”Deocamdată, la noi e înregistrată doar cererea lui Mirel Rădoi. Suntem onorați că o astfel de personalitate va veni la Chișinău. Între Federația de la București și noi a existat o corespondență în cazul oficialului de la Steaua. Nu pot să vă spun exact, însă, când se va prezenta Rădoi aici și când vor începe lecțiile”, a exclamat Jăpălău, al cărui frate, Sergiu, a evoluat în România, la Petrolul și la U Cluj. După o experiență în Lituania, Sergiu s-a retras și… urmează cursurile Școlii Federale de Antrenori din cadrul Federației Moldovenești de Fotbal. Unde va fi coleg cu… Rădoi!

Vladimir Jăpălău, stânga, și Denis Zmeu, fost jucător al lui FC Vaslui

Jăpălău spune că ”orice persoană care vrea să învețe să devină antrenor poate veni la lecțiile noastre. Îi trebuie doar o recomandare și o adeverință de studii medii incomplete, adică 9 clase. Bacalaureatul nu e obligatoriu!”. Conform regulamentelor din România, Rădoi nu poate face școala până nu ia BAC-ul și Republica Moldova e portița pe care a găsit-o pentru a nu mai fi pus în situații umilitoare. În acest moment, el e doar director sportiv al Stelei. În Europa a fost deja pedepsit, iar în Liga I nici măcar nu mai are voie să dea indicații, deși stă pe banca tehnică. Țiți Dumitriu e principalul în acte, fiindcă are mult-dorita licență PRO.

Conform lui Jăpălău, ”mai mulți antrenori români au venit în Republica Moldova pentru a-și obține carnetul de antrenor. Din motive pe care nu pot să vi le spun, nici unul dintre ei nu a absolvit!”.

”Noi avem o colaborare excelentă cu FRF, acum câteva zile tocmai l-am instalat selecționer pe Ștefan Stoica. Pronosticul meu în cazul Rădoi? Dacă urmează toți pașii corecți, în cinci ani va avea licența plină și va arăta că e mare antrenor”.

”Principalul criteriu de selecție a candidatilor este dragostea pentru copii și dorința de a contribui la dezvoltarea fotbalului în Republica Moldova”

Vladimir Jăpălău.

Chiar în aceste zile au loc lecțiile cursului de pregătire pentru portari, pentru obţinerea licenţei UEFA de categorie ”A”, la Vadu lui Vodă, lângă Chișinău, care sunt susţinute de Vladimir Jăpălău, Igor Josan, Serghei Botnăraş, Mihai Moraru, Vasile Koşelev – lectori, Iurie Cheptene -medic și Nadejda Manganaro – expert în psihologie. La ceremonia de inaugurare a cursului cu un mesaj de salut către participanți s-a adresat Nicolae Cebotari, Secretar General al FMF.

Cebotari și Vladimir Jăpălău, dreapta.


Profesorii lui Rădoi vor fi Ghenadie Scurtul (Director Tehnic FMF), Vladimir Jăpălău (Secretar Executiv al Școlii Federale de Antrenori), Gheorghe Codița (antrenor de pregătire fizică), Oleksandr Boyko (medicină). Activitatea antrenorilor va fi monitorizată de tutorii Igor Șpaniora, Serghei Dubrovin, Ion Caras (foto), Anatolii Teslev, Vladimir Gosperschi.


Printre colegii lui Rădoi ar putea fi Iepureanu, Păstârnac, Guzun sau Țurcan.

Ce tarife are Federația Moldovenească
Licența C – 300 de euro
Licența B UEFA (după licența C a FMF) – 700 de euro
Licența B UEFA – 1.000 de euro
Licența A UEFA – 1.500 de euro
Taxe de reexaminare: între 300 și 2.000 de lei moldovenești

ATENȚIE: ”Mulți lectori vorbesc doar rusa!!!”. Antrenor de 23 de ani în prima ligă

Conform unui jurnallist moldovean, ”La noi mulți români fac școala de antrenori. În primul rând e mai ieftin, apoi e mai ușor de luat licența. Dar există o problemă: mulți din lectori vorbesc doar în rusă!!! La noi poți face cursuri indiferent dacă ai fost sau nu fotbalist, dacă antrenezi sau nu. Cerințele le-ai găsit pe fmf.md, minimum 18 ani, plus studii medii incomplete, adică 9 clase. Studii medii sunt de 11 clase, iar studiile medii de specialitate – absolvenți ai colegiilor, sunt cele de 12 clase, cu BAC! Oricum, FMF acordă licență în masă. Și ucrainenii, bielorușii, georgienii, Letonii, englezii, sud-coreenii. Acum vor face cursuri și jucătorii români de la Milsami”.
”La noi tot se folosesc „paravane”. Mai mult avem acum un antrenor în DN, în vârstă de 23 de ani. Nu are licența A și nici Pro, dar e principal. E vorba de Cristian Efros, alias Efrosinho. Antrenor principal Speranța Nisporeni. Tatăl său e director tehnic acolo”.
Sebastian Huțan , Ioan Muntean, Constantin Arbănaș, Marius Popa, Adrian Senin, Romeo Surdu, Decebal Zota – sunt antrenori români licențiați în Republica Moldova

SPORTNEWS A DEZVĂLUIT AZI MIȘMAȘUL PE CARE ÎL PREGĂTEȘTE STEAUA ÎN CAZUL RĂDOI, TOTUL CU COMPLICITATEA FRF.

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News