Juniorii români (Andreea Prisăcariu, Ciristian Jianu și Ștefan Paloși) au pierdut pe capete la Londra, nedepășind să treacă primul tur. Nici la Paris nu s-au descurcat mai bine. Niciunul dintre cei enumerați n-a depășit turul doi la Roland Garros 2018 (AICI, rezultatele tinerilor tricolori). 

”Libertatea” a căutat să interpreteze situația din tenisului românesc, una care pare strălucitoare, dacă ne uităm în clasamentul feminin (o avem pe Simona Halep – lider WTA – și alte 5 jucătoare în prima sută, iar pe tabloul principal de la Wimbledon 2018 au pășit alte două fete din calificări), dar îngrijorătoare – dacă privim situația de la masculin.

Dacă federația se scuză ”avem câștigători la Orange Bowl (n.r. – cel mai important turneu destinat juniorilor), iar în România organizăm o mulțime de turnee futures”, există voci care spun că sistemul este gripat.

”Știți câte Simona Halep am pierdut?”

Marius Vecerdea, un opozant al conducerii FR tenis, are păreri tranșante despre circuitul care funcționează la noi și care ar trebui să producă sportivi de talie mondială, însă se constată că doar efortul familiei a ridicat jucătoare de talie mondială:

”S-o luăm pe rând. Ce se întâmplă la Orange Bowl. Jucătorul român este forțat la vârste fragede, fizic vorbind, și se obțin rezultate bune la 16 ani. Dar, este o stare de «burn out», cum spun americanii. Îi «ardem», îi forțăm! Vesticii nu fac așa ceva. Astfel, după ce au «ars», între 16 și 18 ani, acești copii se pierd”. 

”Legat de turnee pe care le organizăm, iarăși există o concepție greșită. Abordarea este să avem o tonă de turnee futures, care au premii de 10.000, 15.000 sau 25.000 de dolari. Dar, ce se întâmplă la astfel de turnee? 55-60% sunt premii care se duc la jucătorii străini, restul la arbitri, la alți oficiali. Așadar, puțin sau deloc la români. De 10 ani, numărul juătorilor români care participă la astfel de turnee este în scădere. Pe români îi lăsăm fără bani, iar acești bani, care sunt publici, merg afară. Aceasta este durerea cea mare. 

Dacă nu creezi un sistem solid, muți presiunea pe părinți, ca să susțină sportivul. Din turneele futures n-a ieșit nimic bun. Este o investiție eronată. Cum spuneam, românii iau premii puține, banii se duc la străini, iar noi rămânem și fără jucători, și fără bani. Știți câte Simona Halep am pierdut cu acest sistem? Sistemul cu turnee futures este în România de 20 de ani. Am studiat la câte astfel de turnee a participat Simona Halep, anual. Știți la câte? Două-trei, maximum. Irina Begu, 3-4, Cîrstea – tot 3-4 Atunci, la ce folosesc ele? Alte țări au redus sensibil numărul turneelor futures”.

Pariuri și blaturi în concursurile masculine

La masculin, România îl are în prima sută mondială doar pe Marius Copil (94 ATP). Din turnee futures nu iese nimic valoros. ”În competiția masculină, pariurile fac legea! Deja, de anul viitor, la astfel de turnene nu se vor mai acorda puncte, iar meciurile vor dispărea din oferta caselor de pariuri. Dacă fetele nu sunt lăsate la turnee să meargă singure, ci doar însoțite, acesta fiind motivul pentru care au crescut frumos fete ca Halep, Begu și Cîrstae, băieții fac găști. Mănâncă prost, nu se recuperează, se duc prin cluburi. Sunt grupuri organizate. Se fac pariuri, este o lume în care DIICOT ar avea serios de lucru. Decât să plătim agenți care să descopere blaturile la pariuri, nu mai bine folosim sumee ca să educăm sportivii? Le-am spus asta și celor de la ITF, la întâlnirea de la Braunschweig”, spune același Vecerdea.

Ce este de făcut? ”Regândirea acestui sistem neproductiv. Reducem numărul de turnee futures, iar banii îi folosim direct pentru sportivi. Îi învățăm cum și se să mânănce, le explicăm cât înseamnă nutriția, le asigurăm suport psihologic, ne ocupăm de aspecte care sunt deja implementate de vestici, dar la noi sunt inexistente. Federația trebuie să se focuseze pe 10-20 de sportivi și să ia presiunea de pe urmerii părinților”, crede tehnicianul sibian.

Marius Vecerdea FOTO: Facebook

Numărul turneelor futures în România a fluctuat, în ultimul deceniu: 2008 – 18 turnee, 2009 – 15, 2010 – 10, 2011 – 10, 2012 – 10, 2013 – 13, 2014 – 13, 2015 – 15, 2016 – 16, 2017 – 12, 2018  – 2. De ce doar două în acest an? MTS a oprit finanțarea federației, iar pe deasupra, litigii declanșate în instanță împotriva conducerii actuale au îndepărtat sponsorii, iar situația juridică fiind precară – banii din alte sursele publice s-au împuținat.

 
 

Urmărește-ne pe Google News