Lui Constantin Galca nu i-a placut, nu-i place si nici nu va placea vreodata sa tina paginile ziarelor sau sa se vada la televizor. “Nu e genul meu! Asa sunt eu, iar poate unii ma cred mai ciudat”, explica el. Galca, revenit in tara sa participe la cursurile de antrenor pentru obtinerea licentei PRO, a stat de vorba cu “Libertatea” in casa pe care acesta o detine in cartierul Cotroceni din Capitala.

Costel Galca s-a transferat de la Steaua in Segunda Division in vara lui 1996  la RCD Mallorca. ”Mi-a fost greu doar in primul an. Nu simteam insa dorul de casa pentru ca m-am acomodat destul de repede”, isi incepe povestea fostul component al ”generatiei de aur”.

Dupa numai un sezon a ajuns la Espanyol, unde a evoluat timp de patru ani: “Acea perioada a fost cea mai frumoasa a carierei mele din Spania. M-am simtit extraordinar. Mi-am facut foarte multi prieteni acolo”. In 2001-2002 a imbracat tricoul celor de la Villareal, in urmatoarea editie de campionat Galca fiind imprumutat la Real Zaragoza.

UD Almeria este ultima oprire a fostului component al echipei nationale. ”Am jucat acolo timp de trei ani. Chiar mi s-a propus postul de director sportiv al clubului, insa totul a cazut dupa ce s-a ratat promovarea in Primera. Imediat s-a renuntat atat la mine cat si antrenorul Paco Flores, si totul  a cazut. Oricum nu eram prea interesat de un astfel de post, pentru ca pe mine ma atrage mult mai mult o viitoare cariera de antrenor. De aceea m-am si apucat de aceste cursuri pentru obtinerea licentei PRO”. Interesant este insa faptul ca Galca a fost cel care a avut un cuvant greu de spus in aducerea lui Paco Flores la Almeria: “Inainte sa il instaleze, am fost printre primii caruia presedintele clubului i-a cerut parerea, stiind ca am mai lucrat impreuna”.

Negociaza cu o echipa din Primera Division

In varsta de 34 de ani, Costel Galca nu a renuntat la ideea de a-si continua cariera de fotbalist. “Sunt in negocieri cu un club aflat in subsolul clasamentului din prima liga a Spaniei. In functie de cum se vor finaliza, voi decide pana la sfarsitul lunii daca voi mai continua sau nu”.

Mijlocasul a schimbat nu mai putin de cinci echipe iberice in zece ani, iar aproape de fiecare data Galca a participat direct la negocieri: “In afara de contractul pe care l-am semnat cu Mallorca, m-am implicat direct la toate negocierile, incepand cu Espanyol si terminand cu Almeria. Eu eram cel care punea clauzele”.

In acest moment, Costel, care este tata de tripleti – un baiat si doua fete -, locuieste impreuna cu familia sa la Almeria, insa are de gand ca in cativa ani sa se stabileasca la Barcelona. ”Nu am vrut sa-i zapacesc sa mai invete si catalana, mai ales ca au sase ani si sunt in primul an de scoala. E destul ca Bianca, Andrei si Alexandra stiu romana si spaniola”, explica Galca. 

Fostul jucator al Stelei nu a stat cu mainile in san nici in ceea ce priveste afacerile: “Am investit in imobiliare. In case si in terenuri atat in Spania, cat si in Romania”.

Costel Galca va participa pe data de 23 decembrie la un meci de caritate la Barcelona ce va aduce fata in fata echipa Espanyol, finalista Cupei UEFA din 1988, cu detinatoarea Cupei din 2000. Galca a  mai tinut legatura dintre fostii colegi, doar cu Rosu, actualmente la Huelva, si cu Filipescu, fundasul celor de la Duisburg, cu amandoi jucand la Steaua.

Costel Galca

– Data nasterii: 8 martie 1972 (Bucuresti).
– Cariera: 1988-1989 Progresul, 1989-1991 FC Arges (35 de meciuri/ 2 goluri), 1991-1996 Steaua (148/ 24), 1996-1997 Mallorca, 1997-2001 Espanyol (123/ 16), 2001-2002 Villarreal (36/ 1), 2002-2003 Zaragoza, 2003-2006 Almeria.
– Meciuri/ goluri in Divizia A: 183/ 26; Primera Division: 159/ 17; Segunda Division: 82/ 13.
– 66 de selectii/ 4 goluri la nationala.

„Mai bine ai pleca”

Galca a ajuns in “curtea” ros-albastrilor in 1991, din Trivale. Putini sunt cei care stiu adevarata poveste a transferului lui Costel Galca de la Steaua in Spania, la RCD Mallorca, in vara lui 1996.

“Inainte sa ma transfer in Ghencea am avut posibilitatea sa ajung la Dinamo. Nu am vrut. De ce? Pentru ca de cand ma stiu sunt stelist. Din pacate, despartirea de Steaua nu a fost una dulce. Imi expira contractul in vara lui 1996 si nimeni nu se agita sa imi propuna o prelungire avantajoasa cat de cat, in conditiile in care ma puteam considera, pe buna dreptate, un veteran”, a dezvaluit Costel.

“Normal ar fi fost sa mi se ofere atat cat dadusem si eu la randul meu. Nu ceream mai mult. S-a venit intr-un final cu o oferta de genul „mai bine pleaca”. Adica cu foarte putin peste ceea ce aveam. In momentul in care am vazut cum sunt apreciat m-am decis sa plec la Mallorca, in Segunda Division, desi mai eram dorit atat de Santander, cat si de Las Palmas”, isi aminteste Galca.

Costel a fost aproape de o revenire in iarna lui 2003, cand antrenor al “ros-albastrilor” era Victor Piturca. “Familia a fost cea care a decis sa continuu totusi in Spania. Ne simteam foarte bine acolo. Copiii erau inca foarte mici atunci si nu ar fi fost cel mai indicat sa ne intoarcem in tara”. Din aceleasi motive a refuzat ofertele venite in ultima vreme de la FC National si Universitatea Craiova.

„Sanse aproape nule cu Sevilla”

In momentul in care a aflat viitoarea adversara a Stelei in “16-imile” Cupei UEFA, FC Sevilla, Costel Galca ”a inlemnit”: “Sanse foarte mici, aproape nule. Trebuie sa fim realisti. FC Sevilla are un lot extrem de puternic si un ritm al jocului extraordinar. Dispun de fotbalisti foarte valorosi, si aici vorbesc de Poulsen, Chevantón sau Kanouté. Nu sunt Betis… ”   

Galca a explicat si motivul pentru care Steaua nu a putut face fata pe doua fronturi: campionat – Liga Campionilor: “Rezervele erau modeste fata de titulari, atat fizic, cat si mental”. 

Costel Galca despre…

Radoi. “Mai are nevoie de timp pentru a-si reveni dupa accidentare. Este un fotbalist competitiv, cu un potential foarte mare. Sa fie insa constient ca in momentul in care va ajunge la un club din strainatate, o va lua de la zero. Trebuie sa demonstreze ca isi merita locul in „11”. Parerea mea este ca lui i s-ar potrivi o formatie in reconstructie. In acest moment e imposibil sa patrunzi intr-o echipa, de exemplu, ca a Barcelonei”.

„Lui Dica ii mai lipseste o viteza”

Dica. “Lui Nicolae Dica ii lipseste o viteza. Acel „ceva” care sa-l propulseze la o echipa mare a Europei.  Are executii excelente, insa mie imi pare ca are nevoie sa fie mai rapid in reactii, pentru a deveni un jucator aproape complet”.

Fotbalul romanesc actual. “A crescut enorm in ultimii ani. Rezultatele pe plan european demonstreaza asta”.

Actuala echipa a Stelei. “E pe un drum bun. Trebuie sa reconfirme si anul viitor printr-o noua prezenta in Liga Campionilor. Fara nici un fel de jignire, insa Cupa UEFA e cu mult sub Champions League. Nu acolo iti arati valoarea. Ce ii lipseste Stelei in acest moment? Un jucator de 1 contra 1”.

Viitoarea campioana a Romaniei. “Doar cei de la Dinamo pot castiga titlul si tot ei sunt cei care il pot pierde pe mana lor”.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News