Ziua de 1 aprilie este recunoscută ca fiind Ziua Păcălelilor în Statele Unite ale Americii, Canada, Marea Britanie, Spania, Italia, Portugalia, Suedia, Norvegia, Germania şi Franţa.
Francezii numesc victima unei păcăleli „poisson d’avril” (peşte de aprilie) și obișnuiesc să celebreze oferind cadouri: felicitări, peşti sau bomboane de ciocolată în formă de peşte. Există, de asemenea, o tradiţie de a prinde pe spatele celui păcălit un peşte din hârtie.
Din zonele francofone, această sărbătoare s-a extins şi în zonele olandeze şi flamande, sub denumirea „aprilvis”.
În Anglia, sărbătoarea durează chiar două zile, cel păcălit este numit „nebun de aprilie”, iar în Scoţia, acestuia i se spune „cuc de aprilie”.
În Polonia, de 1 aprilie oamenii fac glume şi farse, iar „activităţile serioase” sunt evitate.
De asemenea, atât danezii, cât şi suedezii obişnuiesc să sărbătorească Ziua Păcălelilor (numită „aprilsnar”).
Deși au propria Zi a Păcălelilor, pe 28 decembrie, spaniolii au preluat pe filieră franceză și 1 aprilie.
Ziua Păcălelilor este sărbătorită chiar şi în America Latină, în țări ca Peru şi Columbia.
Diferența este că în aceste ţări sărbătoarea are loc la data de 28 decembrie şi poartă numele de Ziua Inocenţilor. Chiar dacă numele şi data diferă, farsele care se fac sunt aceleaşi.
Ziua Păcălelilor este în fiecare an prilejul perfect pentru presă de a-i păcăli pe cititori. De-a lungul timpului, au fost făcute nenumărate farse de acest gen, dintre care amintim scaunul pentru câini de la Ikea, „lansat” pe 1 aprilie 2011, documentarul BBC cu pinguini zburători (1 aprilie 2008) și burger-ul pentru stângaci „lansat” de Burger King (1 aprilie 1998).
Sursă foto: hepta.ro.