Japonia si Coreea de Sud au facut cheltuieli uriase pentru a gazdui Cupa Mondiala, competitie ce a debutat in urma cu 72 de ani. Suma totala – 7,5 miliarde $ – e ametitoare si ar putea acoperi bugetul pe un intreg an al multor tari in curs de dezvoltare.
Japonezii au investit 4,7 miliarde $ pentru constructia a sase stadioane si modernizarea celorlalte patru, in timp ce sud-coreenii au cheltuit 2,8 miliarde de dolari pentru a le ridica, din temelii, pe toate cele zece. Ca o comparatie, pentru Coupe du Monde ÂÂ98, francezii au construit o singura arena, celelalte fiind renovate. La World Cup ÂÂ94, yankeii au transformat stadioanele de baseball si fotbal american in arene de „soccer”, modificand doar terenurile propriu-zise.
„Ce s-a facut la noi e senzational, dar in acelasi timp asta inseamna bani aruncati pe fereastra. Arenele nu vor putea fi folosite la capacitatea lor dupa Mondial, vor deveni niste ruine, precum piramidele din Egipt”, sustine sus si tare publicatia „Nikkei Business”, respectata in cercurile financiare nipone. „Cupa Mondiala e oportunitatea perfecta pentru a dezvolta infrastructura fotbalului”, a replicat provocarii Junju Ogura, vicepresedintele federatiei de profil. Adevarul e ca, in cea mai scumpa tara din lume, regele sporturilor e baseball-ul, care a surclasat traditionalul sumo si e prezent acum pe toate canalele tv, adunand in tribune zeci de mii de oameni. Cele mai multe din arene, organizate ca adevarate societati comerciale, vor depinde de incasarile din bilete pentru a putea face fata cheltuielilor de intretinere, ce se ridica la milioane de dolari anual. Dupa zece ani de la infiintare, Liga Japoneza are o medie de 16.000 de spectatori pe meci, aproape o treime din capacitatea stadioanelor.
Ambitia e costisitoare si pentru sud-coreeni, care au alocat 200 de milioane de dolari numai pentru World Cup Stadium din Seul, in timp ce modernul Stadion Olimpic, inaugurat in 1988, este nefolosit. Adaugati la asta si o linie de metrou care opreste sub tribune si va veti da seama de costurile pe care tara cu cel mai rapid ritm de dezvoltare de pe planeta le suporta cu larghete. Si in Coreea, „rege” e tot baseball-ul, iar numeroasele cluburi care au legitimat jucatori americani fac bani pe banda rulanta. Pana la debutul Cupei Mondiale, fotbalul profesionist aduna cam 3.000 de spectatori pe meci, dar se asteapta o crestere rezonabila, in functie de succesul nationalei gazdelor la acest turneu final.