Comitetul Olimpic Internațional a luat hotărârea să reducă numărul atleților, aceștia reprezentând 20% din numărul total al sportivilor care participă la Jocurile Olimpice, și să-l ducă la 10.500.
”Probele care sunt aproape de dispariție sunt 200 m, 10.000 m, aruncarea greutății, triplusaltul și 20 km marș. Cursa cea mai lungă care se desfășoară pe pistă nu mai apare aproape deloc în calendarul mondial, multe reuniunii au renunțat la ea”, a spus un reprezentant al atletismului european.
Proba de 10.000 m, unde România are cel mai bun loc, poziția a cincea în 1978, Montreal, prin deținătorul recordului național Ilie Floroiu, ar putea fi salvată prin transformarea ei într-o probă de 10 kilometri pe șosea. Nu același lucru se poate spune și de triplusalt, probă la care România are o medalie de argint, luată de Marian Oprea (32 de ani) în 2004, la Atena. ”Lucrurile sunt destul de serioase dacă s-au luat în discuție”, spune ”Struțul” care ”amenință”: ”Dacă în 2020, când se preconizează modificările, voi mai fi sportiv și triplusaltul va fi scos, mă voi apuca de o altă probă”. ”Eu sunt mai norocos că la momentul acela s-ar putea să nu mai sar”, adaugă râzând.
”Nu știu cât de mult impact va avea scoaterea triplusaltului, nu suntem așa de mulți la Jocurile Olimpice. Oricum, un efect general foarte mare nu o să aibă. Probele vor rămâne la Campionatele Mondiale și Europene sau la alte reuniuni atletice. Se mai vorbește și ca JO să se țină în orașe diferite. Ce e important este să nu se modifice spiritul olimpismului”, a conchis Marian Oprea.