„Dacă mai lipsim doi ani, n-o să mai știm decât ce-a fost în Vamă, nu ce este”. Doi bărbați trecuți de 40 de ani, îmbrăcați cu geci de piele lucioase și cu părul lung strâns în coadă, merg pe faleza improvizată din Vama Veche, spre granița cu Bulgaria. Peisajul se schimbă de la un an la altul, astfel că singurele repere rămân cele două hoteluri de lux de la ieșire din stațiune. Și mașina Poliției de Frontieră care stă cu faza lungă noapte pe plaja unde se mai strecoară turiștii spre vecinii bulgari, în căutarea unui loc unde pot să fie singuri cu marea.
Vama Veche n-a mai fost de doi ani plină ochi de lume și cu toate localurile deschise ca de acest 1 mai. În pandemie, fără oameni, arăta ca un apartament devenit șantier de construcții. Acum, când s-a umplut „sufrageria”, nu se mai văd defectele. Sezonul estival a început în plin în Vamă, iar Mihai, taximetrist din Mangalia, crede că asta e normalitatea.
„Lumea are de recuperat doi ani de pandemie. Adică nu mă înțelege greșit, anul trecut a fost bine, au fost oameni, dar mereu cu starea aia de nesiguranță, mereu cu angajați pe perioadă determinată, salariile au fost mici. Anul acesta s-a programat tot sezonul în avans – oamenii vor să se distreze și asta înseamnă că sunt bani de făcut.”
Mihai, taximetrist în Mangalia:
„Nu se manelizează, devine o zonă pentru corporatiști”
În fiecare an, din Vama Veche dispar unele localuri care păreau acolo dintotdeauna, cum ar fi Arca – un ultim refugiu al rockerilor în cea mai sudică stațiune de pe litoral. „Arca e o stare de spirit”, scriau pe Facebook niște obișnuiți ai locului, când patronii anunțau la finalul lunii martie că vor trage definitiv obloanele. Sunt genul de sfârșituri care îi fac pe mulți să spună „Vama nu mai e ce-a fost”, fiindcă și Vama e pentru fiecare altceva.
Peste aceste locuri ale nostalgiei, s-au deschis cluburi de zi, localuri de autoservire, restaurante cu băuturi artizanale, zone de street-food sau cafenele. „Ani de zile credeam că Vama se manelizează, dar acum pare că devine zonă de corporatiști”, spune Adrian, un IT-ist de 40 de ani din Brașov, venit la malul mării cu soția sa și un grup de prieteni de prin toată țara.
Iar în locul barăcilor improvizate cu băuturi și produse la suprapreț de pe strada principală au început să-și facă loc, încet-încet, localuri cu design modern, aerisit. Doar că aerul de „zonă corporatistă” vine și cu dezavantajul prețurilor de citytrip într-o capitală europeană din Vest.
Shoturile și cazarea, la prețuri de capitală europeană
S-au scumpit băuturile și la celebrul „La ieftinache” iar în marketurile improvizate, unde încă te mai împiedici de marfa nepusă pe rafturi, rar mai găsești o sticlă de apă de jumătate sub 5 lei. O pungă de chipsuri costă 8 lei, la fel o doză de bere, iar o sticlă de vin roșu sec în magazin e de la 50 de lei în sus.
De la 8 lei shotul, cât costa anul trecut, acum au sărit la 10 lei, iar alte băuturi sunt de la 14 lei în sus.
Prețurile cu cazarea de 1 mai în Vamă rivalizează cu cea dintr-un weekend într-o capitală europeană. Hotelierii vindeau în săptămâna dinainte camere și cu 400 de lei pe noapte. Iar printre ofertele de ultim moment au fost și pachete de 2 camere pe 2 nopți cu 500 de euro, adică peste 500 de lei noaptea de cazare. Cam cât un hotel de 4 stele din Budapesta sau o cazare la 3 stele cu mic dejun inclus în Paris sau Barcelona.
Dacă vremea permite, o noapte cu cortul într-o curte cu acces la toalete și dușuri rămâne însă cea mai ieftină opțiune: prețurile încep de la 25 de lei pe noapte.
Deși într-o continuă transformare, sunt lucruri care rămân mereu la fel în Vamă. La Stuf încă se cântă Bolero la răsăritul soarelui.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro