Potrivit unui studiu național realizat de Kantar România, cu privire la indexul singurătății și efectele acesteia printre seniorii români, 1 din 4 vârstnici din mediul urban, adică peste 450.000 de vârstnici, se confruntă cu un grad ridicat de singurătate, iar 36% dintre respondenți resimt un grad mediu de singurătate.
De asemenea, 32% dintre seniori se simt marginalizați și trăiesc într-o continuă izolare.
Factori precum starea de sănătate precară sau pierderea partenerului de viață contribuie la restrângerea interacțiunilor sociale, astfel încât 28% dintre aceștia ajung să socializeze cu maximum 4 persoane într-o lună întreagă.
În plus, singurătatea apăsătoare le afectează vârstnicilor inclusiv starea de sănătate. Astfel, 1 din 4 seniori declară că are o stare proastă de sănătate fizică și mentală.
Dintre persoanele cu un grad ridicat de singurătate, 39% au probleme fizice, de două ori mai mult decât media.
Activitățile casnice, mecanisme în lupta cu singurătatea
Potrivit aceluiași studiu, sănătatea îi determină pe bătrâni să petreacă mai mult timp în interiorul casei: 64% dintre seniori petrec mare parte din timp realizând activități casnice, cum ar fi gătit sau curățenie, ocupații folosite ca mecanisme în lupta cu singurătatea.
Rutina lor arată astfel:
- 43% ies la plimbare exclusiv în jurul casei sau în parc;
- 33% se uită la televizor;
- 27% au activități în afara casei, grădinăresc sau au alte hobby-uri.
Cei care se confruntă cu un grad ridicat de singurătate ies și mai puțin din casă (18%).
Nevoia de a se simți utili societății
,,Bunicii noștri nu doar că sunt singuri, însă și-ar dori să fie în continuare utili și vizibili pentru societate, iar pentru acest lucru au nevoie de sprijinul nostru”, spune directorul executiv al asociației Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor, Cătălin Dinu.
El atrage atenția asupra faptului că singurătatea duce la depresie și la degradarea sănătății fizice, ceea ce aduce de multe ori o moarte prematură pentru seniori.
„Principala dificultate cu care ne confruntăm este de a ajunge la ei și a depăși barierele cu privire la recunoașterea impactului singurătății în viața lor. Cei care ne-au dat atât de multe nu trebuie să sufere, fiind ignorați de societate. Misiunea Niciodată Singur este de a ajunge la toți vârstnicii aflați în această situație și de a le reda bucuria de a trăi, declară Cătălin Dinu.
Despre Asociația Niciodată Singur- Prietenii Vârstnicilor
Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor este o organizație care are misiunea de a aduce demnitatea în viețile vârstnicilor singuri, prin voluntariat și implicare civică.
250 de vârstnici care locuiesc singuri și peste 600 din căminele de bătrâni sunt sprijiniți de peste 250 de voluntari.
De 6 ani, Niciodată Singur oferă sprijin moral, practic și material vârstnicilor singuri sau aflați în situații dificile de viață. Echipele de voluntari din București, Brăila, Ploiești, Pitești, Constanța, Iași, Cluj-Napoca, Brașov, Râmnicu Vâlcea și Târgoviște le oferă toate cele necesare, dar și sprijinul și prietenia lor necondiționate.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro