Aflat în prezent în Franța, medicul spune că ”am citit anunțul pe site-ul Colegiului Medicilor din Iași și am contactat responsabilii de aici”. El spune că și-a depus actele pentru a deveni membru al Colegiului Medicilor de acolo și urmează să susțină un examen. ”Nu știu, încă, dacă încep munca în luna martie”.
Ținică spune că au fost primiți de primarul comunei și că ”Am fost foarte plăcut surprinși. Primarul a fost cald, primitor cu noi și în general, oamenii sunt politicoși”.
”Din punct de vedere al medicului de familie, un avantaj este că aici e considerată meserie liberală. Aici pacientul plătește direct consultația cu cardul. Plata se face cu bani direct și ulterior își recuperează banii de la Casa de Asigurări Sănătate”, a explicat medicul în emisiunea Adriana Nedelea LA FIX.
Mărturia tulburătoare a unui bărbat cu sindromul Asperger. Mircea Pauca a vorbit cu reporterul Libertatea despre viața lui, despre ce-l sperie și despre ce-i face plăcere, despre ce poate și nu poate să facă.
„Ne interesează mai puțin socialul și mai mult tehnicul”, e una dintre definițiile date de Mircea felului în care el se adaptează lumii.
Bărbatul a lucrat vreme de 6 ani ca preparator și asistent la Facultatea de Cibernetică din cadrul ASE, dar a renunțat din cauza stresului.
Adela Ciobanu, medic psihiatru, la Spitalul Alexandru Obregia, spune că nu trebuie să cădem în ”capcana” a ceea ce susțin persoanele diagnosticate cu Asperger.
”Psihiatrii de copii sunt cei care surprind acest diagnostic. Astfel de persoane sunt mai detașate emoțional de cei din jur. Nu pot empatiza. De exemplu dacă discută cu cineva îi pot spune unui om niște lucruri în față care l-ar putea deranja, dar ei nu percep acest lucru”, a explicat medicul psihiatru.
Ea a explicat în emisiunea Adriana Nedelea LA FIX că ”Un diagnostic precoce înseamnă o integrare mai bună în societate”.
Dar întrebată fiind de declarațiile făcute de Mircea Pauca în interviul pentru Libertatea, psihiatrul spune că ”Din perspectiva unui pacient diagnosticat cu Asperger nu își recunoaște problema sa. Ei consideră mereu că problemele sunt ale celor din jur că nu îi înțeleg. Nu putem cădea în astfel de capcane, că trebuie schimbată o societate. O persoană diagnosticată cu Asperger crede că cei din jur au o mare problemă și nu își realizează propria problemă”.
Vezi aici întreaga emisiune:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro