Ministrul Transporturilor de atunci, Răzvan Cuc, a anunțat că va lua imediat măsuri pentru stabilizarea malului stâng care se prăbușea. Malul face parte din Canalul Dunăre – Marea Neagră, obiectiv de interes național. Lucrarea trebuia executată în regim de urgență și finalizată în februarie 2020. 

Fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, a precizat următoarele, la Adriana Nedelea LA FIX:

”Am dispus companiei Administrarea Canalelor Navigabile, din subordinea Ministerului Transporturilor, să aloce din bugetul propriu un milion de euro, pentru punerea în siguranță a malurilor, până la finalizarea proiectului tehnic. Între timp s-a aprobat în guvern finanțarea, din păcate nu am mai apucat să alocăm această sumă, pentru că a intervenit moțiunea de cenzură”.

Răzvan Cuc a mai sus că actualul guvern poate aloca oricând această sumă, din fondul de rezervă, pentru că ”este vorba despre vieți omenești”.

”Suma de 5 milioane am dispus să fie dată de îndată, pentru punerea în siguranță, până la realizarea proiectului tehnic. O calamitate presupune o procedură specială, se fac atribuiri directe, acei bani trebuiau să fi dați imediat”, a declarat fostul ministru.

”Vizavi de cealaltă sumă, de 54 de milioane de lei. S-a intrat cu un proiect de hotărâre de guvern în ședință de guvern, cu câteva săptămâni înainte de instalarea noului guvern.

Reproșez celor de la Canale Navigabile că nu au făcut această expertiză mai repede, dar și să vedem dacă pe acel mal se puteau construi case”, a mai spus Răzvan Cuc.

Ministrul Culturii: ”Neincluderea în patrimoniul UNESCO nu înseamnă lăsarea în paragină a Roșiei Montane”

Adriana Nedelea LA FIX a prezentat și situația actuală de la Roșia Montană. Pe 1 februarie expiră termenul până la care România poate să trimită către UNESCO scrisoarea prin care să ceară ca Roșia Montană să intre în patrimoniul mondial.

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, a precizat că nu știe nimic despre teama celor de la ministerele de Finanțe și de Justitiție de a nu pierde procesul cu RMGR. Aceștia nu ar fi de acord cu includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO pentru că România ar risca astfel să piardă circa 4,5 miliarde de dolari, daune cerute de Gabriel Resources.

”Suntem în starea de documente, comunicăm cu avocații care reprezintă România în acest proces”, a spus ministrul.

Pe de altă parte, Gheorghiu a declarat: ”Nereluarea procedurii de includere în patrimoniul UNESCO, nu înseamnă lăsarea în paragină a Roșiei Montane”. Ministrul a precizat că există proceduri prevăzute de legislația internă pentru protejarea zonei.

Dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, la Școala 133

Ieri, mai mulți elevi au ajuns de la o școală din București direct la spital, mulți dintre ei în stare gravă, în urma unei dezinsecții.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului ”Grigore Alexandrescu”, Raluca Alexandru, 16 copii au fost duși la spital, însă doar cinci au rămas internați, ”cu manifestări puțin mai zgomotoase, pe stare de stres, de panică”.

”Patru din cei cinci vor fi externați azi, cel rămas avea afecțiuni mai vechi care s-au suprapus cu această situație”, a mai transmis oficialul.

Polițiștii au spus că s-au sesizat din oficiu și au deschis dosar penal în cazul de la Școala 133 din Sectorul 4, acolo unde 24 de copii au acuzat marți usturimi ale mucoaselor nazale, ale ochilor și a gâtului.

”În urma evenimentului de ieri, ne-am sesizat din oficiu, iar Serviciul de Investigații Criminale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, cercetările continuă sub supravegherea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4”, a declarat Ciprian Romanescu, purtător de cuvânt al Poliției Capitalei.

Potrivit acestuia, nu s-a depus nicio plângere din partea părinților, iar în prezent cercetările se fac in rem, adică asupra faptei, cu demersuri pentru ridicarea de documente, fără audieri de persoane.

Urmărește-ne pe Google News