Peste 1.500 de copii, cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani, au răspuns unui chestionar online, iar rezultatele sunt îngrijorătoare.
Mulți dintre copii nu recunosc unele forme ale abuzului sexual, dar și mai mulți nu au vorbit sau nu ar vorbi cu un adult – părinte, rudă, profesor sau psiholog – despre ce li s-a întâmplat.
În studioul Libertatea a venit la Adriana Nedelea LA FIX directoarea World Vision România, Mihaela Nabăr, pentru a explica rezultatele studiului.
Mihaela Nabăr: „Datele sunt extrem de îngrijorătoare, sunt colectate din mai multe județe, 1954 copii care au răspuns unui chestionat online, eșantionul 8-18 ani pe grupa de vârstă. Principala problemă a copiilor este că nu știu să recunoască abuzul sexual, este foarte grav că jumătate din formele de abuz, 495 se petrec în familie, copiii trăiesc într-un mediu care îi face să creadă că este o normalitate. Violența sexuală este considerată o infracțiune, copii nu știu, adulții nu vor să recunoască, ceea ce e cel mai grav este că din copiii abuzați, 30% sunt sub 14 ani, 25% fete și 8% băieți expuși în familie. Dacă întrebăm copiii abuzați ce fac, 3 din 5 vorbesc cu părinții, sunt copii abuzați care vorbesc doar cu prietenii, unul din șase ar vorbi cu un alt copil, la fel de temător și speriat ca și el. Nu vorbesc cu părinții pentru că nici ei nu sunt informați, există jena și rușinea, în societatea noastră există cutume sociale, pentru că părinți nu știu ce să facă, nu se adresează unui specialist”.
Copiii se informează aproape exclusiv din online, adică de unde nu trebuie, și de la TV, din grupurile de prieteni. Copiii nu au încredere, nu merg să raporteze, doar unul din 5 sună la Protecția Copilului, noi ca părinți trebuie să ne facem copiii să aibă încredere în noi și în cei chemați să rezolve problemele”.
Părintele trebuie să învețe să vorbească cu copii, dacă nu știu trebuie să se adreseze specialiștilor. Trebuie să învățăm să facem față acestor evenimente, înainte ca eșle să aibă loc, spune MIhaela Nabăr.
Avocatul familiei Măceșanu nu crede în autenticitatea
scrisorii trimise de Gheorghe Dincă părinților Alexandrei Măceșanu.
Carmen Obârșanu, avocata familiei Melencu: „Scrisul seamănă foarte mult cu cel al lui Gheorghe Dincă., nu sunt expertă, deși sunt momente când se modifică, are probleme psihice și se modifică când are anumite stări. Nu prea are importanță, reproduce declarațiile sale din 9 ianuarie, atunci a cerut o copie xerox după declarație. A stabilit o anumită poveste și ulterior a făcut două scrisori cu date din acea declarație. Eu cred că vrea să-și bată joc de anchetatori, pentru că dacă erau oameni corecți administrau probe, nu a fost niciodată întrebat ca lumea despre faptele de care este acuzat, așa zisa anchetă este o apă de ploaie. Cu privire la căutare, Luiza a dispărut pe 14 aprilie, Alexandra pe 24 iulie, până la 1 octombrie nu s-a făcut decât o corespondență vagă către autoritățile din Italia și o adresă către Interpol cu privire la Luiza. Convingerea mea este că nu le-au căutat niciodată”
Cresc amenzile pentru românii care își deranjează vecinii! De duminică, o nouă lege este în vigoare.
Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt al Poliției Române: Sunt două aspecte, fie avem vecini care își deranjează locatarii în intervalul de odihnă și riscă amendă, între 500-1.500 de lei iar dacă repetă fapta în termen de 24 de ore chiar și până la 3.000 de lei. Dacă vorbim de o petrecere organizată în spațiul public amenzile sunt de la 2.000-3000 de lei, dacă repetă fapta până la 6.000 de lei. Polițistul poate lua la secție o persoană când încalcă dispozițiile legale sau există motive verosimile că face o faptă ilegală, dacă este prezentă la locul unei fapte ilegale. Polițiștii pot legitima o persoană care corespunde cu descrierea unei persoane căutate, sau are bunuri asupra sa care corespund descrierii celor căutate. Dacă nu sunt suficiente informații despre acea persoană, dacă sunt indicii de comitere a unei fapte, persoana poate fi dusă dusă la secție, dar trebuie să i se aducă la cunoștință motivul, are dreptul de contesta și la un apărător. Polițistul poate intra într-o locuință pentru a salva viața sau integritatea unei persoane, dacă există indicii clare în acest sens.