Read here the English version of the main story. 

Dacă își îndeplineau targetul, medicii primeau și bani: 10 la sută din valoarea prescripțiilor. Informațiile se regăsesc în documente interne, în tabele Excel!

Potrivit expertului în politici de sănătate Vlad Mixich practica reprezintă o încălcare a jurământului medical.

Alexandra Nistoroiu, jurnalist Libertatea: ”Medicii primeau sume de bani de acum 10 ani și practicile au persistat. Promiteai că vinzi un tratament unor pacienți care nu aveau nevoie”.

”Gingko biloba s-a decontat în masă ani la rând deși există rapoarte care arătau că nu există dovezi care să susțină decontarea. A fost o întreagă nebunie pentru că medicamentul a fost prescris pentru afecțiuni pentru care nu există dovezi. Devenise un fel de panaceu, deși beneficiile sale erau puse sub semnul îndoielii”.

”Lucrurile s-au rafinat ca metodă. Dacă ne raportăm la perioada de acum 15 ani, când banii erau dați cash, apoi avem sponsorizări generice, iar acum sunt invitații la mese rotunde, simpozioane. Există și acum o condiționare a acestor plăți de prescrierea acestor medicamente”.

”La Sovata am venit pentru a obține o reacție a conducerii KRKA. Am discutat aseară cu CEO-ul Amelia Tătaru care a refuzat să comenteze, spunând că nu are voie să discute aceste lucruri. Nu a confirmat și nu a negat nimic”.

Vlad Mixich, expert în politici de sănătate: ”Este o încălcare a jurământului medical de bază. Este un fapt universal acceptat că influențarea prescrierii de tratamente este complet lipsită de etică.”

”Medici care prescriu enorm de mult dintr-un anumit produs și în același timp sunt sponsorizați de acea companie este evident că ceva nu-i în regulă.”

”Recomandările au ca punct comun ca toate sponsorizările să fie transparente, astfel pacienții să găsească ușor ce sponsorizări a primit medicul lor curant. Este decizia pacinetului dacă alege sau nu acest medic. Acest tip de transparență trebuie să fie și prietenoasă, pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului este foarte greu de găsit. O altă recomandare este să ai cel puțin trei companii care oferă sponsorizări”.

”În 2016, valoarea totală a transferurilor de valoare a fost de 47 milioane de euro. O parte sunt transferuri etice. În acel an, companiile au donat echipamente de 11,4 milioane de euro ceea ce e foarte bine. În același timp, au fost transferate 6,1 milioane euro pentru evenimente și deplasări internaționale, deci lucrurile sunt un pic amestecate”.


Medicul Anca Patrichi a fost ucisă de propriul soț cu 11 lovituri de cuțit. Jurnaliștii Libertatea au reconstituit povestea acestei întâmplări tragice.

Dan Antonescu, criminalist: ”Un ordin de protecție este o pavăză legislativă, dar când avem de-a face cu oameni hotărâți să comită o asemenea faptă este aproape imposibil de oprit decât dacă se aplică măsuri de ordin restrictiv pentru el. Pedeapsa de la o lună la un an de închisoare pentru încălcarea ordinului de restricție nu este suficientă”.

”Nu a existat vreo solicitare a ei de emiterea unui ordin de protecție provizoriu. Este foarte greu să previi așa ceva. Este dificil să te desparți de un om care are sentimentul proprietății asupra partenerului de viață. Ea nu trebuie să rămână nicio secundă singură cu acest om”.

”Au fos toameni care au părăsit orațul în care lucrau tocmai pentru ca partenerul să se împace cu ideea că s-au despărțit”.

”Dacă ar fi existat un ordin de protecție poate nu s-ar fi ajuns aici, dar în solicitarea făcută de ea la poliție singura afirmație făcută la violență era în 1999 când a primit o palmă de la soțul ei.”

”Au fost probleme în mai mult espitale privind protecția persoanelor vulnerabile, iar aici firmele de pază ar trebui să-și facă datoria.”

”Când există o stare conflictuală, părăsirea acelui cuplu de către cel care are mai multă minte și când partenerul continuă cu amenințări și violențe, recomand obținerea unui ordin de restricție, prin care i se va piune în vedere că nu are voie să facă anumite activități”.


Adriana Nedelea prezintă un interviu realizat de un reporter Libertatea cu cercetătorul britanic care a studiat, vreme de 30 de ani, copiii adoptați în Marea Britanie din orfelinatele din România. Lipsa de iubire și abuzurile din copilăriile nu au putut fi compensate și creierul lor este cu 9% mai mic. 30 de ani de îngrijire și iubire nu pot repara traumele copilăriei

Vișinel Bălan, activist pentru drepturile copiilor instituționalizați: ”Anul trecut și Vlad Alexandrescu a lansat un raport privind situația copiilor abandonați. Putem spune că azi, după 30 de ani, acești copii nu au posibilitatea de a se trata emoțional. Șansa de a se adresa unui specialist în psihoterapie este redusă și ei sunt psihiatrizați în masă cu medicamente foarte puternice”.

”Au murit foarte mulți, poate chiar zeci de mii de copii, circa 30.000. Mulți din cauza unor boli luate în spitale. La începutul anilor 90 mulți s-au îmbolnăvit de HIV/ SIDA. La fel de delicată este situație celor care părăsesc casele de copii la 18 sau 26 de ani și mulți nu fac față, se sinucid. Asta pentru că psihic ei nu sunt pregătiți pentru asta, iar conflictele interioare sunt foarte dure. Eu recomand terapia. Eu fac terapie, dar asta nu este suficient. Statul trebuie să recunoască aceste atrocități”.

”Cele mai grele momente sunt chiar la terapie sau când stau de vorbă cu jurnaliști și îmi dau seama că încă mai există acea durere sau suferință. Sunt amintiri care se reactivează, cum ar fi momentele în care am trăit în gară. Georgiana a fost ucisă la 14 ani, cu ea mergeam la cerșit. Întâlneam tot felul de dubioși. Intrând foarte mult în subiectul Georgiana, îmi dau seama cât de importantă este terapia din prima zi când se instituie măsura protecției sociale”.

”Copiii cu părinții plecați în străinătate sunt o altă problemă gravă a sistemului”.

”Am mers la școală, nu am renunțat să învăț. Mi-am ocupat itmpul cu ceva, am refuzat să fiu cel care va eșua, deși mi s-a spus că voi ajunge la fel ca ceilalți. Asta pe mine m-a motivat, dar nu toți au puterea să fie motivați.”

”Contactarea cabinetelor la nivel național. Compensarea financiară pentru costurile terapiei, este esențial să recunoască ce s-a întâmplat. Multe state au început să recunoască și statele respective asigură mecanismele prin care acești tineri merg să facă terapie”.


Discutăm și despre ”epidemia rudelor” din ISU. Dezvăluire Libertatea: Însuși generalul desemnat de ministrul Vela să verifice situația de la ISU Dolj are soția angajată la ISU Iași!

Dan-Paul Iamandi, inspector general IGSU: ”Este greu să vorbești despre familie în spoațiul public, dar poziția mă obligă să clarific problema. Soția mea a intrat în sistem prin examen în 2007, an în care nu o cunoșteam. Ne-am căsătorit în 2017 și făcând acest lucru nu am încălcat nicio lege. N-aș privi-o ca vulnerabilitate, ar trebui să nu transmitem un semnal de neîncredere. Am 30 de ani de carieră și am respectat legea.”

”Sunt familii în care există o tradiție ca uneori copiii să urmeze cariera părinților. Nu avem deocamdată semnale că s-ar încălca legea, dar vom verifica. Fiecare coleg al nostru are posibilitatea să mă sesizeze privind o ilegalitate”.

”La ISU Iași nu am cum să mă întorc. Avem prevederi legale pentru evaluarea persoanelor care nu pot fi făcute de rude”.

”Acum se fac verificări doar la Dolj dar am în vedere să solicit o situație la nivel național privind aceste relații de rudenie. Deja am solicitat să mi se dea toate datele”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News