Deși peste mica localitate s-a reașternut liniștea, străinii sunt încă ținuți într-un loc secret și duși și aduși cu mașina la serviciu zi de zi. Cum au perceput ei revolta localnicilor, aflați la Adriana Nedelea LA FIX.
Abordăm și un subiect care îi doare pe bucureșteni: patinoarul Mihai Flamaropol, care este închis de 8 ani pentru …reabilitare. Noua arenă, însă, e gata doar în proporție de 35 la sută. Constructorul acuză primăria: “Nu își propuseseră să îl termine și nici să plătească pentru lucrările executate”.
Cazul Patinoarului Mihai Flamaropol
Primul subiect abordat în cadrul emisiunii Adriana Nedelea LA FIX a fost cazul Patinoarului Mihai Flamaropol din București, despre care Libertatea a dezvăluit că a fost abandonat de Primăria Capitalei.
Patinoarul Mihai Flamaropol a fost închis în 2012, în 8 ani e gata doar în proporție de 35%, iar din septembrie anul trecut, după ce Primăria Capitalei a reziliat contractul cu asocierea UTI-Astaldi, constructorul care câștigase contractul de 22 de milioane de euro în urma licitației, NU s-a mai mișcat un pai.
Ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, a comentat în direct acest caz, la emisiunea Adriana Nedelea LA FIX:
- „Este dezamăgitor, daca nu chiar tragic pentru o capitală europeană, să nu avem un patinoar funcțional. Acest obiectiv așteaptă investiția Primăriei încă din 2013”
- „Mi-e foarte greu să înțeleg, pentru că există suficiente resurse la nivelul administrației locale, cu o Primărie bogată, cu foarte multe posibilități financiare. De ce nu poate realiza această investiție?”
- „Lipsa acestui patinoar reprezintă o adevărată tragedie”
- „Este vorba despre lipsă de competență, despre lipsă de interes. Resurse există”
- „Finalizarea lucrărilor de către Primărie este un lucru normal și trebuie să își onoreze cuvântul dat și angajamentele asumate prin acte normative”
- „Am vorbit cu CNI despre care ar fi solicitările lor pentru asemenea investiție, am făcut o evaluare și mă gândesc din ce în ce mai serios și chiar am cerut să găsim un teren în București, de 15-20.000 de metri, pentru construirea unui nou patinoar de 3.000-5.000 de locuri”
Ulterior, prin telefon a intrat și Alexandru Hălăucă, președintele Federației Române de hochei pe gheață:
- „Am auzit ce a declarat domnul ministru, este un lucru încurajator. Noi, Federația de Hochei, așteptăm de foarte mulți ani un patinoar în București”
- „Dacă se merge pe varianta dânsului, mult mai repede s-ar construi un patinoar de la zero, decât Mihai Flamaropol”
- „Hocheiul și populația bucureșteană au avut foarte multe de pierdut. Am pierdut câteva sute de copii în toți acești ani”
- „Precizez că suntem singura capitală europeană fără patinoar”
Cazul Sri Lanka
Jurnaliștii Libertatea au vorbit cu Piumal și Mahinda, muncitorii din Sri Lanka angajați la brutăria din Ditrău, într-un reportaj emoționant, publicat astăzi. Cazul este binecunoscut: în comuna Ditrău, din județul Harghita, localnicii s-au răsculat împotriva celor doi srilankezi angajați la o brutărie.
Pal Estera, secretara brutăriei din Ditrău, a vorbit în emisiunea Adriana Nedelea LA FIX:
- „Am asistat neputincioasă la frământările colegilor mei, din momentul în care a izbucnit scandalul”
- „Singura lor preocupare a fost protejarea celor doi angajați”
- „Eram acolo când șefa de producție a venit plângând și ne-a spus că cei doi angajați plâng deoarece familiile lor sunt îngrijorate și sunt foarte speriați”
- „S-a dat asigurări că sunt în siguranță, iar noi toți suntem alături de ei și nu li se va întâmpla nimic”
- „Erau triști. Când am văzut lacrimile din ochii lui Piumal, toată lumea a rezonat cu ei. Le-am dat asigurări că ei nu sunt doar angajații noștri, ci și prietenii noștri. Si, ca pe orice prieten, îi vom proteja și vom avea grijă de ei”
- „Au fost mutați într-un apartament din Gheorghieni, unde cred că mentalitatea oamenilor este cu totul alta și au fost primiți cu mare bucurie”
- „M-am întâlnit cu ei la cumpărături. Când m-au văzut, li s-a luminat fața. Așa de fericită am fost să văd din nou zâmbetul pe fețele lor…”
Și la ISU Cluj se lucrează în familie, conform dezvăluirilor Libertatea
După ce a dezvăluit, luna trecută, că din totalul celor 774 de cadre angajate la ISU Dolj 101 sunt rude, Libertatea a descoperit că nepotismele sunt la ordinea zilei și la ISU Cluj.
Generalul de brigadă Ion Moldovan, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj, a intervenit prin telefon la emisiunea Adriana Nedelea LA FIX. Întrebat fiind cum și-a promovat nepotul, Moldovan a replicat:
- „Nepotul meu a intrat în Academia de Poliție în 2012 și a terminat în 2016. Când a terminat Facultatea de Pompieri, a fost repartizat la ISU Cluj, unde i s-a dat o funcție de ofițer 1, într-o subunitate din Cluj Napoca
- „Desființându-se această funcție, a fost nominalizat pe altă funcție. Ulterior, în 2018, dacă nu mă înșel, s-a eliberat o funcție la Detașamentul Cluj Napoca, unde a fost împuternicit pe funcția de locțiitor al comandantului de la Detașamentul Cluj Napoca”
- „Nu cred că a fost o promovare pe nepotisme. Dimpotrivă. Am promovat și alți colegi ai lui, din același an”
- „Nu l-am avansat, l-am împuternicit pe o perioadă de 6 luni pe această funcție, urmând ca ulterior să se organizeze concurs. Dacă îl va lua, va fi titularizat”
- „Vă întreb ceva. Acest copil nu are dreptul la nicio șansă, pentru că eu sunt șeful unității?”
- „Dacă va face vreo prostie, va fi judecat de Consiliul de Onoare. Apoi, se poate sesiza Inspectoratul General, care va trimite o comisie peste noi”
- „Frustrați sunt în orice unitate, în orice instituție”
- „Dau explicații oricui și oricând. Nepotul meu este pregătit să țină locul comandantului de subunitate al Detașamentului Cluj Napoca”
- „Sunt și la noi cazuri de rudenie, dar sunt cazuri firești. Nu știu să vă spun cu exactitate numărul, dar nu neg acest lucru. Nu este un lucru foarte important”
- „Eu am raportat, mai departe, la Inspectoratul General. Nu știu ce s-a întâmplat mai departe”
- „Nu am niciun fin în subordine. Am doi fini care sunt în afara sistemului”