Pui la grătar cu crustă de muştar
• 4 pulpe de pui
• apă
• 2 linguri ulei de măsline
• 2 linguri oţet de mere
• 4 căţei usturoi
• câteva foi de dafin
• Verdeţuri – pătrunjel, mărar, busuioc, mentă, etc.
• Sare, piper
• Muştar
Pulpele de pui se bat puţin, apoi se lasă câteva ore în marinata făcută din apă, oţet, ulei de măsline, verdeţuri, foi de dafin. Când se scot pulpele se tamponează uşor cu un şerveţel, se ung pe o parte cu muştar în strat gros, iar peste se presară verdeţuri. Fiecare pulpă se aşază pe grătarul încins cu partea unsă cu muştar în jos. Înainte de a întoarce pulpele se unge şi cealaltă parte cu muştar. La final, muştarul formează o crustă delicioasă. Se pot înlocui pulpele cu carne de porc, vita, etc.
Pangasius cu sos de mentă
• 2 fileuri pangasius
• 2 linguriţe ulei de măsline
• Piper, sare
• 1 castravete
• 1 legătură mentă
• 1 iaurt mic
• Sucul de la o lămâie
Fileurile de pangasius se ung cu ulei de măsline şi se lasă pe grătarul încins până se rumenesc uşor.
Între timp, se prepară sosul astfel: se toacă mărunt frunzele de mentă şi castravetele, apoi se amestecă bine cu iaurtul şi puţin ulei de măsline. Când sunt gata fileurile, se aşază pe platoul, se stropesc cu suc de lămâie, iar lângă ele se pune sosul de mentă ţinut puţin la rece.
Ceafă de porc marinată
• 5 bucăţi ceafă de porc
• 2 pahare de vin alb sec
• 1 lingură ulei de măsline
• 6 căţei usturoi
• Verdeţuri – cimbru, rozmarin, pătrunjel, etc.
• 1 linguriţă zahăr
• Sare, piper
Se amestecă vinul, uleiul de măsline, usturoiul pisat, verdeţurile, zahprul, sarea şi piperul, iar marinata rezultată se toarnă peste ceafa de porc aşa încât carnea să fie acoperită bine. Se acoperă vasul cu o folie şi se lasă câteva ore la frigider. Apoi se pune carnea pe grătarul încins. Se poate servi cu garnitură sau salată.