Regulile din boxul spaniol sunt foarte clare și impun o pauză de minimum 56 de zile, pentru un pugilist care pierde o lupta înainte de gongul final, adică prin KO. Spaniolii au demarat o anchetă în acest caz spectaculos și, până la soluționarea lui, românul este suspendat.
”Vasile este obosit de toată această polemică. Singurul pe care și-l dorește este să revină în ring pentru că are nevoie de bani. Este supărat că nu are voie să boxeze. Credem că e o nedreptate”, a declarat unul dintre apropiații românului.
Ciudat și interesant e că Vasile Sandu, zis ”Papi”, a ajuns în Spania după ce a avut o carieră spectaculoasă în boxul amator românesc, motiv pentru care a și fost solicitat de iberici să lupte cu aproape toți tinerii aflați în ascensiune. Înainte de Peninsula Iberică, a trecut o perioadă și prin Franța ori Germania.
Conform lui Titi Tudor, antrenorul care i-a descoperit pe Leonard Doroftei, Sandu era acum un deceniu ani o mare speranță a boxului românesc: ”Pâi uitați-vă la palmaresul lui. A zis să încerce afară, probabil”.
Sandu a fost legitimat la Petrom Ploiești și, într-adevăr, are un palmares excelent. ”Papi boxează de la 13 ani, atunci a venit la sală. Are 180 de meciuri la amatori, dintre care 153 victorioase. Nu-mi explic ce-i cu KO-urile încasate”, rememorează Titi ”Prosop”.
Sandu deține un titlu național de juniori (2000), e campion național de tineret (2003), are cinci titluri naționale de seniori (2003-2004, 2006-2008), trei Cupe ale României, Centura de Aur, plus un bronz european (2005).
Palmare Vasile Marius Sandu
Campionatul Național Juniori 2000 Locul I
Campionatul Național Juniori 2001 Locul II
Campionatul Național Tineret 2001 Locul II
Campionatul Național Seniori 2001 Locul II
Campionatul Național Seniori 2002 Locul II
Centura de Aur 2002 Locul II
Participant Campionatele Naționale Cuba 2002 Locul VI
Turneu Egipt 2003 Locul I
Campionatul Național Seniori 2003 Locul I
Campionatul Național Tineret 2003 Locul I
Turneu Egipt 2004 Locul II
Cupa României 2004 Locul I
Campionatul Național Seniori 2004 Locul I
Centura de Aur 2005 Locul I
Campionatul Național Seniori 2005 Locul II
Campionatul European Italia 2005 Locul III
Cupa României 2006 Locul I
Centura de Aur 2006 Locul III
Campionatul Național Seniori 2006 Locul I
Jocurile Francofone 2006 Locul V
Campionatul Național Seniori 2007 Locul I
Centura de Aur 2007 Locul II
Cupa României Seniori 2007 Locul I
Campionatul Național Seniori 2008 Locul I
Centura de Aur 2008 Locul II
Cupa României 2008 Locul I
Cupa României Seniori 2009 Locul I
Povestea lui Sandu este, însă, povestea a sute de pugiliști români ajunși ”carne de tun” în străinătate, în gale mai mult sau mai puțin oficiale. Totul pentru bani. Aceștia se lasă cu bună știință bătuți, deși au valoare pentru a câștiga anumite partide. Totul pentru ca adversarii să adune victorii în CV. Drept răsplată pentru că se lasă bumbăciți, românii primesc, la schimb, sume de bani care ajung până 500-600 de euro pentru un singur meci.
Zeci de pugilişti români urcă în ring, la diverse gale organizate în Austria, Italia, Spania şi Franţa, doar pentru a face figuraţie, releva o anchetă făcută de jurnalistul Adi Dobre în paginile cotidianului ”Evenimentul zilei” (AICI, articolul).
Acești pugiliști anonimi luptă afară fără să fie asiguraţi medical şi intră în ring în baza unor contracte ”de mână”. Se expun unor riscuri majore pentru câştiguri modice. Sacrifică orice: acceptă bătăi crunte, o reputaţie mizerabilă, combinaţii dubioase.
Conform apropiaților, Sandu mai face box doar de dragul banilor. ”S-a îngrășat, fumează… S-a născut talent, a murit speranță”. ”Fumez să-mi țin silueta, că mă taie ăștia în loc de porc”, glumea ”Papi” Sandu pe site-urile de socializare.
::placeholdeR–>
”Și-a bătut joc de tinerețea și talentul lui! Acum e doar simplu actor pe ringul de box!”, au comentat prietenii fostului campion.
”Un boxer curat un stil unic, ambițios, care se luptea mereu pentru cea mai înalta treaptă”, spune și Ion Moroiță, despre fostul său elev care și-a pierdut tatăl în urmă cu doi ani.