De o săptămână, numărul zilnic al cazurilor noi de COVID din România a scăzut sub 100, spitalele se redeschid pentru pacienții non-COVID, restricțiile s-au ridicat aproape toate, campania de vaccinare a încetinit. După raportarea din 24 iunie, doar 11.224 de persoane s-au prezentat pentru prima doză.
În același timp, liderii Uniunii Europene se declară îngrijorați de creșterea numărului de infectări cauzate de tulpina Delta, cea indiană, care este una mult mai contagioasă. „Pășim pe gheață subțire”, au avertizat ieri, la Bruxelles, cancelarul Germaniei, Angela Merkel și președintele Franței, Emmanuel Macron.
Delta, de două ori mai contagioasă decât tulpina COVID originală
Pentru prima dată de la începutul pandemiei, Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București se pregătește să primească și pacienți non-COVID. „Zona COVID o să fie restrânsă la o secție”, a spus doctorul Adrian Marinescu. Specialistul infecționist care a tratat bolnavi infectați cu toate tulpinile de coronavirus spune că nu a observat un tablou clinic la pacienții infectați cu varianta Delta, cea indiană. „Nu există diferențe semnificative între bolnavii infectați cu diferite tulpini de COVID, evoluția bolii depinzând de materialul genetic al pacientului și de încărcătura virală. „Vârsta înaintată și afecțiunile cronice reprezintă în continuare risc de a dezvolta forme mai grave ale bolii”, a spus doctorul Marinescu.
Infecționistul de la „Balș” precizează însă că tulpina Delta este cea mai contagioasă dintre toate mutațiile. „Față de tulpina originală a COVID, cea de la începutul pandemiei, tulpina indiană este de două ori mai contagioasă. Iar comparativ cu varianta britanică, despre care se știe că o persoană poate infecta alte 4, varianta indiană infectează 6 persoane”.
„România a atins pragul de 50% imunitate, dar avem nevoie de 80%”
Întrebat când și cum va afecta România valul 4 al pandemiei, infecționistul crede că România are la dispoziție două luni pentru a se pregăti. „Vedem tsunamiul, este aproape de noi. Nu o să-i mai spun valul patru pentru că are o încărcătură psihologică. Următorul sezon de COVID o să debuteze în același timp cu sezonul rece, adică pe la mijlocul lunii septembrie. Noi, cei din spitale, îi vom măsura forța prin numărul de pacienți care vor fi internați cu forme medii și grave ale bolii. Avem două luni în care cei care nu s-au vaccinat ar trebui să o facă”, a spus specialistul de la „Matei Balș”. Acesta crede că România a atins în prezent 50% imunitate de masă.
Avem 25% din cei vaccinați și 25% din cei care au trecut prin boală. Nu e suficient. Pentru a avea o viață normală trebuie să atingem pragul de 80%!
Doctorul Adrian Marinescu:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro