Iolanda Balaş (72 de ani), preşedinte de onoare al Federaţiei de Atletism, una din marile personalităţi ale sportului românesc, şi-ar da şi sufletul pentru atletism, dar parcă nici atât n-ar fi suficient.
«M-am dus cu sărut-mâna la un pictor amator»
Ea încearcă orice pentru a ieşi dintr-o situaţie financiară disperată: “Necazul vine de acum trei ani, când atletismul a fost gonit de pe Stadionul Naţional Lia Manoliu. Într- un oraş cu două milioane de oameni, nu mai este o arenă de atletism. Suntem înnebuniţi”.
Fostul primar al Capitalei, Adriean Videanu, semnase încă din 2006 un protocol cu expreşedintele ANS, Florian Gheorghe, ce prevedea construirea unui stadion destinat în exclusivitate atletismului. Totul a rămas pe hârtie.
Lipsa sponsorilor a împins-o către gesturi disperate. “În 16 ani, e pentru prima oară când nu pot scoate revista trimestrială «Atletismul românesc». Şi-atunci, m-am dus cu sărutmâna la diverşi sponsori. Degeaba! Doar un pictor amator, Chiose Vanghele, m-a ajutat. Mi-a donat două tablouri şi mi-a spus că pot să le vând”, dezvăluie Balaş, care speră că poate să obţină câte 2.000 de lei pentru fiecare lucrare.
Atac la ministrul Plăcintă
Iolanda Balaş spune că îl înţelege pe Octavian Bellu, care şi-a dat demisia din funcţia de secretar de stat al MTS. “Şi eu aş fi făcut la fel, decât să fiu o marionetă. Au politizat sportul, au adus oameni care n-au nici o legătură”, afirmă fosta campioană, care n-are încredere nici în noul ministru al Tineretului şi Sportului, Luminiţa Plăcintă: “Doamnele astea, Ritzi şi cea nouă, habar n-au, nici una, nici cealaltă”.
În timp ce noul stadion Lia Manoliu nu va mai avea pistă de atletism, la clubul Dinamo, atleţii nu sunt agreaţi: “Domnii cu «picioare de aur» de la fotbal nu trebuie să ne vadă că aruncăm suliţa pe gazon”. De asemenea, lucrările la tribuna de la “Tineretului” sunt întârziate.
“Mă doare inima, pentru că niciodată nu m‑am mulţumit cu mediocritatea. Cu ciorba lu mămica nu mai faci performanţă”, spune Balaş, care condamnă desfiinţarea a sute de stadioane.
“E o nenorocire pentru sportul românesc. O să avem nişte degeneraţi de copii, care se împiedică mergând pe stra- dă”, zice Iolanda.
Din dragoste pentru sport ar renunţa la medaliile cucerite
Din scaunul de preşedinte de onoare al federaţiei de specialitate (foto 1) Iolanda Balaş îşi aduce aminte cu drag de performanţele deosebite realizate în perioada în care era atletă.
Ca sportivă, Ioli a cucerit medalia de aur la proba de săritura în înălţime la Jocurile Olimpice de la Roma, în 1960, şi de la Tokio, în 1964 (foto 2). “Doamna atletismului” românesc priveşte nostalgic spre vitrina cu trofee şi spune că, la urma-urmei, ar fi dispusă să vândă toate medaliile obţinute de-a lungul carierei sale (foto 3), pentru ca sportul românesc să o ducă bine.