Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului , explică de ce avem cele mai mare număr de cazuri de rujeolă.
”Avem epidemie din 2016 și avem o rată de acoperire vaccinală insuficientă. Ar trebui ca peste 95% din populația unei țări să fie vaccinată cu două doze de vaccin pentru ca o epidemie să poată fi controlată, iar noi, din păcate nu avem această rată”, a explicat medicul la Adriana Nedelea LA FIX.
Vorbind despre riscuri, el spune că ”Nu măsurăm impactul bolii doar prin decese. Sunt mii de internări și cazuri grave de internări, pneumonii, insuficiențe respiratorie, costuri enorme și suferințe pentru copii și familie”.
Mario are autism. Abia de la 4 ani a început să formeze propoziții simple. ”Când auzi un cuvânt nou de la el, ți se face pielea de găină”, spune mama.
Povestea lui e povestea tuturor copiilor cu autism din România, cei care, pentru statul român aproape că există doar în statistici. Sunt prea puține posibilități de tratament, prea puțini bani.
Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății, a vorbit despre protocolul prin care se încerca ajutarea copiilor cu autism. ”În 2019 am propus acest protocol între Ministerul Sănătății, al Educației, al Finanțelor și al CNAS pentru crearea unui program național de sănătate mintală și să ofere un program care să se ocupe de aceste persoane și să ofere servicii integrate”.
Fostul ministru a explicat și care e că motivul pentru care numărul medicilor specializați pentru a se ocupa e copiii cu autism este redus. ”Numărul de pediatrii care se ocupă de această patologie este dat de numărul mic de locuri la rezidențiat scoase de-a lungul anilor. Acest număr a fost suplimentat în 2018 și 2019 pentru a putea ajunge la un număr optim”
”Statul a majorat substanțial valoarea serviciilor conexe actului medical acordate acestui tip de pacienți. Și nu pentru că ar fi avut premierul de atunci o exprimare nefericită, ci pentru că era absolută nevoie de aceste majorări. Este nevoie de bani suplimentari”, a mai spus fostul ministru al Sănătății.
Mama lui Mario i-a prezentat Adrianei Nedelea costurile pe care le are cu fiul său.
”Terapia costă 3600 de lei pe lună, dar necesită mai multe ore de terapie care costă mai mult. Statul ne decontează o indemnizație de însoțitor și o indemnizație pentru el și banii de la Firea, încă 1000 de lei. Asta înseamnă în jur de 4.000 de lei, cu tot cu alocație.
Ar avea nevoie cam de 4 ore de terapie zilnic, iar suma ar putea ajunge la 6.000 de lei, plus tratamentul care costă cam 9.000 de lei”, explică tânăra mamă.
”Majoritatea nu își permit costurile terapiei pentru că sunt foarte mari. Este unul dintre motivele pentru care noi ca specialiști am ales să ne implicăm în a rea centre de terapie și ONG-uri care să sprijine financiar. Pentru că fără aceste entități, ei nu pot face terapie decât dacă părinții au posibilități financiare foarte mari”, a explicat psihologul Claudia Matei, vicepreședinte Autism Voice.
Alte obstacolele în calea medicilor care vor să lucreze în România.
Președintele Colegiului Medicilor din România, Gheorghe Borcean, a declarat în emisiunea Adrianei Nedelea că ”procedura nu este simplă”.
”S-a constatat că nu a corespuns calitatea și cantitatea învățământului său de specialitate. Dosarul nu mai este la Colegiul Medicilor. Dosarul ar trebui să fie la Ministerul Sănătății la centrul de resurse umane care ar trebui să verifice curiculele de specialitate. Se pare că în interiorul dosarului există neconcordanțe”, a explicat acesta.
Medicul Ciprian Vâjeu, un nou caz de medic român cu supraspecializare care profesează în afara țării, a comentat în emisiunea Adrianei Nedelea declarațiile președintelui Colegiului Medicilor.
”Faptul că cineva în România poate să-și închipuie astăzi că formarea în Franța și în Belgia este inferioară celei din România este un pic de râs.
Iar dosarul meu s-a împotmolit pentru că centrul de resurse umane nu au habar de directivele europene”, a spus chirurgul francez de origine română Ciprian Vâjeu.
- Ce spune președintele Colegiului Medicilor despre cazul chirurgului specializat în Franța și Belgia care așteaptă de un și jumătate să-i fie recunoscute studiile în România
- Reacția medicului Ciprian Vâjeu după declarațiile președintelui Colegiului Medicilor din România despre cazul său
Enel a majorat ilegal prețul la energia electrică furnizată unui consumator din Petroșani, dar, după ce Libertatea s-a interesat de caz, a anunțat că a fost o eroare umană, iar facturile acestuia vor fi recalculate.
Este cazul inginerului Neculae Vulpe, care spune că este nemulțumit de procedurile Enel. Bărbatul a declarat la Adriana Nedelea LA FIX că nici după două săptămâni nu l-a căutat nimeni de la Enel, iar situația a rămas la fel.