„Era modelul potrivit pentru sport, înalt la vârsta lui, membre lungi, energie multă și un pic de burtică. Asta a dispărut însă repede. Îi plăceau de la început provocările, competiția. Antrenamente, întreceri, ștafete, la toate se cupla total”, povestește antrenorul Adrian Rădulescu la Tokyo rădăcinile colaborării cu Popovici.

Cei doi au început să lucreze împreună acum șapte ani, când David avea doar 9 ani.

David, alături de Camelia Potec | Foto: Hepta

Dar momentul care a aprins cu adevărat beculețul spre performanță s-a întâmplat la 10 ani. 

„Atunci a bătut primul record național, deși nu avea cea mai bună tehnică, dar baza era mindsetul. Și-a pus în cap un scop și a ajuns acolo. De aici am pornit”, explică Rădulescu.

Iar etapa următoare s-a produs la 14 ani, la Campionatele Naționale de cadeți: „A luat medalie la toate cele 15 probe, de la 50 m până la 1.500 m, toate versiunile de concurs. 12 de aur, un argint și două bronzuri. Ca să domini de asemenea manieră o competiție, trebuie să fii chiar foarte bun”.

La juniori – campion național la 400 m mixt, pe podium la 200 m liber, 200 m mixt și 100 m liber.

Medaliile au început să curgă înlănțuite, într-o avalanșă amețitoare care crea, puțin câte puțin, racheta futuristă.

Apoi, la Festivalul Olimpic al Tineretului European, la Baku, a avut cel mai bun timp înregistrat vreodată de un sportiv la 14 ani în proba de 100 m liber: 49,82 secunde.

David Popovici a luat medaliile de aur la probele de 50 m liber, 100 m liber – record mondial de junior, 200 m liber – record european de junior si argint la proba de ștafetă 4X100 m liber la Campionatele Europene de înot pentru juniori de la Roma.

Dincolo de performanțe a stat mereu munca.

„A fost o perioadă în care se trezea la cinci și jumătate dimineața pentru a merge și la școală, și la antrenamente, pentru a prinde orarul disponibil la bazin. Venea mai devreme, dacă era programată și pregătire fizică pe uscat. Dar, în general, controlul era ca între masă și intrarea în apă să treacă două ore”, spune Rădulescu.

Mama sa a făcut cursuri antidoping

Într-un sport în care mereu au existat scandaluri legate de dopaj, mama lui David, care a lucrat în zona asistenței sociale, a ținut să urmeze cursuri de ofițer antidoping pentru a înțelege exact prin ce mecanisme va trece fiul său în procedurile în domeniu. Tatăl, cu job în zona vânzărilor, se ocupă foarte atent de monitorizarea și verificarea pe diferite canale a tuturor rețetelor medicale și suplimentelor care intră în uzul lui David.

Dincolo de sport, David a avut parte de o copilărie fericită.

„Mama mai râde și acum cu prietenii mei că mâncam de pe jos, aduceam gândaci prin casă, răsturnam gunoiul și mâncam din el, mă cățăram toată ziua prin copaci, mă jucam cu bețe și pietre. A fost interesant”, spunea acesta într-un interviu pentru Steaua TV.

Citește în continuare povestea transformării unui copil într-un sportiv spre o lume întreagă care începe să privească cu admirație.

„De unde l-ați scos pe acest fenomen?”, l-a întrebat jurnalistul spaniol Alberto Martinez Fernandez, de la As, pe reporterul GSP Marian Ursescu, prezent la Tokyo, referindu-se la David Popovici.

La Tokyo, Popovici s-a clasat al patrulea în finala olimpică la 200 de metri, iar marți la prânz concura în calificări la 100 de metri.

Foto: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News