Un reporter Libertatea a sunat-o pe Ramona Costache, directoare a colegiului și profesoară de geografie și a pretins că este un reprezentat al unui ONG german.
Discuția e revelantă: din ea reiese că directoarea liceului german nu înțelege germană!
Horia Enciu, tatăl unor elevi de la Liceul Goethe: ”Nu e o surpriză pentru nimeni. De la prima discuție cu părinții a spus că nu știe, dar se apucă de învățat limba germană. Asta în septembrie 2016. În cadrul procesului a apărut un document care atestă cunoașterea limbii germane la nivelul A2, emis de către Universitatea Spiru Haret”.
”Unii profesori nu cunosc, alții da. Trebuie făcute demersuri pentru a-i atrage pe vorbitori. Pentru Colegiul German Goethe, directorul are obligțaia cunoașterii. Multă lume e aburită de prevederile cu predare și în limba unei minorități, dar în Colegiul Goethe, directorul trebuie să știe limba”.
”Nu dă bine. Trebuie să conduci o discuție cu oficiali, cum ambasada. Colegiul are posibilități infinite de dezvoltare care nu pot fi accesate așa. Este o cerință legală”.
”În primă instanță am avut câștig de cauză. Mă aștept ca dna Costache să facă apel. Normal ar fi ca ministerul să anuleze concursul.”
”Forumul Democratic al Germanilor ar fi trebuit să facă mai multe, Corpul de control și atunci ajungi în instanță”.
”Reprezentantul FDGR are copiii acolo, e într-o postare grea. Știu că o sprijină și este și avocatul dânsei în anumite dosare. Când eram eu elev, cu siguranță erau mai mulți profesori vorbitori de limba germană. Profesorul e greu de păstrat în sistemul de învățământ. Am fost și eu în Consiliul de administrație un an de zile. Dramatic este că lipsesc profesorii vorbitori de germană”.
”Știu de cazul unei profesoare dată afară abuziv și a câștigat procesul și lucrează cu o normă foarte mică. A fost adus apoi un profesor pensionar. Probabil sunt și polițe de plătit.”
”Sunt părinți care acceptă situația, alții sunt nemulțumiți. Unii vocali, alții spun asta-i viața la câte lucruri sunt strânge, ce mai contează unul”.
Răzvan Luțac, reporter Libertatea: ”Nici eu nu mai vorbisem germană din liceu, dar am vrut să verificăm dacă doamna Costache dacă știe. Nu știu sigur cât a înțeles din discuție. Avea pregătită replica cu vacanța și cu emailul. Apoi nu a mai răspuns”.
”o să fie niște dezvăluiri, cu niște elevi care au intrat la liceu cu 6,75 încă din primul semestru sau cu profesori cu note mari la titularizare dar care și-au pierdut catedra”.
Dezvăluiri despre postacii de pe pagina de Facebook a gabrielei Firea, o rețea descoperită de Diana Meseșan, jurnalist Libertatea.
”Conturile false corespund unor identități false. O parte dintre ele le-am putut verifica și cel puțin 13 sunt false. Conturile găsite de noi sunt activate în decembrie 2019 și le-am văzut folosite în conflictul cu ministrul Mediului al Gabrielei Firea.”
”Sunt foarte mulți oameni care odată ce comentează primesc block. Un caz este al Irinei Zamfirescu din 2016. Un exemplu este de ieri al unei tinere care a comentat negativ despre nivelul poluării din București. Primul comentariu i-a fost șters în 2 minute, al doilea într-un minut”.
”Dna Firea face eforturi din mai multe direcții de a inhiba critica”.
Avionul ucrainean care s-a prăbușit în apropiere de Teheran se pare că a fost doborât de o rachetă.
Sorin Stoicescu, expert în aviație: ”Dacă este așa, se vede și pe cer în noapte un punct luminos. Nu știm dacă sunt de acolo. Asta se va stabili în raportul preliminar. Nu excludem nimic. Să nu uităm că ne aflăm în război, care se duce nu doar cu arme, ci și cu informații. Mă bazez pe raportul preliminar pe care comisia constituită potrivit Convenție de la Chicago, din care fac parte americani, francezi, canadieni pentru că au avut foarte multe victime. Eu zic că după ce se va prezenta un raport preliminar se va putea discuta. Până atunci, toate informațiile vehiculate e greu să le iau în seamă”.
”Dacă îl lovea o rachetă de tipul pe care l-ați menționat nu mai ajungeau prea multe lucruri întregi, iar împrăștierea nu era doar pe un kilometru pătrat. Și avionul malayezian din Ucraina a avut probleme similare. Acolo este clar că rachetă cu detecție termică a făcut praf avionul. E posibil să fi fost și aici ceva de genul acesta, dar vom vedea…”
”La pierderea unui motor, piloții au procedura în manual. Se pot întoarce, cum a și încercat, însă nu a avut șanse aceasta.”
Faceți cunoștință și cu jurnalistul american de origine română Dan Moldea, omul care știe despre Jimmy Hoffa mai mult decât realizatorii filmului „Irishman”!
Ce spune Moldea despre film și câți ani a durat investigația lui despre Hoffa.
Andreea Archip, jurnalist Libertatea: ”Dan Moldea a devenit obsedat de subiect, este vorba de dispariția în plină zi a unei persoane cunoscute. Varianta din film este varianta susținută de Irishman, personajul jucat de Robert De Niro care a recunoscut că l-a ucis. Au existat alte 14 persoane care au susținut că l-au ucis pentru notorietate”.
”Dan Moldea s-a întâlnit cu Robert De Niro. Filmul, chiar dacă nu respectă adevărul istoric, a făcut valuri și Dan Moldea crede că se va redeschide cazul.”
”Am vorbit greu cu el pentru că era pe sfârșit de an, dar i-a făcut plăcere să vorbească cu cineva din țara din care sunt bunicii săi. Din nefercire, nu vorbește română, dar i-ar plăcea să vină să viziteze”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro