Omul cu 15 tatuaje, fiecare cu povestea sa, Alexandru Negrea este revelaţia sezonului 2015 în Superkombat. Descoperit de Eduard Irimia, luptătorul originar din Sighetu Marmaţiei a ieşit de două ori campionul Italiei la kickbox înainte de a trece la profesionism, iar povestea sa este atât de complexă încât n-ar putea fi relatată pe scurt într-un meci de 3 reprize a câte 3 minute, atât cât durează o confruntare în Superkombat. Poreclit Vulcanul datorită stilului săi de luptă exploziv, Alexandru Negrea (29 de ani) a povestit pentru www.alinhuiu.ro detalii spectaculoase din trecutul său.
A copilărit în Maramureş, iar accentul i se păstrează şi acum, la 12 ani după ce s-a stabilit în Italia, ţara de adopţie. În adolescenţă, sporturile de contact i se păreau prea dure, iar visul său era să îi calce pe urme lui Ilie Dumitrescu, idolul său de la echipa naţională. “Jucam doar atacant, îmi plăcea să dau goluri. Apoi am vrut să intru la liceul sportiv din Baia Mare, dar nu am reuşit, aşa că am rămas cu şcoala acasă la Sighet”, rememorează Alex, care la scurt timp a ajuns la secţia de box a clubului din localitate, acolo unde a devenit coleg cu Lucian Bute.
“Aveam un verişor boxer, care tot încerca să mă convingă să merg şi eu. La început, am făcut-o de curiozitate, îmi plăcea ideea, mă lăudam şi eu în cartier, deşi nu prea ştiam ce mă aşteaptă. A fost greu, însă a început să îmi placă şi visam să calc pe urmele celor mari. Printre colegi îl aveam pe Lucian Bute. Urmăream fiecare mişcare a lui, copiam ce făcea el, era un adevărat profesionist încă de pe atunci. Mi-a părut rău când a plecat în Canada. Trebuie să recunosc că mi-a pierit şi mie entuziasmul când am văzut că nu mai e aproape nimeni interesat de box în România, aşa că am decis că şi eu trebuie să plec. Am făcut-o imediat după ce am terminat liceul. Am ales Italia, speram că aici va fi cu totul altfel, că îmi voi putea continua cariera”, povesteşte luptătorul stabilit la Milano.
Viaţa din peninsulă nu a fost aşa cum şi-a închipuit-o Negrea, iar din postura de imigrant a înţeles că va avea nevoie de multe sacrificii pentru a-şi îndeplini visul. “A doua zi de cum am ajuns aici, am vrut să încep antrenamentele la un club, însă nu aveam toate actele puse la punct, aşa că mi s-a transmis că nu am nicio şansă să pot face o carieră. Am fost foarte dezamăgit. M-am angajat ca bodyguard şi începusem să fac culturism, dar mă simţeam ca un leu în cuşcă. Gândul meu era tot la ring”, îşi aduce aminte Alex de primii ani în Italia. Până în 2010, nu a mai făcut antrenamente decât sporadic. Destinul i s-a schimbat la 180 de grade când l-a cunoscut pe antrenorul marocan Ahmed Chahidi, cel care îi este şi astăzi maestru. “Eu urmăream mereu galele Superkombat la televizor şi aveam nişte prieteni care se antrenau la maestru. Am mers şi eu, iar faptul că el mi-a zis că are încredere în mine şi s-a ocupat special de pregătirea mea, m-a motivat. Începusem din nou să cred”, spune Alex, care a revenit în ring în 2011, iar un an mai târziu a devenit şi campion naţional al Italiei la kickbox, titlu pe care l-a cucerit de două ori.
A renunţat la tot pentru profesionism
În 2013, Alexandru Negrea a luat o decizie radical pentru viitorul său. “Lucram ca bodyguard în cluburi şi terminam pe la 5-6 dimineaţa, apoi la prânz trebuia să fiu la antrenament. Micul dejun îl luam în maşină, în drum spre sală. Mi-am zis că în ritmul ăsta nu ajung nicăieri. Nu puteau să dau randament nici în sală şi nici la club, acolo unde abia mai puteam să stau în picioare din cauza oboselii. Aşa că am făcut un salt mortal, aşa cum mi-au zis prietenii. Mi-am vândut maşina să îmi pot acoperi cheltuielile, am renunţat la locul de muncă şi m-am dedicat în totalitate sportului. Iar asta costă. De la echipament, la cantonamente şi nutriţie, totul a fost la început din buzunarul meu. Am riscat totul pentru a-mi îndeplini visul. E prima oară când vorbesc despre asta, probabil şi ultima, însă toţi trebuie să ştie că, pentru a ajunge sportiv profesionist, e nevoie de multe sacrificii”, povesteşte acum detaşat unul dintre cei mai apreciaţi sportivi din Europa la categoria semigrea.
Revelaţia anului în Superkombat
După o serie de 4 meciuri câştigate, Negrea a primit în toamna lui 2014 cea mai mare şansă din cariera lui. La finala Superkombat din Italia, acesta a luptat contra lui Bogdan Stoica, omul pe care îl aprecia cel mai mult din acest sport.“Sponsorul meu Răzvan Botoi m-a recomandat promotorului Eduard Irimia la o selecţie în Italia şi aşa am primit acea şansă enormă. Am pierdut după un meci foarte disputat, însă a fost cea mai fericită zi din cariera mea. Nici nu visam că voi ajunge acolo şi totuşi am reuşit. Atunci mi-am dat seama că trebuie să continui”, spune Negrea despre prima sa experienţă la nivel înalt. Anul trecut, sportivul român a luptat de 4 ori în Superkombat, câştigând 3 dintre confruntări, iar acum a primit un contract pe termen lung cu promoţia televizată în peste 100 de ţări. “Viaţa mea s-a schimbat în bine. Nu vreau să folosesc cuvinte mari, însă mă bucur să văd că mă opresc oamenii prin oraş şi mă felicită pentru rezultate. E un pas enorm pentru mine, la care nu aş fi sperat acum cinci ani. Singurul meu sfat pe care ar fi să-l ofer tinerilor, este să îşi urmeze visul, să nu se lase urmăriţi de le el toată viaţa. Să facă totul pentru a-şi îndeplini cea mai mare dorinţă”.