Gabi Tamaş (30 de ani) a fost condamnat la 8 luni de închisoare cu suspendare, după episodul bahic de anul trecut. Internaţionalul român a primit această pedeapsă pentru ”tulburarea ordinii şi liniştii publice”.
Pedeapsa fotbalistului legitimat la Watford se poate transforma în executare. Orice gest necugetat, chiar şi o palmă dată cuiva, îl poate trimite în puşcărie.
Instanţa a decis ca Tamaş să se afle sub supraveghere pentru o perioadă de doi ani. De asemenea, internaţionalul român are ”obligaţia de a frecventa un program de reintegrare socială”.
SportNews.ro a intrat în posesia sentinţei pronunţate de magistraţii Tribunalului Bucureşti.
Mai jos puteţi citi obligaţiile pe care Gabi Tamaş trebuie să le îndeplinească:
”În baza art. 83 din Codul penal amână aplicarea pedepsei de 8 luni închisoare pe un termen de supraveghere de 2 (doi) ani, stabilit conform art. 84 din Codul penal. În baza art. 85 din Codul penal, pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Braşov, la datele fixate de către acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; d) să comunice schimbarea locului său de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În baza art. 85 alin. (2) lit. c) din Codul penal, impune inculpatului TAMAŞ SEBASTIAN GABRIEL obligaţia de a frecventa un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune Braşov sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. În baza art. 83 alin. (4) teza ultimă din Codul penal, atrage atenţia inculpatului TAMAŞ SEBASTIAN GABRIEL asupra dispoziţiilor art. 88 din Codul penal privind revocarea amânării aplicării pedepsei cu consecinţa aplicării pedepsei şi executării pedepsei închisorii în regim de detenţie, în cazul nerespectării, cu rea-credinţă, a măsurilor de supraveghere sau a obligaţiilor impuse de instanţă, precum şi în cazul în care inculpatul mai săvârşeşte o infracţiune pe parcursul termenului de supraveghere. În baza art. 72 alin. (1) din Codul penal, deduce din pedeapsa închisorii stabilite durata reţinerii de 24 de ore din perioada 31.05.2013 (ora 17.10) – 01.06.2013 (ora 07.50)”, se arată în hotărâtea dată de instanţă.
Tamaş a fost achitat pentru alte capete de acuzare, cum ar fi: distrugere şi sfidare a organelor judiciare:
” În baza art. 396 alin. (6) din Codul de procedură penală rap. la art. 16 alin. (1) lit. e) prima teză din Codul de procedură penală, dispune încetarea procesului penal privind pe inculpatul TAMAŞ SEBASTIAN GABRIEL, în ceea ce priveşte săvârşirea infracţiunii de „distrugere”, faptă prevăzută în art. 253 alin. (1) din Codul penal, cu aplicarea art. 5 alin. (1) din Codul penal (persoană vătămată Asociaţia de Proprietari Bl. 2). II. În baza art. 396 alin. (5) din Codul de procedură penală rap. la art. 16 alin. (1) lit. b) din Codul de procedură penală şi art. 4 din Codul penal, dispune achitarea inculpatului TAMAŞ SEBASTIAN GABRIEL sub aspectul săvârşirii infracţiunii de sfidare a organelor judiciare, faptă prevăzută în art. 272 indice 1 teza a II-a din Codul penal din 1968 (persoană vătămată CIOBĂNICĂ MARIAN VALENTIN). III. În baza art. 396 alin. (5) din Codul de procedură penală rap. la art. 16 alin. (1) lit. b) din Codul de procedură penală şi art. 4 din Codul penal, dispune achitarea inculpatului TAMAŞ SEBASTIAN GABRIEL sub aspectul săvârşirii infracţiunii de sfidare a organelor judiciare, faptă prevăzută în art. 272 indice 1 teza a II-a din Codul penal din 1968 (persoană vătămată GRUIA LAURENŢIU IONUŢ)”.
La sfârşitul lunii mai a anului 2013, cu doar câteva ore înainte de reunirea naţionalei pentru meciul amical cu Trinidad – Tobago (4-0), fotbalistul român era încătuşat de organele de ordine pentru acte de distrugere săvârşite la uşa unui bloc de pe Bulevardul Iancu de Hunedoara.
Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă. Ea poate fi atacată în instanţă cu apel. Fundaşul lui Watford a fost cercetat pentru ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea liniştii publice şi distrugere.