Mirel Rădoi va începe pe 5 octombrie Școala de Antrenori în Moldova, așa cum a dezvăluit în exclusivitate Sportnews.ro. (DETALII, AICI)
Directorul sportiv al Stelei va face comasat licențele C și B, care îi dau dreptul posesorului să antreneze echipe de junori mici și mari, apoi se va înscrie la licența A. Totul pe repede înainte, astfel încât în cel mult doi ani, Rădoi va putea să înceapă și cursurile pentru licența PRO.
Rădoi a cules informații despre cursurile pe care le va urma la Federația de la Chișinău și de la fostul fotbalist Adrian Senin, cel care a deschis, practic, drumul românilor spre Școala de Antrenori din Moldova. Îndrumat de tehnicianul Gabi Stan, care a activat la Milsami până în 2012.
”Încă 10 fotbaliști vor să se facă antrenori la Chișinău”
”Am vorbit cu Mirel și îi dau perfectă dreptate. Nici mie nu mi-a convenit să pierd doi ani pentru niște cursuri la FRF, fără de care nu obții carnet de antrenor și nu te poți înscrie apoi la licența C.
I-am spus asta și lui Dan Apolzan, directorul școlii federale de la noi. Avem reguli care se bat cap în cap! Nu ne obligă nimeni să facem școala în România. De când a apărut cazul Rădoi, m-au căutat încă 10 foști fotbaliști care vor să facă școala de Antrenori în Moldova.
În Moldova, te poți înscrie direct la licența C și, în plus, nici nu se cere diploma de bacalaureat. La mine n-a fost cazul, fiindcă am BAC-ul”, a explicat Senin (36 de ani), antrenor secund la Academica Clinceni, Liga a II-a, care susține că nu se trece ca rața prin apă la Școala de Antrenori din Moldova.
Surdu, exmatriculat pentru absențe
”Nu este Vestul Sălbatic. Nu se lipsește. Prezența este obligatorie. Spre exemplu, Romeo Surdu nu a putut veni două zile la cursuri, pentru că avea antrenamente la Milsami și a fost exmatriculat. Lectorii sunt foarte riguroși. Chiar învățăm acolo, nu merge cu șpagă.
Se fac cursuri intensive de câte cinci zile, apoi practică. În cazul nostru, tutorele desemnat de Federația moldoveană vine să ne vadă la antrenamente. Noi suportăm acestuia cheltuiala de transport, cazare și masă”, a precizat Adrian Senin.
Acesta are o nemulțumire. ”Întrucât sunt cursant la licența B, Federația moldoveană mi-a dat derogare că pot sta pe banca tehnică a unei echipe de seniori, ca secund, dar federația noastră nu mi-a acceptat-o”.
Gabi Stan: ”Moldovenii sunt mai docili, dar să nu-i sfideze”
Tehnicianul Gabi Stan consideră că Mirel Rădoi a făcut o alegere bună.
”Nu cred că Școala de Antrenori de la Chișinău este sub a noastră. Am participat la câteva module ca invitat.
Mirel va trebui să meargă la cursuri, altfel cei de acolo se vor considera sfidați. Oamenii de acolo sunt mai docili, mai cumsecade. La noi se fac tot felul de șicane la dosar. Românii n-au fost refuzați niciodată. Practic, cei refuzați de FRF se duc în Moldova”.
Hagi: ”Mirel trebuie să facă școala de antrenori!”
Gheorghe Hagi a comentat situația lui Mirel Rădoi.
”Chiar dacă ești mare jucător, școala trebuie să o faci. Așa puteam să zic și eu «Da, domnule, eu sunt Hagi și vreau să am licență!». M-am dus la școală, am fost prezent, am fost atent la toate cursurile pe care le-am avut. E un lucru bun, iei notițele care fac parte din filosofia ta. Școala te educă, te face mai bun.
Se vorbește prea mult despre situația lui Mirel Rădoi. Dacă lui îi place meseria și e dedicat, clar trebuie să facă și această școală de antrenori. Trebuie să fim lângă el și să-l sprijinim, e tânăr, nu trebuie să-l criticăm”, a spus Gheorghe Hagi la Dolce Sport.