Nu puţini sunt cei care s-au săturat de minivacanţele petrecute în aglomeraţie, pe Valea Prahovei, sau în zone devenite de lux, precum Poiana Braşov. Olăneşti, Călimăneşti, Covasna sau Tuşnad sunt doar câteva din locurile ce pot constitui o alternativă a staţiunilor consacrate. Mai mult, acestea sunt promovate de agenţiile de vacanţă drept o formă a turismului care îmbină mai multe tipuri de cure şi tratamente medicale.
Tuşnad
Tuşnad este una dintre cele mai frumoase staţiuni balneare din România. În plus, turiştii care ajung aici pot face diverse excursii în împrejurimi, cum ar fi la lacul Sf. Ana, de origine vulcanică, unicat în Europa Centrală şi de Est. Cazarea la pensiune de trei margarete porneşte de la 58 lei/noapte, astfel că un sejur de o săptămână costă în jur de 400 de lei (rezervări: Agenţia Mareea, www.mareea.ro, tel.: 021 619 25 84).
Călimăneşti
Persoanele care suferă de diferite boli se pot trata în această staţiune prin hidroterapie, electrofizioterapie (ultraviolete, ultrasunete, masaje uscate, băi de lumină, băi de plante şi cataplasme) sau kinetoterapie. Totodată, turiştii pot vizita Mănăstirile Cozia şi Turnu sau vestigiile romane. Cazarea la hotel Oltul, de două stele, este de 157 lei/persoană/noapte (rezervări: www.besttourism.ro).
Govora
Govora a fost considerată ani la rând o staţiune de lux, datorită hotelurilor elegante şi a dotărilor medicale moderne. Chiar dacă interesul turiştilor pentru această zonă a scăzut din cauza lipsei investiţiilor, staţiunea rămâne în topul celor unde se practică turismul medical. Cele mai căutate sunt băile calde, cele cu dioxid de carbon şi împachetările cu nămol cald. O noapte la un hotel de trei stele cu demipensiune şi tratament inclus costă 169 lei/persoană (rezervări: www.besttourism.ro).
Covasna
E considerată una dintre cele mai bogate staţiuni din ţară în ceea ce priveşte izvoarele de ape minerale. Tratamentele recomandate de medici pot fi urmate la spitalul de cardiologie, amplasat în mijlocul unei păduri de pini, dar şi în oricare din centrele de tratament ale hotelurilor din Covasna. O noapte de cazare la hotel de trei stele porneşte de la 27 euro/persoană (rezervări: www.besttourism.ro).
Olăneşti
Majoritatea persoanelor care vizitează această staţiune o fac pentru a se trata. Apele izvoarelor din Olăneşti pot vindeca o gamă largă de afecţiuni, de la cele digestive, renale, ale ficatului ori ale căilor biliare, la cele respiratorii, de nutriţie şi chiar cardiovasculare. Tariful la hotel de trei stele cu mic dejun inclus este de 50 lei pentru o noapte (rezervări: Agenţia Mareea).