În 2016 se împlinesc 127 de ani de când Internaționala a II-a a decis ca ziua de 1 Mai să fie marcată ca Zi internațională a muncii.

În 1889, atât Federația Americană a Muncii, cât și Internaționala a II-a au decis ca ziua de 1 Mai să fie o zi a muncitorilor. Primele manifestații au avut loc în 1890, atât în SUA, cât și în principalele țări europene. Reglementarea zilei de muncă de 8 ore a fost printre primele cerințe ale lucrătorilor din America. Ziua de muncă de 8 ore a fost revendicarea celor peste 100.000 de newyorkezi care au protestat în 1872 sau a celor câteva sute de mii de lucrători din Chicago, în 1886. Atunci, în 1886, lucrurile au escaladat și poliția a intervenit cu brutalitate. S-au înregistrat morți și răniți.

În România, ziua de 1 Mai se celebrează, din 1890, de regulă, sub forma unor petreceri câmpenești.

În prezent, în cele mai multe state, ziua de 1 Mai este zi liberă — numită Zi a muncii sau a muncitorilor. Nu sunt puține statele în care în această zi au loc manifestații ale sindicatelor care folosesc acest prilej pentru a-și face publice revendicările sociale sau profesionale.

 
 

Urmărește-ne pe Google News