în cartea dedicată ”Bătrânei Doamne” din Arad.
Familie de fotbaliști
Gheorghe Vaczi II a făcut parte dintr-o familie de fotbaliști și a venit la Arad de la U Cluj în 76. A fost jucător, antrenor secund și vicepreședinte la echipa de pe Mureș. Tatăl său, Gh. Vaczi I, a fost mult mai cunoscut, în perioada de după cel de-al doilea război mondial mondial. A fost campion al României cu ICO Oradea (în 49) și UTA (în 54 ), pentru care a înscris golul victoriei, în prelungiri, în finala Cupei României din 1953, cu CCA București. În echipa națională a avut 11 prezențe, pentru care a reușit să înscrie 8 goluri.