„Nu au fost multe efecte secundare, majoritatea sunt dureri la locul injecției, dureri musculare, dureri de cap, febră, frison. Au fost două cazuri de miocardită la două persoane de 17 ani care au avut o evoluție bună”, a spus Valeriu Gheorghiță.
Spre comparație, în SUA au fost 300 de cazuri de miocardită, toate au avut o evoluție bună, fiind rezolvate în 3-4 zile de internare, a mai precizat medicul militar.
Unul dintre cei doi pacienți, din județul Bacău, a ajuns la spital, la începutului lunii iunie, cu simptome de sindrom coronarian acut, la trei zile după ce a primit doza de rapel cu serul Pfizer.
„Orice infecție virală poate provoca miocardită”
„Miocardita este o inflamație a mușchiului cardiac, se simte prin durere în piept și uneori pot apărea stări de oboseală, febră, frison, dureri musculare. Se merge la doctor, se face EKG, analize de sânge și ecografie cardiacă. Este important repaosul și tratamentul specific în funcție de nivelul de severitate, dar majoritatea cazurilor au fost ușoare”, a explicat medicul militar la Digi24.ro.
Orice infecție virală poate provoca miocardită. Și infecția cu SarS-CoV-2 poate determina miocardită la tineri.
Valeriu Gheorghiță:
Cazurile de Covid au un risc mult mai mare de dezvoltare a acestei afecțiuni, potrivit medicului, care a afirmat că unul dintr-o mie de tineri infectați poate face miocardită, în timp ce la vaccin media este de două cazuri la 100.000 de persoane între 12 și 39 de ani.
Un studiu din Israel a confirmat „posibila legătură” între vaccinarea cu Pfizer și apariția unor cazuri rare de miocardită. Cazurile rare de miocardită după vaccinare, la tinerii de 16-24 de ani din SUA, sunt mai multe decât au preconizat experţii, arată și un studiu din 11 iunie al Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite.
1% din copiii de 12-15 ani din România, vaccinați anti-COVID
Doar 1% din copiii cu vârste între 12 și 15 ani s-au vaccinat în România, din 2 iunie, când a început vaccinarea cu serul Pfizer pentru această grupă, potrivit datelor CNCAV.
„Este un procent mic. Copiii iau vacanță, dar e important să înțeleagă două aspecte: datele ne arată că vaccinarea reduce transmiterea, scade riscul de infecție, chiar și asimptomică, iar persoanele vaccinate care se infectează au un risc cu 50% mai mic să transmită infecția”, a afirmat Valeriu Gheorghiță.
Medicul militar a mai spus că este nevoie de mai multă informare și comunicare pe tema vaccinării minorilor, deoarece temerile sunt mari.
„A atras un val de emoție. Și noi am primit multe solicitări de la diverse asociații să oprim vaccinarea, le-am răspuns tuturor argumentat științific pentru că sunt firești și legitime întrebările și fricile”, a explicat Valeriu Gheorghiță.
„Vaccinarea minorilor de 12-15 ani este benefică indubitabil”
Valeriu Gheorghiță a prezentat două studii care arată de ce vaccinarea acestei grupe de vârste este importantă în gestionarea pandemiei de coronavirus.
Mai exact, în Israel este recomandată în prezent cu precădere vaccinarea minorilor pentru că s-au depistat focare în cel puțin două școli cu peste 40 de cazuri de infectare.
De asemenea, în Statele Unite, unde au fost administrate 7 milioane de doze la această grupă de vârstă, s-a observat analizând datele că prin vaccinarea unui milion de persoane se evită nu mai puțin de 5.700 de cazuri noi de îmbolnăviri care pot fi generate și de varianta Delta mult mai transmisibilă.