Primul a fost legat de crima din Chitila. 7 polițiști din Ilfov sunt cercetați disciplinar, iar 3 au dosare penale, după cazul femeii ucise la sfârșitul săptămânii trecute de soțul ei. Ce ar fi putut face polițiștii și nu au făcut, ați aflat la Adriana Nedelea LA FIX.
De asemenea, în emisiune s-a vorbit și despre achiziția pe care vrea să o facă soțul Gabrielei Firea, Florentin Pandele, pentru transportul în comun din Voluntari. Primăria Voluntari va lua autobuze second hand, la 15.000 de euro bucata, după cum a scris Libertatea.
Al treilea subiect dezbătut a fost afacerea făcută de Dragoș Anastasiu, patronul firmei Eurolines, care este la un pas să pună mâna pe un teren public, la o treime din prețul expertizei, după cum a dezvăluit Libertatea.
Crima din Chitila
Specialistul criminolog Dan Antonescu a vorbit în direct, în cadrul emsiunii Adriana Nedelea LA FIX:
- „S-a dispus cercetarea prealabilă cu privire la toți polițiștii care au fost implicați în gestionarea acestui caz. Conducerea Poliției a dispus un control și stabilirea măsurilor pentru a îndrepta deficiențele”
- „Sunt foarte multe elemente care impietează asupra operativității cu care polițiștii acționează. Și aș puncta inexistența unor brățări de monitorizare, care au un dublu rol. Primul, de monitorizare a celor aflați în atenția Poliției. Al doilea este un rol descurajant, pentru că s-ar fi știut monitorizați tot timpul”
- „La nivelul Poliției Române, orice astfel de caz este adus la cunoștința tuturor structurilor și, mai ales, măsurile dispuse împotriva celor care nu au acționat corespunzător”
- „Am fi ipocriți să nu recunoaștem deficiențele existente, dar se încearcă eficientizarea acestei activități”
Ulterior, prin telefon a intervenit și Gabriel Diaconu, medic psihiatru:
- „Polițistul este cumva protejat de lege. Adică, dacă este mai zelos, poate să facă chiar mai mult. Dacă este mai puțin zelos, rămâne cantonat în conservatorism, emite un ordin de protecție, iar legea nu prea spune ce ar trebui să se întâmple”
- „Riscul, așa cum este descris, este operaționalizat inegal și nesistematic. El este văzut ca un element static, precum temperatura”
- „Avem, din păcate, prea puțini psihologi degajați în astfel de zone. Avem echipe de negociatori, dar care nu sunt trimise în teren decât în cazuri de iminență a suicidului sau în cazuri de violență vădită, acută”
- „Nu avem, încă, în cadrul instituției polițienești și pe partea de negociatori, echipe mixte polițiști-psiholog, care în situații de agresiune sau de violență domestică să vină și să adauge substanță pe ordinul respectiv”
- „Majoritatea femeilor care sunt victime ale violenței domestice trec prin transformări. Când femeia este agresată, caută să iasă din agresiune, dar, imediat ce agresiunea încetează, multe femei vor oscila în jurul unei linii imaginare, în care există dorința de a pleca, dar și dorința de a se întoarce”
Achiziția pe care vrea s-o facă soțul Gabrielei Firea, Florentin Pandele, pentru transportul în comun din Voluntari
Florentin Pandele, primarul din Voluntari, a intervenit prin telefon:
- „Este adevărat. Atât ne putem permite să plătim pe un autobuz (n.r. 15.000 euro bucata). Nu facem noi, cei din Voluntari, concesii în lupta cu poluarea. Sunt de acord cu măsurile luate în București, referitor la poluare, la taxa pentru oxigen”
- „Nu avem posibilitățile de a cumpăra, nu avem timpul de a aștepta până va avea loc o licitație”
- „Cred că dacă Gabriela Firea ar fi cumpărat autobuze cu 15-20.000 de euro bucata, i-ar fi sărit în cap foarte multă lume, presa ar fi comentat, cum a comentat și acum”
- „Noi, cei de la marginea Bucureștiului, trebuie să avem și noi un transport public acceptabil. Avem 50 de autobuze EURO 5 spre EURO 6, care arată destul de bine. Le-am reparat, le-am vopsit, zicem noi că arată destul de bine”
- „Nu știu dacă voi mai candida. Au trecut 5 mandate, sunt primar din anul 2000. Nu mă eschivez, dar nu știu dacă mai candidez”
Afacere profitabilă pentru Dragoș Anastasiu, patronul firmei Eurolines
Conform Libertatea, un teren al Biroului de Turism pentru Tineret a fost câștigat la licitație cu 2,6 milioane de lei de Dragoș Anastasiu, singurul competitor fiind un cunoscut al lui, care a depus o ofertă “ușor necâștigătoare”, de 2,58 milioane de lei. Patronul firmei Eurolines a vorbit și el în direct despre acest subiect.
- „Nu pot decât să reafirm că îi știu pe cei din PNL la fel cum îi știu și pe cei din alte partide cu care am interacționat în mediul de afaceri. Nu au fost discuții în acest sens, deci informația că sunt apropiat PNL este falsă”
- „Au fost nenumărate licitații la care nu s-a prezentat nimeni ca să cumpere acest bun. Este o licitație publică, oricine se poate duce, nu este nimic ascuns. Am solicitat de la executor o evaluare, care nu mi s-a pus la dispoziție. Mi s-au adus frânturi”
- „Ca la orice licitație, există un preț de pornire și un preț minim, sub care nu se poate vinde. Noi doar am trimis o ofertă aproape de prețul minim. L-am rotunjit, pur și simplu. Este vorba de 10-20.000 de lei în sus, față de prețul cerut”
- „Este prima licitație din viața mea. La început, credeam că șansele mele sunt de 1 la sută. M-am trezit acolo că se adjudecă terenul la prețul la care eu depusesem oferta, iar reprezentantul PSD s-a uitat în ochii mei și mi-a spus că am avut mare curaj, pentru că nu aș fi făcut altceva decât să îmi blochez banii”
- „Acest teren nu are acces, nu poți intra pe el decât cu elicopterul, iar zona este blocată, nu se construiește de ani de zile”
- „Mă bucur că s-a făcut contestație să se anuleze licitația. Acum îmi pare rău că am dat această sumă, pe care eu o consider mare”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro