Federaţia Română de Fotbal a susţinut, prin consilierul juridic Stângaciu Adrian, în faţa instanţei Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne că noul statu adoptat în 20 iunie 2014 este în vigoare şi prin urmare, art. 54 din Statut, ediţia 2011, nu mai produce efecte. Astfel că la punctele 74, 77, 82 din această decizie se reţine, în mod indubitabil, că promovarea CSU Craiova în Liga I a fost posibilă datorită Noului statut.
Numai că noul statut invocat de către Federaţia Română de Fotbal şi luat de bun de către TAS nu este în vigoare, nu produce efecte, deoarece pentru a intra în vigoare este necesar de a fi validat de instanţa de judecată, lucru care nu s-a întâmplat.
Statutul unei persoane juridice, modificat, nu poate produce efecte decât după înscrierea în registrele de specialitate.
”Cu ocazia faptelor de excludere a Universităţii Craiova din fotbalul românesc din 20 iulie 2011, deşi la acea dată Federaţie adoptase un nou statut, respectiv în 8-9 mai 2011, excluderea s-a făcut în baza vechiului statut, deoarece statutul adoptat în 8 mai 2011 nu intrase în vigoare. De altfel, Burleanu Răzvan şi Stângaciu Adrian, în urmă cu ceva timp, au ţinut să se menţioneze, expres, că statutul adoptat în 2014 nu este în vigoare. Prin urmare, avem de a face cu o infracţiune de fals intelectual şi abuz în serviciu sub formă continuată, săvârşită de FRF, LPF, Burleanu Răzvan, Iorgulescu Gino şi Stângaciu Adrian, consilier juridic”, notează editie.ro.
Alte observații
Iunie 2014 – inainte de ședinta Adunării Generale a FRF, șeful FRF s-a pronuntat în mod clar, că CSU nu poate promova în Liga 1, din cauza prevederilor clare ale statutului FRF art.54.
28 iunie 2014 – după adoptarea noului statut al FRF, dar care nu a produs consecințe juridice, șeful FRF a anunțat opinia publică faptul că articolul 54 din statutul vechi a fost eliminat, iar CSU va putea promova, deși la acea dată cunoștea că noul stat adoptat nu avea nici o valoare juridică.
Decembrie 2015 – FC Universitatea Craiova a câștigat la Curtea de Apel București litigiul cu privire la înscrierea noului statut FRF, iar șeful FRF a revenit și a spus că FRF, funcționează după vechiul statut.
”Burleanu a încălcat grav a atribuțile de serviciu, urmând același mod de lucru ca Sandu Mircea, și face declarații cu privire la valabilitatea statutului în funcție de interese”, mai scrie ziarul din Craiova, care conchide: ”CS U Craiova a activat, în sezonul 2014-2015 şi 2015-2016, ilegal și nestatutar în Liga I, prin urmare toate meciurile disputate de această grupare în fotbalul românesc sunt în afara legii şi a Statutului Federaţiei Române de Fotbal, astfel că, de îndată, trebuie anulate toate aceste rezultate. Mai mult orice grupare fotbalistica care evolueaza in Liga 1 poate contesta dreptul de joc al CSU in Liga 1. De asemenea, banii obţinuţi de CSU de la LPF pentru aceste două sezoane trebuie să fie restituiţi de această grupare, iar în situaţia că acest lucru nu va mai fi posibil – aceste sume trebuie să fie suportate de persoanele vinovate. Reamintim că în anul 2011 Politehnica Timişoara, vicecampioana României, a fost retrogradată în Divizia B tocmai prin aplicarea principiului evocat art. 54 din Statutul FRF”.
Beneficiu de 4.000.000 de euro pentru CS U Craiova, în detrimentul legii”
În concluzie, ”beneficiarul acestor infracțiuni este CS U Craiova, care a primit un beneficiu financiar cert de peste 4 milioane de euro, în detrimentul legii și al statutului FRF. Astfel, prin aceste infracțiuni, cei implicați s-au abătut grav de la ordinea publică, de la modul cum statul a reglementat prin lege, participarea unor cluburi sportive în competiția sportivă. S-a ajuns în situația ca un club sportiv să beneficieze în afara legii de avantaje competiționale în detrimentul altor grupări fotbalistice, care a trebuit să parcurga ani în competițile sportive pentru a participa in liga superioară”.
AICI, DECIZIA TAS CU ARGUMENTUL ZIARULUI LUI MITITELU.