Read here the English version of the main story.
În cele peste 2000 de documente interne apar sute de medici care primeau bani de la compania KRKA, iar sumele erau direct proporționalecu numărul de cutii prescrise. Medicii care prescriau medicamente de inimă, primeau și o inimioară în XL.
KRKA nu neagă autenticitatea documentelor prezentate de Libertatea, iar Ministerul Sănătății face anchetă. Detalii la Adriana Nedelea LA FIX.
Tot în emisiunea Adriana Nedelea LA FIX, aflăm că statul face ”alba-neagra” cu siguranța publică: dă milioane de euro pe construcții ridicate pe expertize falsificate!
Elena Sotir, avocata MIPRO, firma care a depus plângerea penală împotriva procedcanului Facultății de Construcții. „Plângerea este pe rolul Parchetului, de două luni așteptăm să fim chemați să dăm lămuriri. Este o practică colaborarea cu alte societăți care fac expertize, ca firmele de expertiză să nu aibă experți, căci aceștia sunt independenți. În acest caz, riscă prodecanul, probabil o pedeapsă. Nu este vorba de un singur beneficiar, ci de mai mulți, vorbim de înșelăciune, fals și uz de fals, nu este vorba doar de domnul Stoica, ancheta urmează să lămurească situația din punct de vedere juridic”
Adriana Nedelea vă prezintă și cazul unui bebeluș ajuns la Spitalul Grigore Alexandrescu cu pneumonie, dar infectat cu rotavirus!
Mama bebelușului, Georgiana „Ne-am internat cu pneumonie, șapte zile am fost internate, pe 30 decembrie externate, pe 31 am fost internate din nou. Inițial, medicii ne-au zis că era intoxicat cu dioxid de carbon, apoi la analize a ieșit rotavirusul. Am fost transferați la Matei Balș, chiar eu am cerut. A fost groaznic în spital, copiii primeau la micul dejun două felii de pâne cu gem, mi s-a părut revoltător pentru o asemenea vârstă. Coboram la cantină să mâncăm, lăsam copilul singur. În alea șapte zile nimeni n-a șters noptiera, pătuțul, spălau doar pe mijlocul camerei, nu am văzut să facă curat la baie. Este un copil de un an, nu poate să mănânce sarmale, nu avea cum să se îmbolnăvească acasă, am stat doar 12 ore. Expresia doctorei a fost că i-am dat mâncare de Revelion. A zis că nu se ia așa ceva de la noi, ea a zis că nu a luat rotavirusul din spital.
Nu vor să curețe, cred asta pentru că au băgat ca scuze că doamnele infirmiere au luat-o personal, nu putem accepta că părinții sunt învinuiți că copiii noștri se îmbolnăvesc acolo. Toată lumea era grăbită, nu aveau timp să vorbească cu noi” a spus mama fetiței infectate cu rotavirus.
Georgiana a vorbit și despre șpaga din spital
„Eu personal nu am dat șpagă, dar vorbeau mămicile că au dat asistentelor, că asistentele se poartă mai frumos dacă le dai. Mie mi s-a părut că se purtau la fel cu toată lumea, grăbite, nu aveau timp de tine.
Acum am terminat tratamentul, copilul este mai bine. Spitalul Grigore Alexandrescu este groaznic față de alte spitale. Mi s-a părut umilitor să dorm pe scaun, am venit cu cearșaf și pernă de acasă, erau murdare, se schimbau doar la cerere” a mai spus mama fetiței.
Cătălin Giulescu, directorul Direcției de Evidență a Populației, despre noua carte de identitate cu cip. „Cartea de identitate este realizată potrivit reglementărilor internaționaleID1, de mărimea unui card bancar. Cipul conține fotografia titularului și două amprente. Anumite informații vor fi preluate automat în sistem, cetățeanul nu va fi nevoit să aducă alte documente. Vîrsta obligatorie pentru eliberare este de 12 ani, dar de la naștere se poate emite documentul de identitate, la cererea părinților. Pentru anumite situații se poate emite și o carte de indentitate simplă fără cip, dar acesta nu va putea fi folosit pentru călătorie în statele UE și nu vor putea fi accesate servicii electronice de la distanță ” a spus șeful Direcției de Evidență a Persoanei.
Emiterea noilor cărți presupune înlocuirea completă a actualei tehnologii folosită de autorități, a explicat Cătălin Giulescu.
„Tehnologiile de acum sunt de la începutul anilor 90 pentru emiterea documentelor de identitate. Într-adevăr va ține loc și de card de sănătate, actualul card de sănătate este doar un dispozitiv de autentificare într-un sistem electronic, funcție care va fi preluată de noul card de identitate. Aceasta este principala lui funcție, de autentificare în sistemele administrației publice. Nici unul din carduri nu conține informații despre săăptatea pacientului, informațiile sunt criptate la nivel de tehnologie de ultimă oră, în acest moment sunt emise în 17 state UE iar în august 2021 toate statele UE vor fi obligate să le emită.
La capitolul siguranță, cipul este unul pasiv, nu conține energie deci poate fi utilizat numai de către titular, la dorința acestuia. Dacă l-a pierdut, cetățeanul poate să solicite telefonic blocarea acestuia. Cartea de identitate va fi preschimbată la serviciile comunitare, intervalul este de 10 ani, actualele cărți de identitate rămân în vigoare, însă cu restricția ca persoana să nu poată călătorii în baza acestuia în statele UE, din august 2021” a mai precizat Cătălin Giulescu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro