Jucătoarea de tenis a dispărut din spațiul public în urmă cu trei săptămâni, după ce l-a acuzat de agresiune sexuală pe un fost înalt oficial al Partidului Comunist chinez.

Preşedintele WTA, Steve Simon, a declarat miercuri că are „îndoieli serioase” că Shuai Peng este „liberă, în siguranță și nu este supusă intimidărilor”. „În cunoștință de cauză, nu văd cum le pot cere sportivelor să concureze acolo”, a precizat Simon.

WTA a solicitat, în mod repetat, o anchetă completă a acuzațiilor aduse de jucătoarea chineză.

Shuai Peng nu a fost văzută în public timp de trei săptămâni, după ce l-a acuzat pe fostul vicepremier Zhang Gaoli de agresiune sexuală, la începutul lunii noiembrie.

Duminică, 21 noiembrie, Shuai Peng a vorbit prin videoconferinţă cu Thomas Bach, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, spunând că este „bine și în siguranță”.

Cu toate acestea, WTA a considerat că videoclipul este o „dovadă insuficientă” în privința siguranței jucătoarei chineze.

Într-o lungă declarație, Simon a spus că este „foarte îngrijorat” de riscurile cu care jucătoarele și stafful lor s-ar putea confrunta dacă anul viitor se vor desfășura turnee de tenis în China.

„Conducerea din China nu a abordat într-un mod credibil această problemă foarte gravă”, a afirmat președintele WTA. „Dacă oamenii influenți pot înăbuși vocile femeilor și pot ascunde sub preș acuzațiile de agresiune sexuală, atunci baza pe care a fost fondată WTA – egalitatea pentru femei – ar suferi un regres imens”, a precizat Simon.

„Nu pot și nu voi lăsa să se întâmple asta Asociației și jucătoarelor sale”, a punctat Simon, adăugând: „Regret foarte mult că s-a ajuns în acest punct, dar liderii Chinei au lăsat WTA fără altă opțiune”.

Din cauza pandemiei de coronavirus, în ultimii doi ani nu s-au mai desfășurat turnee WTA în China.

Shuai Peng,35 ani, campioană în proba de dublu la Roland Garros în 2014 și fost număr 1 mondial, tot la dublu, a intrat în atenţia internaţională la începutul lunii noiembrie, când a postat un mesaj pe reţeaua de socializare Weibo în care susţinea că a fost violată de fostul vicepremier chinez Gaoli Zhang. Mesajul a fost şters rapid de autorităţile chineze, scrie Agerpres. Iar la scurt timp, jucătoarea a dispărut.

În ciuda cenzurii, mesajul a fost făcut public în lumea întreagă, provocând o serie de reacţii sub hashtagul #WhereIsPengShuai („Unde este Peng Shuai”).

Multe nume mari ale tenisului, de la Chris Evert la Novak Djokovic, dar și WTA şi ATP (asociațiile jucătorilor profesioniști din tenis) au cerut explicaţii Chinei în cazul dispariției lui Shuai Peng. Și Franţa, Statele Unite, Marea Britanie sau ONU au solicitat Beijingului să vină cu clarificări privind situația sportivei chineze.

Ca reacție, presa de stat din China a publicat mai multe imagini, în weekendul 20-21 noiembrie, care ar fi surprins-o pe Shuai Peng într-un restaurant din Beijing şi apoi în timpul unui turneu de tenis din Beijing.

 
 

Urmărește-ne pe Google News