Debutant în echipa Stelei în 1981 şi părtaş la ultimul titlu naţional din 1991, Sorin Ardelean va fi celebrat, vineri, de Steaua CSM EximBank, înaintea derby-ului cu U BT Cluj Napoca. Tricoul său va fi retras în Hall of Fame-ul echipei nostre, iar Ardelean va fi prezent la meci pentru a primi placheta de onoare. Programul Hall of Fame se desfășoară cu sprijinul lui Bobby Durbac (Durby Sports).
Născut în iunie 1962, Sorin Ardelean a debutat în tricoul Stelei în 1981. Era cel mai tânăr component al lotului. Spune că a fost primit cu brațele deschise de coechipieri și a găsit, sub culorile roș-albastre, o a doua familie. ”Am avut oportunitatea să joc alături de ”monștri sacri”, așa cum îmi place mie să le zic: Cernat, Căpușan, Brănișteanu, Ermurache, Zdrenghe, toată garda veche, și am încheiat activitatea baschetbalistică jucând alături de Adrian Voinescu, Horia Păun, Costel Ștefan și mulți alții. Practic, m-am trezit, la rândul meu, având colegi pe care i-am considerat ca și copiii mei.”
Sorin Ardelean a făcut parte din echipa Stelei care a jucat ultima finală de campionat național, în 1995. De altfel, el a fost invitat de CSU Sibiu, anul trecut, să evolueze în reeditarea acelui duel. ”A fost un eveniment foarte bine organizat, în care am avut posibilitatea să ne reîntâlnim colegi de echipă și de generație. Scorul nici nu a contat, a fost plăcerea de a juca din nou împreună.”
Despre ultima finală câștigată, Ardelean spune că a fost foarte grea. Clujul, adversara din 1991, avea în componență patru titulari ai echipei naționale. ”În acel campionat, am avut o accidentare și am jucat doar șase partide, dintre care două au fost în finală. Șansa, mintea mai lucidă, experiența au înclinat balanța în favoarea Stelei. Clujul era favorita certă a finalei”.
Fostul jucător al Stelei crede că, în curând, sălile din București vor fi din nou arhipline la meciurile de baschet: ”Baschetul a fost, este și va fi întotdeauna un sport cu priză la public. Pe vremea când jucam eu, sportul, în general, era o modalitate de distracție, de socializare, de a te vedea cu prietenii. Cu certitudine, inițiativa Stelei EximBank de a duce meciurile în Sala Polivalentă este una excelentă, care va produce rezultate în timp. Copiii care vin acum la baschet își vor aduce, ușor-ușor, colegii, prietenii, și, astfel, sălile din București se vor reumple. Desigur, victoriile și spectacolul baschetbalistic aduc și ele spectatori în tribună”.
Sorin Ardelean este nelipsit de la meciurile Stelei. Cea mai mare bucurie din acest sezon a fost participarea grupării militare în Eurocup: ”M-am bucurat să revăd Steaua jucând în cupele europene. Normal că am început să fac analogii cu alte meciuri, dar parcursul echipei, pentru prima dată după o lungă absență, a fost foarte bun. Chiar și înfrângerile au fost spectaculoase!”
Pentru tinerii baschetbaliști, Ardelean spune că secretul reușitei este setea de cunoaștere: ”Am văzut foarte mulți jucători, inclusiv juniori, talentați. Pentru a confirma, ei au nevoie de meciuri. Din nefericire, și o spun cu mâhnire, sistemul nu prea îi avantajează pe tinerii jucători. Numai cu antrenamente nu poți crește în valoare. Pe vremea când m-am apucat eu de baschet, nu aveam accesul la informație ca acum și nu i-am văzut pe marii jucători din NBA: Magic Johnson, Larry Bird sau Kareem Abdul-Jabbar. Fiind născut în Timișoara, vedeam foarte mult baschet sârb la televizor. Așa că am crescut cu idoli sârbi, în special Krešimir Ćosić. Îmi plăcea mult cum juca. Am avut mereu idoli, chiar și la 35 de ani mă uitam la jucători și luam de la ei ambiția, procedeele, exprimarea în teren, luciditatea. Trebuie doar să fii deschis la minte și să accepți că și la 35 sau 40 de ani, când m-am lăsat eu de sport, mai ai ce să înveți. Atâta timp cât ești deschis și avid de cunoaștere și învățăminte noi nu poți să nu devii ceea ce-ți dorești. Dacă, însă, crezi că adevărul absolut îți aparține, sigur nu vei avea aceleași rezultate”, spune Ardelean.
Evoluția din a doua parte a sezonului actual îl bucură pe Sorin Ardelean, care crede că Steaua poate câștiga titlul: ”Trebuie să joace așa cum o făcut-o în cele 10 meciuri câștigate consecutiv. Acea serie ne dă speranțe la titlu. Înfrângerea de la Sibiu, la o diferență usturătoare, cred că a fost o întâmplare, venită dintr-o lipsă de concentrare, o auto-mulțumire, care, oameni suntem!, apare la oricine”.