Hai sa vedem care sunt acestea:
1. Personalul de ajutorare batrani si copii
Se intampla frecvent ca persoanele care asista varstnicii sau copiii sa se simta depasite de situatie. Ele trebuie sa se ocupe de fiecare detaliu legat de viata persoanei care li s-a dat in grija si nu e deloc simplu sa faca asta zi de zi. Mai ales daca aceste persoane nu stiu sa isi exprime multumirea si recunostinta. Adica nu pot sa contribuie la starea de spirit a personalului de ingrijire.
2. Ospatari, chelneri, livratori de mancare
N-o sa-ti vina sa crezi cat de mult stres si oboseala se acumuleaza pentru cei care lucreaza in domeniul alimentar. E greu sa ai motivatie si energie atunci cand nimeni nu-ti spune „multumesc”, cand esti prost platit si trebuie sa stai in picioare ore in sir. Asadar, cand mergi la restaurantul preferat sau cand ti se livreaza mancare acasa, spune-i omului o vorba buna, o apreciere.
3. Asistenti sociali
Aveati o banuiala ca ei se vor afla pe locuri fruntase in aceasta lista de job-uri stresante, nu-i asa? Se intampla adesea sa fie ingropati intr-un vraf de dosare, analize si rapoarte. Dar peste ele intervin tot felul de crize pentru ca nu e deloc simplu sa lucrezi zilnic cu familii in dificultate, cu copii abuzati, etc. Situatiile sunt grave si e imposibil sa nu vrei sa le rezolvi pe toate, daca esti un bun profesionist. Asta te face sa ai carente mari la odihna si la grija pentru propria viata.
4. Cariere medicale (medici, asistente, terapeuti)
Si aici se cunoaste situatia: garzi nesfarsite, urgente, nopti nedormite, cazuri dificile in care trebuie sa te implici profesional si uman. Nu e deloc simplu sa fii constient ca ai in mainile tale viata unor oameni si ca esti responsabil pentru ei. Ca munca ta presupune sa faci tot ce poti ca sa-i salvezi din problema in care se afla. In fiecare zi vezi durere, traume, pacienti grav afectati de diverse boli sau accidente si familii in suferinta.
5. Artisti, scriitori, cariere publice
Aceste job-uri presupun program neregulat, plati ocazionale, presiune mare pentru calitate si performanta.Atunci cand se asteapta tot timpul mult de la tine incepi sa nu mai poti face fata oricat de bun ai fi in domeniul tau de activitate. Iar daca esti la inceput de drum, dificultatile financiare sunt la ordinea zilei. E clar ca nu toata lumea care incearca sa intre in aceste domenii si reusesc ceea ce si-au propus.
6. Profesorii, invatatorii, educatorii
Lucrul cu copiii si tinerii e tot timpul solicitant. Daca e vorba si de schimbari de programa scolara, examene de titularizare sau instabilitate legislativa sau financiara ai deja reteta intreaga pentru o profesie care iti afecteaza starea de spirit. La asta se adauga presiunea parintilor si cea care vine de la superiorii directi din invatamant.
7. Cariere administrative
Zilele de munca sunt haotice. Primesc de lucru din toate partile si practic nu au niciun control asupra muncii. Permanenta straduinta de a face fata ii impinge la oboseala, epuizare si depresie. Nu e de mirare ca putini rezista pe termen lung in acest domeniu.
8. Personalul de intretinere
Cum ar fi sa fii chemat la munca de cate ori nu merge ceva? Si sa se intample asta la orele cele mai ciudate din noapte, cand ploua, ninge sau este extrem de cald si sa mai fii si platit putin pentru munca prestata? Munca poate fi periculoasa, izolata sau sa depinzi de altii in rezolvarea ei. Ei, chiar n-ai vrea sa faci cariera in acest domeniu, nu-i asa?
9. Contabilii si consilierii financiari
Gandeste-te ca zi de zi trebuie sa te ocupi de gestionarea banilor altor persoane. Sume mari, presiune mare. Trebuie sa fii foarte precis, sa faci un vraf de rapoarte si sa nu gresesti niciodata pentru ca ar fi consecinte dezastruoase. Trebuie sa dai dovada de multa responsabilitate in conditiile in care nu poti controla schimbarile care apar in pietele financiare.
10. Personalul din vanzari
In acest domeniu se lucreaza adesea cu plata ca si comision din vanzari. Adica nu stii niciodata cat castigi si cand urmeaza sa vina banii. Presupune in anumite situatii sa faci deplasari frecvente si sa fii departe de cei dragi. Presiunea e mare ca sa dai randament, in conditiile in care lucrezi multe ore, esti obosit si nu stii cand iti vor intra ceva bani in cont.
Acum ca am ajuns la sfarsitul listei se vede clar ca directorii nu se afla printre cei stresati, depresivi, anxiosi. Nici cei care lucreaza la turnul de control din aeroporturi. Nici macar militarii aflati in zonele de conflict. Se vede treaba ca lucrurile care par mici, cotidiene, ne streseaza cel mai mult si ne imping la depresie si anxietate.
Desigur, nu avem pretentia ca am epuizat lista job-urilor problematice. Ne-am ocupat doar de varful icebergului, asa incat sa putem trage semnalele de alarma care se impun. Le-ati receptionat?
Articol furnizat de Cabinetul psihologic Simona Jeles.