Cesare Emendatore, un italian în vârstă de 71 de ani confirmat cu coronavirus, a fost 5 zile în România, în perioada în care se presupune că ar fi fost contagios.

Autoritățile române au stabilit că italianul a intrat în contact cu aproximativ 50 de persoane, însemnând pasagerii din avioanele cu care a călătorit la dus și la întors și care au stat în imediata lui apropiere, echipajele, personalul de la firma de la care a închiriat o mașină, socrii lui (care sunt deja izolați la domiciliu), plus alte eventuale persoane din județele Dolj și Gorj.

Ion Rujan, prefect de Gorj: „Am identificat 32 de persoane cu care italianul a intrat în contact”

Persoanele sunt în carantină și nu au voie să intre în contact cu lumea. Cetățenii din zonele p eunde a trecut italianul sunt speriați. Este o încărcătură emoțională puternică, pentru că nu știm nimic despre coronavirus.

Am trimis un lot de 13 probe la Matei Balș, iar un al doile lot va pleca în curând, iar investigația este în curs, pentru a vedea dacă sunt mai mulți oameni care au intrat în contact.

Nu a fost numai în Bâlteni, dar a fost și în Tg. Jiu și s-a întâlnit cu mai multe persoane, pe care le-am identificat.

Încercăm să găsim toate persoanele cu care a intrat în contact cu italianul. Există și ipoteza să fie confirmată vreo probă, dar ne rugăm să fie negative toate.

Prefectul de Dolj, Dan Narcis Purcărescu: „Am identificat cei doi salariați de la firma de la care italianul a închiriat mașina”.

Cei doi sunt în carantină, iar acum încercăm pasagerii din avion, 22 la ducere, 22 la întoarcere, plus echipajul avionului cu care a călătorit italianul.

Probele de la cei doi oameni au fost prelevate probe la ora 8, așteptăm rezultatele. Cei doi sunt în carantină și nu prezintă simptome. Teoretic, cei care au intrat în contact, în avion, cu italianul, ar trebui să intre în carantină.

Am încercat să creionăm traseul italianului și, până acum, avem date că acesta nu s-a mai oprit pe drum, la cafenele sau benzinării.

Am vizionat imaginile de la aeroport. După ce a ieșit din aroport, a luat masina și a plecat la rude în Gorj. La întoarcere, a predat mașina și s-a îmbarcat.

NU este cazul să ne alarmăm, nimeni nu trebuie să intre în panică, avem situația sub control.

Nelu Tătaru, secretar de stat în ministerul Sănătății: „Au fost recoltate 32 de probe, 11 negative dintre acestea, iar până acum nu sunt cazuri de coronavirus”

I-am identificat pe toți cei cu care a călătorit italianul în avion, evaluăm persoanele care au stat cel mai aproape de italian. Nu avem niciun caz de coronavirus, toate probele au fost negative.

Anca Ochianu, corespondent Libertatea, spune că un doctor din Rimini a intrat în contact cu italianul și că acesta va intra în carantină, în orașul Craiova.

De aseară, de când s-a aflat de italian, craiovenii sau înghesuit în magazine și au golit rafturile de cumpărături. Oamenii din Craiova sunt împărțiti, între cei panicați și cei care spun să ne liniștim.

În Europa, au fost semnalate cazuri de virus în Croația, Spania, Austria și Elveția. Care este sitația în acest moment, aflați la ora 10.30.

Și tot atunci, corespondentul Libertatea la Milano, Andreea Archip, tranmite ultimele informații din Italia, țara europeană cea mai afectată în acest moment de coronavirus.

Nu am văzut ambulanțe intrând în spitale sau oameni cu măști pe față, iar asta înseamnă că italienii au ales să sune la direcțiile de sănătate, în loc să se prezinte toți la spitale.

Autoritățile încearcă să nu panicheze pupulația,dar și italienii, la fel ca românii, au dat buluc în farmacii și magazine. De asemenea, liniile telefonice de urgență au fost blocate de oamenii panicați care sună mereu.

Autoritățile sunt îngrijorate de scăderea veniturilor la buget, din cauză că mai multe evenimente majore au fost amânate, precum Carnavalul de la Veneția sau Saptămâna Modei, de la Milano.

Am vorbit cu român care descharcă marfă din containere venite din China și le e teamă că rîmân fără muncă, pentru că următoarele tiruri cu marfă vor veni abia peste 20 de zile.

Unii români au plecat acasă, în România, fără acordul șefilor, de teama să nu fie infectați. Foarte mulți români iau în calcul să renunțe la Italia în favoarea României, chiar dacă le este frică de sistemul sanitar românesc.

Silvia Dumitrache, româncă stabilită în Italia, președintele Asociației Femeilor Românce din Italia. Lumea încearcă să-ți păstreze calmul, Ministerul Sănătății ne-a spus să nu purtăm măști decât dacă tușim sau intrăm cu alții infectați în contact.

Sunt tot felul de etape de triere, iar toată lumea este invitată la calm. Am văzut în mass-media magazine goale, dar nu lipsesc măști din magazine. Sunt întâlniri între oficialitățile din Italia și statele vecine. În Italia, oamenii respectă indicațiile care vin de la instituții.

Prevenirea anumitor situații este bine pusă la punct, iar lumea are cultura solidarității, există mult respect față de reguli. Mă simt mai bine dacă mă informez de la sursă, decât din presă sau rețele de socializare.

În Italia, nu sunt făcute publice datele celor care sunt suspecți de virus, nu ca în România. Noi, în Milano, nu suntem chiar expuși. Ma bilet pentru România pe 6 martie, dar nu știu dacă ce mi se va întâmpla în țară și dacă voi putea să mă întorc în Italia.

Urmărește-ne pe Google News