Echipa din America Centrală a mai evoluat la doar trei turnee finale. Primul dintre ele, în 1990, a fost cel mai de succes, Costa Rica lui Luis Conejo, Juan Cayasso și Hernan Medford ajungând în optimile de finală, după ce s-a clasat în grupă înaintea Scoţiei (victorie cu 1-0) şi Suediei (victorie cu 2-1; a mai fost un eșec la limită, 0-1 cu Brazilia; în ”optimi”, a pierdut în fața Cehoslovaciei, 1-4)!

Prestația lui Campbell de sâmbătă seară a reamintit de alt spiriduș din echipa de la Coppa del Mondo 1990, din Italia. Hernan Medford era atunci atuul celebrului antrenor Bora Milutinovici, iar ”creierul” Juan Cayasso e predecesorul lui Bryan Ruiz, de la PSV Eindhoven.


În partida de debut, de pe 14 iunie, de la Fortaleza, împotriva Uruguayului, ”Ticos” vor avea sprijinul întregii Brazilii, care nu a uitat înfrângerea de pe teren  propriu din 1950 contra rivalilor sud-americani.

Costa Rica este o ţară mică, de 4,8 milioane de locuitori, din America Centrală. În 1876, un student costarican, care venea din Anglia, aducea acest sport în țară. Acesta s-a răspândit rapid, iar prima asociaţie de fotbal a apărut în 1921, iar în 1927 Costa Rica s-a afiliat la FIFA. Fotbalul a devenit rapid cel mai popular sport, mai ales după participarea la primul Campionat Mondial, din 1990.

În acest moment, în Costa Rica există 12 cluburi. Cel mai mare stadion, ”Naţional” din San Jose, are o capacitate de 35.000 de locuri.

Sunt și câţiva jucători care evoluează în Europa. De exemplu, portarul Keylor Navas evoluează la Levante, în Primera Division din Spania, atacantul Bryan Ruiz joacă la PSV Eindhoven, în timp ce tânărul Joel Campbell este împrumutat de Arsenal la Olympiakos Pireu.

 
 

Urmărește-ne pe Google News