“Sportivii de performanţă sunt elevi slabi la învăţătură! Ei nu merg la ore, trec prin şcoală precum gâsca prin baltă iar după ce îşi încheie cariera, mai devreme sau mai târziu decât se aşteptau, nu reuşesc să se reorienteze profesional! Astfel, nu se merită să îţi împingi copilul de la spate pentru a face sport de performanţă!”. Acestea sunt idei pe care, din nefericire, le-am tot auzit de la părinţi şi până la foşti sportivi profesionist sau cadre didactice. Astăzi vrem să vă prezentăm o altă versiune a poveştii şi un exemplu că balanţa dintre ”a face sport” şi ”a face şcoală” poate fi cu succes menţinută sub o îndrumare corectă. Andrei Arion are 15 ani și este unul dintre cei mai de perspectivă junior ai echipei Steaua CSM EximBank şi al naţionalei U16. În acelaşi timp, el este cel mai bun elev al Şcolii Americane din Bucureşti.
MVP şi pe teren şi la şcoală
„Fotbalul era sportul meu preferat la vârsta de 6 ani, dar mama mi-a propus varianta baschet, clubul fiind mai aproape de casă. Așa că am început orele la “Dan Dacian” fără să fiu convins că o să-mi placă acest sport. După prima lună de antrenament, am uitat de fotbal și am înțeles că eu îmi doresc să fac baschet. Ideea de a face mişcare şi de a mă dezvolta sănătos simţindu-mă bine în acelaşi timp a stat la baza îndrumării primate de la părinţi „, spune Andrei.
Orele de baschet nu l-au împiedicat pe Andrei să devină un elev silitor. Și-a început studiile la Școala nr. 10 Maria Rosetti din București, iar în gimnaziu și-a descoperit o nouă pasiune: matematica. „Mă pregăteam la această materie pentru participarea la diverse concursuri și olimpiade. În următorii doi ani, și alte materii și-au găsit locul în inima mea. Am reușit să mă calific la olimpiade de biologie, engleză și chimie. În ultimul an de gimnaziu la Liceul Internațional de Informatică am reușit să câștig o bursă la Școala Americană din București, unde sunt în continuare elev în clasa a IX-a”.
Arion a fost multiplu campion național de juniori. MVP la loturile finale. Anul trecut, a fost best 5 conducător de joc turneu final u16, fiind născut 2000. A fost la europene cu generatia 1999. La U14 a fost campion și cel mai bun pasator. A avut medie maxima la toate materiile (7-așa cum e la școala americană), fiind cel mai bun din scoala.
Programul unui elev-sportiv
Pentru a putea să facă performanță atât în baschet, cât și la școală, Andrei are un program pe care îl respectă cu strictețe. „Mă trezesc la 7 fix, iau micul dejun, apoi de la 8 pana la 15 sunt la școală. Fug la antrenamentul de la 15.30, iar după ora 17:00 îmi aloc câteva ore de studiu. Ziua se termină cu antrenamentul de la 20.30 până la 22.30 cu Steaua CSM EximBank”. Organizarea și aranjarea proiectelor în ordinea priorității reprezintă cheia succesului, spune Andrei, care recunoaște, însă, că alege să „sară” peste un antrenament dacă are de terminat o temă importantă.
Deși se gândește la o carieră în baschet, Andrei este conștient că o educație solidă îi poate asigura viitorul. „În acest moment, mă antrenez la turație maximă cu scopul de a deveni cât mai bun și îmi doresc să îmi ajut echipa cât mai mult posibil. Cu siguranță mi-ar plăcea să clădesc o carieră în baschet și nu aș ezita vreo secundă, dar nu trebuie să uit că o accidentare poate șterge cu buretele toată munca din spate. De aceea încerc să păstrez un echilibru între școală și baschet”.
Mândria puştiului ajuns sub tricolor
Andrei nu are ca idoli marile vedete americane. Spune că și-ar dori să joace pentru o echipă puternică din prima divizie a campionatului universitar din SUA, iar jucătorul lui preferat este Pete Maravich. „A fost un inovator al acestui sport! Putea să aducă mii de spectatori în tribune, totul datorită viziunii și inteligenței native care îl ajutau să vadă jocul cu o fază înaintea adversarului”.
Stilul de joc și inteligența din teren l-au adus pe Andrei în atenția antrenorilor de la lotul național al României. „Când am fost convocat pentru prima dată sub tricolor, am simțit că unul dintre obiectivele mele pe termen scurt a fost atins. Acest lucru mi-a umplut sufletul de speranță, de încredere în forțele proprii și de dorința de a continua lupta. Să joc pentru echipa națională înseamnă pentru mine ACASĂ. Înseamnă DĂRUIRE, oportunitatea să dau tot ce pot pentru a CÂȘTIGA și înseamnă MULȚUMESC pentru toți cei care cred în mine și m-au sprijinit”.
Educaţie şi echilibru
Cei mai mari susținători ai lui Andrei sunt, bineînțeles, părinții săi, care l-au învățat că, în viață, nimic nu este ușor. „Este dificil pentru noi să îi asigurăm lui Andrei toate condițiile, așa cum și lui îi este greu să performeze și la școală, și în baschet. Dar, atunci când faci lucrurile cu pasiune, sunt soluții pentru orice problemă”, spune tatăl lui Andrei.
În puținul timp liber pe care îl are, Andrei Arion preferă să citească, să învețe lucruri noi, să fie cu familia și cu prietenii și să mai „piardă” timpul pe calculator, ca orice adolescent. Are însă și un sfat pentru toți tinerii de vârsta lui care preferă viața virtuală, în detrimentul celei reale. „Unele jocuri pe calculator pot fi benefice pentru creierul în formare, dar excesul poate fi dăunător pe termen lung. Viața trebuie prețuită și fiecare clipă trebuie trăită. Oare jocurile pe calculator te ajută cu adevărat să trăiești? Mai degrabă mergi la un baschet cu băieții decât să stai în casă și să-ți strici ochii pe noul joc pe care l-ai primit”.