La baza de pregatire austriaca de la Alpen Arena, aflata in apropierea orasului Villach, 32 de sportivi romani, saritori cu schiurile, viseaza sa atinga o performanta unica pentru noi: o medalie olimpica.
De la finalul lunii octombrie a anului trecut, Federatia Romana de Schi a reusit sa incheie un parteneriat cu OMV privind sustinerea unei discipline sportive despre care in Romania zilelor noastre se aude doar la ocazii: sariturile cu schiurile. La inceputul acestei luni, timp de doua saptamani, 32 de sportivi romani, dintre care foarte multi juniori si copii, au fost invitati la baza de pregatire Alpen Arena de langa orasul austriac Villach pentru a se antrena pe trambuline de sarituri artificiale.
La Villach, intr-o zona de vis, pe cele 4 trambuline de 15, 30, 64 si 90 de metri, 32 de sportivi romani alaturi de antrenorii lor se pregatesc in fiecare zi cate patru ore pentru a deveni nume de referinta intr-un sport care in Romania se afla abia la inceput. ‘Noi suntem la fel ca un bebelus care abia invata sa mearga. Tinta propusa este ca in maximum zece ani sa putem avea sportivi in Top 10, a precizat Puiu Gaspar, unul dintre oficialii Federatiei
Romane de Schi, in vreme ce pustanii aflati pe covorul verde de iarba erau nerabdatori sa ajunga la punctul de start al trambulinelor. Echipati ca la carte, cu casti de protectie, schiuri performante pentru vara si, evident, costumatia adecvata, micii saritori asteapta in ordine pentru a se imbarca in telescaune spre a-si lua zborul asemenea unor vulturi. Inaltimile uneori ametitoare nu-i sperie pe micii zburatori din Carpati. Dimpotriva. Ii ambitioneaza si mai mult.
Supravegheata cu atentie de Christian Moser, fost component al echipei de sarituri a Austriei, medaliat cu bronz la Olimpiada de la Lillehammer, Cristina Grigoras, in varsta de 12 ani, se pregateste sa ajunga acolo sus, in aer, unde spune ca are o senzatie cu totul deosebita. ‘E asa de bine sa plutesti!, spune frumoasa pustoaica a carei fata este ‘pictata de pistrui sic. Asculta cu atentie ultimele indicatii. Isi fixeaza ochelarii de protectie. Se asaza pe bara de start. Dupa care aluneca fara frica pe trambulina care pare ca un hau. In aer, Cristina este ca o pasare gata de atac. La momentul contactului cu solul, sportiva aterizeaza cu mare lejeritate. Cu broboane de sudoare pe frunte, fetita priveste in spate, usor nemultumita. Vrea sa execute o noua saritura mult mai buna fata de precedenta. La finalul unei zile de antrenament, Cristina ajunge sa acumleze 10-12 incercari.
Costuri suportate de federatie
Pentru a practica un astfel de sport, costurile nu sunt deloc mici. O zi de pregatire ajunge sa coste chiar 50 de euro, o pereche de schiuri 500 de euro, o pereche de ghete 200 de euro, o casca 150 de euro, o pereche de ochelari 100 de euro, un costum de schi 600 de euro, legaturile 70 de euro. Acestea sunt cheltuieli pe care Federatia Romana de Schi, cu sprijinul OMV, le va suporta pentru copiii cei mai talentati, care vor fi selectionati pentru marea performanta.
Vor si romanii baza ca a austriecilor
Baza de la Alpen Arena, care a gazduit pana in prezent numeroase etape de Cupa Mondiala, e intretinuta perfect. Totul functioneaza ‘ceas. De la vestiarele in care schiurile sunt tinute intr-o ordine exemplara si pana la masinile de facut zapada artificiala, administratorii bazei se ingrijesc atent de fiecare lucru in parte. Trambulinele artificiale sunt intretinute la minut. Suprafetele acestora, construite dintr-un plastic special, sunt udate periodic cu ajutorul aspersoarelor.
Acest procedeu se foloseste doar vara, pentru a permite ca alunecarea sa fie mult mai mare. Costurile de realizare a acestui complex s-au ridicat la 5,5 milioane de euro. ‘Ne-am propus ca la Rasnov sa construim trambuline care sa se ridice la cele mai inalte standarde. E singura modalitate de a dezvolta acest sport in Romania. O baza specifica este imperios necesara pentru noi, a mai precizat Puiu Gaspar.
Vor aplica modelul Deva
‘Intentia noastra e de a infiinta o scoala de schi dupa modelul celei de gimnastica de la Deva. Gimnastica romaneasca a reusit sa obtina rezultate remarcabile doar datorita sistemului centralizat de pregatire, a precizat Paul Gazenhuber, unul dintre cei mai cunoscuti specialisti austrieci in sporturile de iarna.