În 2021, Iohannis ar putea să asculte vocile înțelepciunii altor oameni și epoci, încercând să fie mai empatic și să-i înțeleagă mai bine pe oamenii printre care trăiește, spun scriitorii români contactați de Libertatea.
țeleagă mai bine pe oamenii printre care trăiește, spun scriitorii români contactați de Libertatea.
Printre operele literare recomande de autorii români se numără: memoriile fostului președinte al SUA Barack Obama, relatările unui jurnalist israelian din experiențele sale de pe teren, combinate cu o analiză a efectelor globalizării, o colecție de povestiri despre lumea văzută prin ochii copiilor și două autobiografii. Ideea ne-a venit de la The New York Times, care a făcut același lucru în cazul președintelui Joe Biden.
„A Promised Land”/„Tărâmul făgăduinței”, Barack Obama
Este primul volum din memoriile celui de-al 44-lea președinte al SUA, Barack Obama. În „Tărâmul făgăduinței”, apărută în România la Editura Litera, Obama spune povestea călătoriei sale de la un tânăr aflat în căutarea propriei identități la liderul lumii libere și descrie în detaliu momentele dificile, paradoxale sau pur și simplu încărcate de indecizie umană din primul său mandat de președinte.
„Dincolo de a fi un bildungsroman al unui tânăr idealist care se întâmplă să ajungă președintele Americii, e o carte despre știința de a construi majorități pentru a face posibile reforme necesare. Majorități în care coexistă amici și inamici, teams of rivals, cum se spune”, afirmă jurnalistul și prozatorul Radu Vancu.
Președintele Iohannis are enormă nevoie de astfel de majorități în al doilea său mandat – pentru a reforma cu adevărat statul român, așa cum a promis.
Radu Vancu:
Obama găsește în literatură „un ghid practic pentru a schimba lumea”, mai spune Vancu, adăugând că și-ar dori ca șeful statului să arate aceeași apreciere pentru literatură și să o sprijine public.
O altă trăsătură a cărții lui Obama, evidențiată de presa internațională, este autoironia cu care președintele Statelor Unite își tratează erorile.
„Revolta. În tranșeele luptei împotriva globalizării”, Nadav Eyal
„Revolt: The Worldwide Uprising Against Globalization”, tradusă la noi la Polirom, este recomandarea jurnalistului Andrei Crăciun pentru președintele Iohannis.
Într-o combinație de reportaj și analiză, Nadav Eyal, unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști din Israel, vorbește despre experiențele sale de pe teren și despre conflictul dintre realizările globalizării și costurile ei.
„Plec de la premisa că este interesat de politică globală și idei, că vrea să înțeleagă pe ce lume trăim. Va găsi aici o bună descriere a luptei esențiale a timpurilor noastre, cea dusă în trena globalizării. Și, desigur, ca exercițiu de relativizare a propriei însemnătăți, recomand și memoriile președinților bulgari de după 1989. E bine întotdeauna să te gândești la seamănul tău bulgar, ca să știi cam unde te afli în istorie”, spune jurnalistul Andrei Crăciun.
„20 de ani în Siberia”, Anița Nandriș-Cudla
Cartea „20 de ani în Siberia”, Editura Humanitas, este, de fapt, mărturia autoarei despre calvarul trăit în Gulagul sovietic. Anița Nandriș-Cudla își spune povestea de la vârsta copilăriei și experiențele din Primul Război Mondial, continuând apoi cu deportarea sa și a celor trei fii ai săi în Siberia, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, după ce Bucovina de Nord fusese ocupată de URSS.
Nu e o recomandare specială pentru președinte, cred că este o carte care poate ajuta pe oricine să fie mai empatic, mai ales într-o perioadă ca aceasta, în care suntem cuprinși de anxietate și depresie.
Lavinia Bălulescu:
„Fragil”, Simona Goșu
Recomandată de poetul Florin Iaru, cartea de debut a Simonei Goșu este o colecție de povestiri despre lumea văzută prin ochii copiilor, abordând teme precum sărăcia, divorțul, singurătatea, viața și moartea.
„Dacă citește această carte (președintele, n.r.), va înțelege ce se întâmplă în țară. Este lumea văzută prin ochii copiilor. Ei văd ce fac, cum trăiesc, cum se ceartă, cum mint oamenii mari. Ei nu înțeleg sărăcia și nedreptatea, dar le simt”, explică Iaru.
„Fragil” a fost editată de Polirom.
„Soldații. Poveste din Ferentari”, Adrian Schiop
Romanul este unul autobiografic, dar Adrian Schiop a adăugat în el și câteva straturi de ficțiune. Mutat în Ferentari pentru a documenta un doctorat despre manele, jurnalistul cu înclinații homosexuale îl cunoaște pe Alberto, un fost pușcăriaș crescut într-o familie de interlopi, care a descoperit în detenție experiențele sexuale cu bărbați.
Cartea, apărută la Polirom, stă la baza filmului cu același nume, regizat de Ivana Mladenovic, și în care Adrian Schiop își joacă propriul rol.
„Pentru a-și inventa și dezvolta organul empatiei”, își explică scriitorul și jurnalistul Mihai Radu recomandarea pentru șeful statului.
„O scrisoare pierdută”, I.L. Caragiale
Nu tocmai o carte, ci o operă dramatică, „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale este propunerea scriitorului și editorialistului Radu Cosașu.
„Pentru eternitatea vieții politice din România. Și ca să învețe numărarea steagurilor de la Pristanda”, spune Cosașu.
„Ulise”, James Joyce și „Toamna Patriarhului”, Gabriel Garcia Marquez
„Sunt două cărți despre răbdare și despre cum să ocolești narcoza puterii absolute”, spune Daniela Zeca-Buzura despre cele două romane pe care i le recomandă președintelui Iohannis.
„Ulise”, Editura Univers, a lui James Joyce prezintă o singură zi în Dublin, ziua de 16 iunie 1904, și este o repovestire modernă a „Odiseei” lui Homer – fiecare dintre cele 18 capitole din cartea lui Joyce corespunde unui episod din opera lui Homer.
Încă de la publicare, în 1922, cartea a provocat controverse și a fost chiar interzisă pentru obscenitate.
„Gânduri către sine însuși”, Marc Aureliu și „Scrisori către Luciliu”, Seneca
Scriitorul Radu Paraschivescu îl conectează pe Iohannis cu timpurile și învățămintele filosofilor romani. „Gânduri către sine însuși”, Humanitas, este o serie de 12 manuscrise ale împăratului roman Marcus Aurelius în care și-a notat propriile idei despre stoicism. Gândurile sale transpuse în prezent ne învață despre cum ne-am complica mai puțin viața dacă nu ne-am mai concentra pe activitățile derizorii sau despre cum nu ar trebui să lăsăm părerile altora să ne influențeze.
Mii de ani de civilizație și cele mai strălucite minți ale umanității aveau să bată la ușa acelorași teme.
De asemenea, cealaltă recomandare a lui Radu Paraschivescu pentru Klaus Iohannis, Scrisorile lui Seneca, Humanitas, reflectează la subiecte cotidiene precum sărăcia, fericirea, prietenia și dragostea într-o cheie care impresionează și azi.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro