“Chiar dacă nu au funcţii de conducere, liderii înnăscuţi sunt urmaţi şi copiaţi de ceilalţi, fără să facă eforturi în acest sens. Explicaţia constă în faptul că se simt relaxaţi în propria piele, nu le e ruşine să spună ce gândesc şi au un comportament natural. Ei cred cu atâta tărie în propriile idei, încât îi fac şi pe cei din jur să aibă încredere în ele.
Liderii sunt oameni cu personalitate, care îşi fixează obiective clare şi nu le schimbă de la o zi la alta, care pot da sfaturi bune şi găsesc rapid soluţii la orice problemă”, a explicat psihologul Mihaela Sindie Weidinger.
În plus, aceştia nu renunţă niciodată la dorinţele personale doar ca să facă lucruri care le provoacă plăcere altora. Liderii sunt gata oricând să acţioneze nebuneşte sau să poarte haine extravagante, indiferent de ce cred ceilalţi.
“Tocmai această atitudine îi scoate din comun. Lor nu le pasă de fapt dacă sunt sau nu conducători, atâta vreme cât fac ce vor şi se simt liberi. Mai mult, aceştia reuşesc să inspire respect pentru că se preţuiesc pe ei înşişi, dar şi pe cei din jur. Nu judecă oamenii după aparenţe, ci numai după ce s-au convins personal de comportamentul şi caracterul lor”, susţine psihologul.
Ai nevoie de câteva calităţi
✔ Fii relaxat – Nimeni nu-i ia în seamă şi nu-i consideră lideri pe fiţoşii cărora le pasă prea mult de propria imagine şi care sunt aroganţi;
✔ Oferă-ţi o oră pe zi doar pentru tine – În acest timp, fă doar ce îţi place. Activitatea ta favorită te ajută să uiţi stresul şi să alungi oboseala. E bine să ştii că un adevărat conducător trebuie să fie energic;
✔ Decide rapid – Unele lucruri nu suportă amânare, iar în cazul în care apar schimbări de ultim moment trebuie găsite rapid soluţii pe măsură;
✔ Fii original – Îmbracă-te cum îţi place şi spune ce crezi, fără ocolişuri, că doar ai personalitate!
Cum poţi deveni un exemplu
Înainte de a-i influenţa pe ceilalţi, uită-te în oglindă. Studiază-ţi gesturile uzuale, vezi dacă îţi place cum te îmbraci, cum te mişti sau cum te priveşti. Schimbă rând pe rând tot ce ţi se pare nepotrivit şi încearcă să descoperi dacă ai stil. În acelaşi timp, fă o listă cu două-trei dorinţe, în ordinea importanţei, şi stabileşte termene pentru a le realiza. De exemplu: “În trei luni îmi cumpăr motocicletă” sau “În două luni vreau să slăbesc 10 kg”. Şi chiar dacă nu ai cea mai bună părere despre tine, observă- ţi calităţile şi apreciază-le. Atitudinea pe care o ai faţă de tine e văzută de cei din jur şi tocmai aceasta te transformă în lider. Pe scurt, dacă îţi place de tine, te vor iubi şi ceilalţi.