Acesta provine de la săpăturile pentru fundația unui bloc ce urmează a fi ridicat chiar in centrul istoric al orașului, pe ruinele cetății Tomis.

Ovidiu Țentea, fost președinte al Comisiei Naționale de Arheologie, a intrat în direct la emisiunea Adriana Nedela LA FIX, unde a vorbit despre acest caz.

„Lucrurile nu stau chiar atât de grav (…) Este o bucată pe care el trebuia să facă supraveghere. Se întâmpla până nu de mult la Cluj, la Severin, la Alba Iulia. Reglementările sunt depășite de peste 20 de ani (…) În cazul de față, respectarea legii este la limită. Aici e o încălcare clară a legii. Benificiarul trebuia să se asigure că orice lucrare se face cu supraveghere arheologică. Acel pământ e dus și aruncat într-o zonă necontrolată. Cei de la fața locului au făcut legătura cu transportul de pământ din zona despre care vorbim. Aceste exemple vor continua, să nu referim doar la această parcelă. Acolo proprietarii ar fi procedat în mare parte la fel, dacă nu era reacția ONG-urilor. Autoritățile aplică legea la limită (…) La nivelul Constanței vedem acest peisaj care arată ca un maidan”, a declarat Ovidiu Țentea.

La aceeași emisiune, sociologul Gelu Duminică a vorbit despre părinții care pleacă din țară pentru a câștiga bani în plus și își lasă copiii și bătrâni acasă. De asemenea, acesta a comentat și pe marginea declarației făcute de ministrul Victor Costache: „Avem din ce în ce mai multe cazuri de autism din cauza plecării părinților în străinătate”

„Este o aberație ceea ce demnitarul român spune. Contrazice știința. Autismul nu are nicio legătură cu plecatul de acasă. Faptul că mulți copii sunt lăsați în grija rudelor e o realitate după 1990. Jumătate din autorități nu reușesc să aibă grijă de oamenii aflați în vulnerabilitate (…) Sunt sute de mii de copii în România care sunt în grija nimănui. Și lumea nu reacționează. Ministerul Sănătații face legătura între autism și plecatul de acasă, e o nebunie. Oamenii ăia nu au plecat de acasă de bine, au plecat să câștige un ban pentru binele copiilor. Sistemul ar fi trebuit să găsească soluții care să compenseze trauma emoțională pe care copilul acela o are”, a afirmat sociologul Gelu Duminică.

Andrei Butaru, directorul DSVSA Dolj, a discutat despre multinaționala care livrează mâncare spitalului din Craiova fără să aibă autorizație sanitar-veterinară.

„Lucrurile s-au întâmplat pe 6 ianuarie, la noi a ajuns o reclamație prin care o firmă distribuie mâncare fără să aibă autorizație sanitar-veterinară. Era o firmă care începuse activitatea pe 1 ianuarie. A fost amendată cu 10.000 lei și s-a decis suspendarea activității. Firma a făcut cerere de autorizare. Pe 9 ianuarie, în urma controlului, au intrat în legalitate și de atunci funcționează legal. Nu știu dacă a livrat mâncare, că nu era problema noastră. Nu pot să spun lucrul acesta. Poate au livrat de o firmă autorizată. Riscurile sunt foarte mari (…) Nu am cunoștință despre oameni intoxicați la spital. Pe noi ne interesează ca spațiul să corespundă și alimentele să fie controlate”, a declarat Andrei Butaru.

Răzvan Luțac, jurnalist Libertatea, a comentat despre cazul metroului care s-a înfipt, în urmă cu un an, în peretele depoului Berceni și Metrorex a scos abia acum la licitație repunerea lui pe șine.

„Un tren a deraiat în urmă cu un an și ceva. Am vorbit cu directorul Metrorex, care ne-a explicat că această perioadă de un an e datorată mai multor factori, printre care și birocrația. Apoi au fost făcute lucrări. Se vor mai aștepta câteva luni, abia începe licitația și apoi lucrările. Sunt două vagoane afectate care vor trebui abordate diferit”, a spus Răzvan Luțac.

Urmărește-ne pe Google News