Se mândreşte cu turneul bucureştean
Crezi că turneul bucureştean ar putea ”sălta” ca premii în viitorul apropiat?
Simt că an de an turneul creşte în valoare, în vizibilitate, în ceea ce priveşte publicul şi ar fi păcat ca noi, cei de aici, să nu recunoaştem asta. Turneul de la Bucureşti este unul de referinţă pentru Europa de Est. Avem toate motivele să ne bucurăm că putem găzdui un eveniment care pune laolaltă jucători talentaţi.
Ce program ai în continuare? Ce obiective ţi-ai propus pentru anul acesta?
Următoarele două turnee la care voi participa vor fi la Nisa, 250 puncte ATP, şi Roland Garros. Cel din urmă este un turneu foarte important, însă sunt pregătit fizic şi psihic pentru a obţine un rezultat bun. Am simţit întotdeauna că pot mai mult de atât şi că este nevoie de multă concentrare, muncă, perseverenţă şi o dorinţă puternică să ajungi acolo unde vrei. Mai am încă suficiente ocazii să demonstrez pasiunea mea pentru tenis pe care o port de la şapte ani.
Are în plan să-şi deschidă Academie
Am înţeles că te vei implica într-un program de acordare a unor burse. Îmi poţi oferi detalii despre acest proiect?
Mi-am propus ca în viitorul apropiat sa lansez un proiect prin care să aduc copiii din clasele primare către tenis. Să merg prin ţară, să vizitez şcoli, cluburi de tenis şi să îi răsplătesc pe cei talentaţi. Campania se va numi „Orice campion are un început”, un titlu care pe mine m-a făcut să-mi amintesc de momentele în care am pornit de la zero şi am avut foarte mare nevoie de un suport. Am fost norocos că l-am avut. Am în plan şi lansarea unei Academii prin care să sprijin juniorii români oferind toate resursele necesare pentru a dezvolta o carieră frumoasă. Astfel voi oferi burse celor care nu au posibilităţi materiale, dar vin cu mult entuziasm şi talent în acest sport, aşa cum am făcut şi eu.
Ce înseamnă pentru tine să joci pe arena de la Progresul?
Arenele BNR din parcul Progresul au acumulat foarte multă tradiţie de-a lungul timpului deoarece cei mai buni jucători români care au existat vreodată şi-au construit cariera pe aceste terenuri. Am acumulat numeroase amintiri jucând la Progresul, mai ales cî Open România se ţine în fiecare an acolo. Am amintiri frumoase, desigur, în primul rând pentru faptul că mă pot bucura că sunt în ţară, iar asta contează mult pentru mentalul meu. Întotdeauna mă vor lega multe lucruri de universul de acasă, de atmosfera de aici, de frumuseţea pe care o are natura. Lucrurile simple mă ajută să mă destind şi să mă pun pe picioare oricând am un moment mai dificil.
Îi urează succes lui Tecău
Horia Tecau şi-a apărat titlul la dublu în acest an. L-ai vazut jucând alături de Max Mârnîi. Cum ţi se pare noul dublu din care face parte Horia, comparativ, desigur, cu cel din anii trecuţi?
Horia a demonstrat că se poate, găsindu-şi de curând un nou coechipier. Sunt încă la început, însă mă bucur că tenismanii români demonstrează că sunt talentaţi şi că merită să câştige, iar lui Horia îi urez succes pe mai departe.
Ediţia din acest an a turneului i-a fost dedicată lui Ilie Năstase, primul lider mondial din istoria tenisului în 23 august 1973. Ştiu că a fost idolul tău. Ce înseamnă pentru tine, ca jucător de tenis, dar şi ca român, Ilie Năstase?
Ilie Năstase este şi va rămâne mereu o personalitate importantă pentru tenisul românesc şi cel internaţional. Cred că nimeni nu poate contesta asta. Vorbesc despre asta rezultatele, performanţele şi longevitatea lui în tenis. Ştiu cât de greu este să te menţii în elita mondială. Eu, în 2000, am intrat la profesionişti şi ştiu cât de greu este să-ţi adaptezi jocul. Alte şi alte generaţii vin anual în tenis şi trebuie să le faci faţă. Mă bucur că sunt în formă şi sper să mă ţină lumea minte şi de acum încolo. Cred că pasiunea contează mai mult decât ţara în care te naşti. Eu am fost norocos că am fost avantajat în ambele direcţii: provin dintr-o ţară cu oameni remarcabili şi mi-am păstrat entuziasmul cu care am pornit la drum încă din primii ani de viaţă.