Crima comisa de romanul Gabby Tennis, acum in varsta de 28 de ani, la Hollywood, in Statele Unite, in 2003, i-a adus acestuia condamnarea la moarte. Desi nu se stie cand va fi dusa la indeplinire, Tennis si-a ales deja modul cum va sfarsi: prin injectia letala. Serul otravitor ii costa pe americani, dupa cum
ne-a declarat chiar seful Inchisorii de Stat din Florida, Bryant Randall, doar 150 de dolari.
Regimul de viata special conceput pentru condamnatii la moarte este unul foarte strict. In afara de faptul ca stau incatusati mai tot timpul, ei nu au voie sa formeze grupuri. Fiecare condamnat isi petrece asa-numitele ore de relaxare (la sala de gimnastica sau la plimbare) de unul singur, sub escorta.
Totul se schimba in ziua executiei. Si acelasi protocol i se va aplica si romanului criminal. El se va trezi la ora 5.00 dimineata si are dreptul sa-si aleaga o ultima masa, cu o singura conditie: alimentele cerute sa nu depaseasca suma de 40 de dolari si sa nu fie greu de procurat. Urmeaza dusul si, dupa caz, spovedania. La ora stabilita de judecator, condamnatul e imobilizat pe masa mortii cu centuri din piele. Apoi, intra in ‘scena’ calaul.
Acesta este o persoana oarecare, aleasa dintr-o lista de oameni ce si-au exprimat dorinta de a face acest lucru. Identitatea sa este protejata de lege, iar pentru ‘serviciul’ sau primeste 150 de dolari, acelasi pret pe care il are serul ucigas.
Cum „functioneaza” injectia letala
Scandaluri uriase au avut loc in ultimii ani in Statele Unite cu privire la protocolul privind injectia letala aplicata condamnatilor la moarte. Pana la urma, Comisia Medicala Nationala a SUA a decis ca medicii nu au voie sa efectueze procedura asupra celui condamnat la moarte. Judecatorii au sustinut decizia prin faptul ca injectia letala nu este o ‘actiune medicala’, si deci incalca juramantul lui Hipocrate, cel prin care se statueaza ca un doctor ‘nu va vatama niciodata pe nimeni, nu va prescrie un medicament letal si nici nu va cauza moartea’. La ora actuala, e pusa in discutie chestiunea privind participarea medicilor la executie doar pentru a monitoriza activitatea creierului condamnatului si pentru a se asigura ca nu simte durerea. In ultima vreme, exista din ce in ce mai multe discutii privitoare la faptul ca detinutii condamnati la moarte sufera chinuri uriase in cele cateva minute pana isi dau sufletul.
Desi detinutii sunt practic paralizati, unii medici americani sustin ca de fapt acestia simt totul in momentul in care le sunt injectate substantele mortale, dar nu pot sa-i alerteze pe cei care asista.
Pierderea cunostintei
Se injecteaza pentotal de sodiu, o substanta din categoria barbituricelor, care induce somnul.
Monitorizarea
Un monitor, folosit in mod normal pentru pacienti in timpul operatiilor, va masura, cu ajutorul unor senzori montati pe frunte, activitatea creierului celui condamnat. Acesta ‘citeste’ undele emise, clasandu-le pe o scala de la 0 la 100. Odata ce s-a ajuns sub nivelul 60, condamnatul e in stare de inconstienta si atunci se pot injecta celelalte substante otravitoare. Totusi, exista speculatii conform carora uneori aparatul nu indica cifrele corect.
Paralizia
Se introduce in vena substanta numita pavulon (bromura de pancuroniu). Substanta actioneaza la nivelul plamanilor, blocand fluxul de oxigen. Condamnatul nu mai respira.
Stopul cardiac
Substanta care ii aduce detinutului moartea se numeste clorina de potasiu si opreste bataile inimii.
Substanta care ii aduce detinutului moartea se numeste clorina de potasiu si opreste bataile inimii.