„Noi nu învățăm istoria oamenilor, nu învățăm despre oameni, ci învățăm despre stat”, spune Vlad Pașca într-un dialog pentru site-ul de educație Școala 9 BRD.
De la Vlad aflăm că a existat și o femeie la Alba Iulia care a ținut un discurs pentru unire, Eleonora Lemenyi.
Eleonora a participat apoi și la conferința de pace de la Paris, un an mai târziu. Prea puțin s-a vorbit și despre Regina Maria și rolul ei în recunoașterea Unirii, până anul trecut, când un film realizat după jurnalul suveranei a ajuns în cinematografe.
Femeile și minoritățile n-au prins un loc în cărțile de istorie
„Din manuale lipsesc bucăți de istorie sau actori importanți, cum sunt femeile și minoritățile etnice și religioase, persoanele cu dizabilități. S-au mai făcut niște progrese, dar încă e loc de mai bine, mai ales în ce privește atitudinea majorității față de minorități”, explică Vlad.
”Aici putem vorbi și despre ruși față de românii din Basarabia sau de unguri față de români sau invers”, explică Vlad. El a încercat să spună „pe șleau” și despre lucrurile scoase din istoria „mainstream” a cărților școlare.
„Se vorbește foarte mult de exemplu despre ctitorii României că ar fi creștini ortodocși sau că luptă ca să apere ortodoxia. Dar se amintește sporadic de greco-catolici sau de celelalte grupuri care conviețuiau cu creștin-ortodocșii, despre catolici, protestanți, mozaici, evrei sau chiar musulmani. Că până la urmă am avut o comunitate musulmană în Dobrogea de 150 de ani despre care nu s-a adus vorba la istorie”, mai spune Vlad.
Toată perspectiva lui, pe Școala 9.