FC Sevilla – Benfica Lisabona 0-0, 4-2 după penalty-uri
Carlos Bacca (gol) 1-1 Lima (gol)
Stephane MBia (gol) 2-1 Oscar Cardozo (ratare)
Coke (gol) 3-1 Rodrigo (ratare)
Kevin Gameiro (gol) 4-2 Luisao (gol)
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Benfica Lisabona şi FC Sevilla vor disputa în această seară, pe stadionul Juventus, din Torino, prima finală portughezo-spaniolă din istoria Ligii Europa.
Este a opta finală europeană pe care Benfica încearcă să o câştige în cei 52 de ani care au trecut de la celebrul blestem al tehnicianului maghiar Bella Guttman.
50 de ani fără trofeu european
Cele două echipe s-au mai întâlnit o singură dată în cupele europene, în turul preliminar al sezonului 1957/1958 al Cupei Campionilor, andaluzii calificându-se mai departe, după o victorie cu 3-1 pe teren propriu şi un 0-0 la Lisabona.
Benfica este echipa care a pus capăt supremaţiei lui Real Madrid în Cupa Campionilor Europeni. Spaniolii câştigaseră primele cinci ediţii ale celei mai importante competiţii europene inter-cluburi. „Vulturii” au întrerupt această serie, cucerind laurii în ediţiile 1960-1961 şi 1961-1962.
În cea de-a doua finală, lusitanii i-au bătut pe madrileni în finala disputată la Amsterdam, scor 5-3. Imediat după această finală, Bela Guttmann, antrenorul portughezilor, a cerut o mărire de salariu, însă conducerea grupării l-a refuzat. În acel moment, Guttman le-ar fi ”urat” celor de la Benfica să nu mai câstige nicio finală europeană timp de 100 de ani.
Nimeni nu a crezut la început în forţa blestemului rostit de antrenorul maghiar. Coşmarul portughezilor a început în 1963, când au pierdut finala Cupei Campionilor cu AC Milan. Doi ani mai tîrziu, au jucat din nou finala şi au fost din nou învinşi, de Inter Milano. În 1968, Benfica a mers din nou în finala Cupei Campionilor Europeni. Degeaba, fiindcă Manchester United a desfiinţat-o în prelungiri, învingând cu 4-1.
În 1983, Benfica a pierdut finala Cupei UEFA, în faţa belgienilor de la Anderlecht, iar în 1988 au ajuns din nou în ultimul act al Cupei Campionilor, dar au fost învinşi de PSV Eindhoven, după loviturile de departajare.
De menţionat că, înainte de finalele din 83 şi 88, Benfica a eliminat în semifinale două echipe româneşti. Astfel, în 1983, portughezii au eliminat-o din Cupa UEFA pe Universitatea Craiova (1-1 la Craiova, respectiv 0-0 pe Da Luz). În 1988, în semifinalele Cupei Campionilor Europeni, Benfica a scos-o pe din competiţie pe Steaua Bucureşti, după 0-0 la Bucureşti şi 2-0 în Portugalia.
A urmat ediţia 1990, unde lusitanii au întâlnit în finala Cupei Campionilor pe AC Milan. Înainte de această finală disputată la Viena, acolo unde este înmormântat Bella Guttman, un grup de jucători şi simbolul clubului, legendarul Eusebio, au mers la mormîntul fostului tehnician şi l-au implorat simbolic pe acesta să ridice blestemul care s-a abătut asupra clubului în 1962. A fost în zadar, pentru că Benfica a pierdut cu 1-0 în faţa lui AC Milan.
Ultima finală europeană pierdută de Benfica a avut loc anul trecut în Liga Europa, în faţa lui Chelsea Londra prin golul lui Branislav Ivanovici din minutul 90+3.
Cine a fost Bela Guttmann
S-a născut în 1899, la Budapesta şi este tehnicianul care se confundă cu cea mai frumoasă perioadă din istoria clubului Benfica. El a jucat la MTK Budapesta, Hakoah Viena şi câteva echipe din Statele Unite, apoi s-a întors în Europa, unde, în 1933, şi-a început cariera de antrenor.
A antrenat formația Hakoah Viena, apoi a ajuns in Olanda, la Enschede, iar primii ani de după război l-au prins în România. În 1946, Bela Guttman a fost numit antrenorul echipei Ciocanul Bucuresti, echipa pe scheletul căreia avea să se construiască Dinamo.
Cele 7 finale europene pierdute de Benfica:
1963: 1-2 cu AC Milan (Cupa Campionilor)
1965: 0-1 cu Inter Milano (Cupa Campionilor)
1968: 1-4 (d.p) cu Manchester United (Cupa Campionilor)
1983: 1-1 şi 0-1 cu Anderlecht (Cupa UEFA)
1988: 5-6 (d.p) cu PSV (Cupa Campionilor)
1990: 0-1 cu AC Milan (Cupa Campionilor)
2013: 1-2 cu Chelsea (Europa League)