Există o serie de alimente permise şi altele interzise în dieta de detoxifiere, despre care ne-a vorbit dr. Lygia Alexandrescu, lector la Universitatea Spiru Haret. Permise sunt fructele proaspete şi legumele la abur, în cantităţi mari, germenii de ovăz, supa de legume, salata de crudităţi, seminţele de dovleac, orezul fiert, cartofii copţi în coajă şi miezul de nucă. Interzise sunt lactatele, carnea, peştele, ouăle, cofeina, sarea, zahărul şi alimentele procesate.
Este important să consumăm o mare diversitate de legume şi fructe colorate, pentru a putea beneficia la maximum şi de efectele lor asupra sănătăţii, nu numai asupra scăderii greutăţii corporale. Asta pentru că ele conţin diverse substanţe fitochimice, care se combină şi se completează reciproc în lupta pentru menţinerea sănătăţii.
Iată câteva fructe şi legume care, conform studiilor clinice, conţin substanţe fitochimice excelente din punct de vedere nutriţional:
Broccoli şi varză
Isotiocianaţii din aceste legume crucifere stimulează funcţiile ficatului şi-l ajută să descompună pesticidele şi alte substanţe cancerigene. Aceste fitochimicale reduc riscul mai ales în cazul persoanelor susceptibile de cancer de colon.
Morcovi şi mango
Alfa şi betacarotenii conţinuţi de acestea joacă un rol foarte important în prevenirea cancerului, mai ales al celui de plămâni, de esofag şi de stomac.
Citrice, mere
Diverşii compuşi flavonoizi care se găsesc în aceste fructe joacă, de asemenea, un rol important de antioxidanţi şi luptători eficienţi împotriva cancerului.
Usturoi şi ceapă
Această categorie de legume este bogată în alilsulfide, care ajută la scăderea tensiunii arteriale, au acţiune antibiotică şi previn unele forme de cancer (în special de stomac şi de tract digestiv).
Grepfrut roz, ardei roşii, tomate
Substanţa fitochimică numită licopen, care dă rezultate în profilaxia şi tratamentul cancerului de plămâni şi de prostată, este prezentă în cantităţi mari în aceste fructe şi legume, chiar şi după gătit. Din acest motiv, sucul de roşii e cea mai bună surse de licopen.
Struguri roşii, căpşune, afine
Antocianinele din pigmentul natural, care dau culoarea acestor fructe, reduc riscul de boli cardiovasculare şi par să stopeze dezvoltarea formaţiunilor maligne.
10 reguli pe care trebuie să le urmezi dacă vrei ca regimul să dea rezultate
1. Impune-ţi obiectivele realiste. Studiile arată că persoanele care slăbesc într-o perioadă mai lungă se menţin mai mult timp la greutatea normală. Un ritm de scădere ponderală sănătos înseamnă 0,5 – un kg pe săptămână.
2. Nu sări peste micul dejun. Această masă este esenţială pentru furnizarea energiei necesare organismului încă de dimineaţa şi pentru prevenirea apariţiei poftei de dulce.
3. Cantitatea de alimente ingerate contează! Alimentele consumate trebuie contabilizate atât cantitativ, cât şi calitativ.
4. Bea multă apă. Pentru controlul greutăţii şi pentru menţinerea stării de sănătate se recomandă un aport mediu de apă de 30 ml/kg corp/24 h.
5. Alege fructe, nu sucuri de fructe. Primele sunt bogate în fibre, cele din urmă, doar în calorii.
6. Citeşte etichetele produselor. Descrierea nutriţională de pe ambalajul produsului este importantă atunci când suntem la dietă. O atenţie specială trebuie acordată conţinutului de grăsimi saturate şi de sodiu.
7. Nu exclude total alimentele preferate. Eliminarea din meniul zilnic a unor alimente pe care toată viaţa ne-a făcut plăcere să le mâncăm nu face decât să stimuleze pofta şi să inducă un sentiment de frustrare. De aceea, ocazional şi în cantităţi mici, aceste alimente se pot consuma.
8. Nu mânca exclusiv salată. Asta poate fi o mare capcană, deoarece în compoziţia salatelor există sosuri, brânză, crutoane, toate bogate în calorii.
9. Nu mânca prea des în oraş! Poate că nu ai mereu timp să găteşti, dar mesele luate la restaurant nu sunt soluţia ideală. Modul de preparare, dar şi ingredientele folosite în bucătăriile localurilor nu “îmbracă” cele mai dietetice forme. Atenţie la cantităţile consumate şi, mai ales, la desert!
10. Nu te înfometa. Atunci când în dieta zilnică există un număr foarte redus de calorii, mai puţin de 1.000, metabolismul începe să încetinească viteza arderilor. În plus, în momentul în care renunţi la înfometare, pui la loc kilogramele de care ai scăpat în timpul dietei.