marturisit ca a apucat sa guste vinul de Porto. „E mandria Portugaliei. Are un gust deosebit”, a spus Generalul.
Interesant este ca doar 2% din productia anuala de vin de Porto este considerata de cea mai inalta calitate. Asa-numitul „vin vechi” sau „culesul viei” este obtinut din strugurii adunati in urma unei singure recolte, catalogata ca extraordinara. Traditia nu se repeta in fiecare sezon, ci o data la cativa ani, in functie de calificativul acordat recoltei.
Vinul de Porto este imbuteliat abia dupa doi-trei ani de sedere in butoaie de lemn. Din punct de vedere legal, vinul vechi de Porto trebuie sa poarte sigiliul guvernamenal. Spre exemplificare, vinul de Porto din 1963 trebuia sa fi fost imbuteliat, conform legii, intre 1 iulie 1965 si 30 iunie 1966.
Vinul trebuie sa fie depozitat dupa un riguros tipic: la orizontala, putin inclinat; este esential ca licoarea sa intre in contact cu dopul.
– Un vin vechi de Porto poate fi baut la zece ani de la data recoltei, desi adevarata maturitate se atinge dupa 15-20 de ani de pivnita. De exemplu, vinurile clasice si de exceptie se considera cele din recoltele anilor 1963, 1966, 1977, 1980, 1983 si 1985.
Vinurile de Porto din lemn, denumite asa dupa modalitatea de pastrare, mai comerciale si mai accesibile poporului, sunt de trei tipuri: rubiniu, alb si maro deschis.
Preturile vinului de Porto difera in functie de calitatea si vechimea recoltei. Pentru consumul maselor largi, sortimentele de 7 sau 8 euro sunt suficient de convenabile, mai departe de acest reper intinzandu-se domeniul colectionarilor, cunoscatorilor si-al oamenilor cu bani si pasiuni de Porto.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!