Anual, în Romania, sunt diagnosticate nu mai puțin de 1850 cazuri noi, iar 1020 femei mor din cauza acestei cumplite maladii. Dacă este depistat devreme, cancerul ovarian are o rată de supraviețuire de 93%. Specialiștii atrag atenția că un consult la ginecolog salvează 9 femei din 10. ”Depistat în stadiu incipient, localizat, cancerul ovarian are o rată de supraviețuire la 5 ani de 93%, însă doar aproximativ 15% din cazuri sunt depistate devreme. Unul dintre motivele diagnosticării târzii îl reprezintă simptomele înșelătoare.” spune medicul oncolog dr. Dragos Median. Simptomele cancerului ovarian sunt adesea confundate cu boli mai puțin serioase, cum ar fi problemele gastrointestinale. Ele includ: creșterea circumferinței abdominale / balonare persistentă, de lungă durată; senzația de sațietate precoce; dureri în abdomen sau necesitate frecventă de a urina.
Chestionarul care te poate salva
Pe site www.invingemcancerul.ro se găsește un chestionar cu ajutorul căruia puteți afla dacă aveți risc crescut de a face cancer ovarian. Parcurgerea celor cinci întrebări nu durează mai mult de un minut. ”Distribuiți-l mai departe către toate femeile din viața voastră la care tineți, este un gest care le poate salva viața.” îndeamnă dl. Cezar Irimia, președintele FABC. Este important de știut faptul că testul Babeș-Papanicolau nu depistează cancerul ovarian, ci doar pe cel de col uterin.
Principalii factori de risc pentru declanșarea cancerului ovarian sunt: vârsta, istoricul familial și ereditatea. Exista și alți factori, cum ar fi: obezitatea, neutilizarea pilulelor contraceptive, lipsa nașterilor, apariția menstruației mai devreme de 12 ani și a menopauzei la o vârstă mai înaintată. Până la 15% din cazurile de cancer ovarian apar datorită unor mutații genetice moștenite.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro