Șeful laboratorului antidoping din Rusia, Grigori Rodcenko, a demisionat în noaptea de marți spre miercuri, în urma acuzațiilor de „dopaj organizat” în atletismul rus, care va trebui să dea rapid explicați pentru a evita suspendarea de la Jocurile Olimpice 2016, care vor avea loc la Rio de Janeiro, informează agerpres.ro.
Scandalul vizează și alte țări, dar și alte discipline sportive, a avertizat comisia independentă a Agenției Mondiale Antidoping (AMA), în cadrul unui raport exploziv dat publicității luni. Documentul descrie un sistem de control antidoping corup de la bază până la vârf în Rusia, unde statul a recurs la dopaj organizat și unde laboratorul antidoping de la Moscova, căruia AMA i-a retras între timp acreditarea, este acuzat că falsifica rezultatele testelor.
Conform AMA, 1.417 eșantioane au fost distruse în decembrie 2014, înaintea vizitei comisiei sale de anchetă, care a cărei sosise fusese anunțată directorului laboratorului, Grigori Rodcenko. Acesta și-a înaintat demisia, marți seara, ministrului rus al Sportului, Vitali Mutko, care l-a înlocuit cu un specialist al laboratorului, Maria Dikuneț,, conform agențiilor TASS și Interfax.
Rodcenko „a decis să demisioneze pentru a lua cu el toată negativitatea”, a declarat ministrul, citat de TASS.
Raportul de peste 300 de pagini relatează, de asemenea, modul în care laboratorul moscovit era supus unor „interferențe externe”: ordine verbale ale Ministerului Sportului, prezența constantă a membrilor serviciilor secrete… Distruse, sabotate, sufocate, rezultatele pozitive nu au fost aproape niciodată dezvăluite Federației ruse de atletism (ARAF) sau Federației internaționale (IAAF). Iar dacă acest lucru se întâmpla, atleții putea plăti uneia dintre cele două organizații pentru acoperirea scandalului, scrie AFP.
Referitor la IAAF, fostul președinte al acestei organizații, Lamine Diack, acesta este cercetat în prezent de justiția franceză pentru că ar fi primit bani în schimbul ascunderii practicilor dopante, în special cele din Rusia.
Kremlinul a respins, însă, toate acuzațiile venite din partea AMA, calificându-le ca fiind „nefondate” și fără să fie „însoțite de probe”. Însă Federația rusă de atletism a promis ulterior că „va înainta în curând către IAAF un document cu programul (său) antidoping și etapele concrete ale aplicării acestuia”. Asta pentru că timpul a devenit presant pentru Rusia lui Vladimir Putin, care a organizat Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci, în 2014, iar acum se pregătește să găzduiască turneul final al Cupei Mondiale de fotbal din anul 2018.
Federația Internațională de Atletism a anunțat că se va reuni vineri pentru a decide o eventuală suspendare a Rusiei din toate competițiile atletice, inclusiv cele din cadrul JO 2016 de la Rio, așa cum cere AMA.
Rusia nu este, însă, singura țară și nici atletismul unicul sport confrutat cu problema dopajului organizat, a avertizat AMA, al cărei președinte, Dick Pound, e a dat drept exemplu în acest sens Kenya, țară pe care a avertizat-o că „dacă nu va lucra în mod serios împotriva dopajului o va face altcineva pentru ea”.
În afara atletismului, au mai fost evocate și alte sporturi, precum ciclismul, natația, schiul fond, canotajul și chiar fotbalul. În luna septembrie, postul german de televiziune ARD a dat publicității un studiu efectuat pe 4.000 de eșantioane de urină prelevate de la 879 de jucători din Liga Campionilor la fotbal, conform căruia 7,7 la sută dintre teste prezentau niveluri ridicate ale testosteronului.
În așteptarea unor noi dezvăluiri, atleții străini care se consideră lezați de scandalul de dopaj din Rusia reclamă deja medaliile care consideră că le revin. Printre aceștia figurează americanca Alysia Montano, locul 8 în proba de 800 m la JO 2014, după Maria Svinova (aur) și Ekaterina Poistogova (bronz), două rusoaice pentru care AMA solicită suspendarea pe viață.
Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a decis marți să-l suspende provizoriu pe Lamine Diack, membru de onoare al acestui organism și fost președinte al Federației Internaționale de Atletism (IAAF), aflat în centrul unui imens scandal legat de dopajul din Rusia.
Senegalezul Lamine Diack (82 ani), aflat la conducerea IAAF până în luna august a acestui an, este acuzat că ar fi primit sume de bani pentru a acoperi practicile dopante din atletismul rus, fiind inculpat pentru corupție pasivă și spălare de bani agravantă de către justiția franceză.