Douăzeci din 118 pacienţi cu COVID care au fost trataţi cu ECMO (oxigenarea cu membrană extracorporeală) între iulie şi septembrie 2021 erau viitoare mame, a spus NHS Anglia.
Riscurile foarte mari pentru gravidă şi făt, în ultimele stadii ale sarcinii
Dintre acestea, 19 nu fuseseră deloc vaccinate, iar cealaltă femeie făcuse doar prima doză de vaccin.
NHS Anglia a făcut publice aceste statistici ca parte a efortului autorităţilor de a convinge femeile însărcinate să se vaccineze, după ce noi dovezi din Israel arată cum coronavirusul poate cauza probleme foarte grave atât pentru gravidă, cât şi pentru făt, în ultimele stadii ale sarcinii.
Noile date subliniază şi riscurile suplimentare cu care se confruntă oamenii nevaccinaţi faţă de populaţia vaccinată.
Din cei 118 bărbaţi şi femei care au avut nevoie de ECMO în acele 3 luni, 107 nu erau vaccinaţi, 4 din ei făcuseră o singură doză de vaccin şi numai 7 erau imunizaţi cu schema completă.
„Acesta lucru semnalează încă o dată că vaccinul COVID-19 te poate ţine pe tine, pe copilul tău, pe cei dragi în siguranţă şi în afara spitalului”, a spus, pentru The Guardian, Jacqueline Dunkley-Bent, şefa departamentului de moaşe al NHS Anglia.
Experţii recomandă gravidelor să se vaccineze cât de repede posibil
„Te poţi vaccina oricând în sarcină, dar riscurile cu care femeile însărcinate nevaccinate se confruntă -de a se îmbolnăvi foarte grav dacă fac COVID-19- arată de ce te sfătuim să faci asta cât de curând posibil”.
Experţi în sarcină şi în sănătatea femeii, precum şi lideri din sistemul public de sănătate sunt îngrijoraţi de numărul de viitoare mame ce nu au fost imunizate, din cauza credinţelor nefondate – alimentate parţial de campania anti-vaccinare – că vaccinul ar putea face rău gravidei, fătului sau amândurora.
Cei care ajung să necesite terapie ECMO sunt de cele mai multe ori cei care nu au răspuns ventilaţiei mecanice. În timpul acestui proces, sângele lor este extras de o maşină inimă-plămân, este eliminat dioxidul de carbon şi adăugat oxigen, după care sângele tratat se întoarce în corpul lor, într-un ultim efort de a-i ajuta să-şi recupereze funcţia pulmonară şi să respire singuri din nou.
Dr Edward Morris, preşedintele Colegiului Regal de Obstetricieni şi Ginecologi, susţine apelul NHS Anglia ca toate femeile însărcinate să se vaccineze, ca prioritate urgentă.
Fătul, la risc să aibă probleme de respiraţie din cauza COVID
Gestul vine după ce noi dovezi ştiinţifice, publicate luni în Journal of Maternal-Fetal and Neonatal Medicine, arată că femeile însărcinate cu COVID-19 sunt la risc mai mare de diabet gestaţional, un număr scăzut de globule albe, precum şi dificultăţi de respiraţie în timpul sarcinii, sau imediat după.
Boala creşte şi riscul ca un nou-născut să întâmpine dificultăţi de respiraţie, potrivit unui studiu pe 2.471 de femei, realizat de dr. Elior Eliasiof de la Centrul Medical Mayanei Hayeshua din Israel. “Rezultatele noastre sprijină importanţa vaccinării tuturor femeilor însărcinate în toate etapele sarcinii”, a spus el.