Adrian Mutu (37 de ani) va redebuta vineri seară, în Liga I. ”Briliantul” va evolua pentru ASA Tg. Mureș în partida cu Pandurii, uvertura rundei a 24-a. E un bun prilej pentru o incursiune în universul neștiut al lui Adi. Site-ul gorj-domino.ro a dezvăluit că internaționalul cu 35 de goluri sub tricolor ” a debutat” în fotbal, la echipa Phoenix Călugăreasa, din județul Gorj!

Cel mai mediatizat fotbalist român, născut la Călinești (Argeș), ”s-a format” ca fotbalist la FC Argeș, de unde a fost achiziționat de Dinamo, de acolo urmând o carieră care a cuprinde Inter, Verona, Parma, Chelsea, Juventus, Fiorentina, Cesena, Ajaccio, Petrolul și Pune City. Însă el a căpătat pasiunea pentru balonul rotund… în Gorj.

”Briliantul” și-a petrecut mai toate vacanțele în Gorj, în satul Călugăreasa, din comuna Prigoria. Sătenii de acolo își aduc aminte cu zâmbetul pe buze cum Adi Mutu bătea mingea pe dealurile Prigoriei.

Nea Vasile, fost coechipier: ”De când e vedetă, n-a mai călcat pe aici”

Nea Vasile, fost jucător al echipei Phoenix Călugăreasa, a povestit, pentru gorj-domino.ro, că în urmă cu 30 de ani, echipa din care făcea parte era puternică, iar atunci când se antrenau pe dealurile Prigoriei, Mutu venea și îi ruga să îl lase și pe el să joace: ”Adi avea 7 sau 8 ani și venea aici, pe dealul unde noi ne antrenam, și se ruga de noi să îl lăsăm și pe el să joace. Aici a debutat, practic, la Călugăreasca. Când era mic, venea des la noi, dar, de când e vedetă, nu a mai călcat pe aici. I-am auzit pe vecini că ar fi venit atunci când a avut probleme în Italia”.

Părinții și bunicii au locuit la Călugăreasca, dar au demolat casa

În Călugăreasa, comuna Prigoria, sătenii spun că fix la mijlocul satului era o casă mare și frumoasă, unde au locuit părinții și bunicii fotbalistului Adrian Mutu, însă tatăl acestuia, Spiridon Mutu, a hotărât în urmă cu câțiva ani să o demoleze.

”Era o casă frumoasă chiar aici în mijlocul satului, aici au trăit bunicii și tatăl lui Mutu, Spiridon. Acum câțiva ani, tatăl lui Mutu a hotărât să o dărâme, nu știu de ce, că era o casă frumoasă, nu era așa veche, zicea că vrea să își facă alta nouă, dar nu și-a mai făcut nimic. Acum mai este doar terenul. Mai des vine Spiridon Mutu, pe Adi nu l-am mai văzut de când era copil. Am înțeles că ar mai fi venit acum un an, la mătușa lui, la sora lui taică-su, care încă locuiește aici”, ne-a spus vecina familiei Mutu.

Are o mătușă contabilă în Gorj

Conform spuselor sătenilor din Prigoria, mătușa lui Adrian Mutu, Maria Trancă, încă locuiește în satul Călugăreasa și este de profesie contabilă. În urmă cu doi ani, aceasta și-a căsătorit fiica, iar la nuntă a fost prezent doar tatăl lui Mutu împreună cu soția sa.

A luat 9 la naștere!

Mutu s-a născut la Calinesti, Argeș, la aproape 20 de kilometri de Pitești, la maternitatea Spitalulului “Ion Crăciun”. Poveste din iarna anului 1979. Pe 8 ianuarie, a 27 de ani, Rodica Mutu, din satul Inuri, de lângă orașul Topoloveni, il năștea pe Adrian, mândria familiei, cel care avea să devină cea mai mediatizată vedetă din România. “A avut un travaliu de opt ore, iar ca să-și revină a primit glucoza și vitamine. Bebelușul Mutu cantărea 3.400 de grame și a primit calificativul 9 la naștere. De ce nu zece? Din cauza cianozei – adică, atunci când a ieșit din pântecul mamei sale, avea capul și picioarele vinete. După câteva minute și-a revenit, n-au fost complicații”, povestea doctorul Mihai Nurciu.

Mama, pasionată de fotbal

Mama lui Adi Mutu, Rodica, era obsedată de fotbal în copilărie. Mama jucatorului nu numai că devora orice fițuică legată de sportul-rege, dar nu se dădea la o parte nici cand era vorba să se bage la joc! “Pe Rodica am cunoscut-o de mult și pot să vă spun că ea era prima vioară în familie, pentru ca șotul, Spiridon, era mai taciturn. Era o fire băiețoasă și toata ziua-buna ziua bătea mingea pe maidan cu copiii de seama ei. Stătea în poartă, de unde conducea cu autoritate ostilitățile de pe teren. Talentul fotbalistului Mutu are rădăcini în pasiunea mamei sale. Ea este cea care i-a imprumutat lui Adi firea aceea arțăgoasă, de luptător. Tot Rodica este cea care l-a susținut înca de la început sa meargă pe acest drum, deși, în majoritatea cazurilor, băieții sunt susținuti de tați să joace fotbal, pe când mamele se impotrivesc”, a mai dezvăluit doctorul Mihai Nurciu.

„Mutu, Marica, Tamaș? Nu ştiu unde e valoarea acestor jucători, Iordănescu cunoaşte mai bine. Eu sunt singurul din 20 de milioane de români care nu mă pricep la fotbal. Sunt un mare chibit cu Real Madrid” – Ion Țiriac, la Campionii Digi Sport.

Citiți mai multe pe gorj-domino.ro.

Urmărește-ne pe Google News